Haberler

Ereğli'de "Engele Tıbbi Bakış" Konulu Panel

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Kdz.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Kdz. Ereğli Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Sosyal Sorumluluk Projeleri Gönüllüsü Saime Toptan tarafından Engele Tıbbi Bakış" konulu panel düzenlendi.

Kdz. Ereğli TED Koleji Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, eski AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Sosyal Sorumluluk Projeleri Gönüllüsü Saime Toptan, Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, Gökçeler Belediye Başkanı Bekir Çolak, TSO Meclis Başkanı Zeki Us, bazı siyasi parti temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Panelde bir konuşma yapan AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Ercan Candan, toplum olarak örgütlü ve birlikte hareket etmeyi öğrenmek gerektiğini söyledi. Konunun uzmanı olmamakla birlikte sosyal açıdan anlamaya çalıştığını belirten Candan, kainatı var eden ve dengeleyen gücün her varlıkta benzer bir döngü ve işleyiş oluşturduğunu ve kendisininde bu benzerlik üzerinden toplumsal olayları anlamaya çalıştığını kaydetti. Canlı, cansız varlıklarda, üretimde hatta kendi alanı olan metaloji de bile böyle bir sistemin olduğunu ifade eden Candan, "Kaz sürülerini bilirsiniz, topluluklar halinde göç ederler ve uçarken V şeklinde uçarlar. Bu şekilde uçmalarının en büyük esprisi, en öndeki, onun arkasındaki ve hemen arkasındakinin ardında bir hava boşluğu meydana gelir. Bu boşluk arkadakilerin yüzde yetmiş daha az yorulmasına sebep olur. Burdan çıkaracağımız hisse şudur, bir hedefe ulaşmak istiyorsak birlikte ve organize hareket etmeliyiz. İkinci bir şey, bazı kazlar uçarken dışarı çıkar ve görürler ki o şekilde uçmak çok zor ve tekrar geriye dönerler. Burdan da çıkarmamız gereken sonuç, eğer kaz kadar kafamız çalışmıyorsa organize olmak zorundayız. Yine uçarken bunlar sesler çıkarırlar. Aslında arkadakiler öndekileri uyarır, daha hızlı gidin diye. Bunu da bir iş yaparken birbirimize olumlu eleştiriler olarak algılamalıyız. Bu sürülerde bazen yaralanmalar olur. Sürü o yaralıyı iki sağlam kazla geride bırakır, ta ki o yaralı iyileşene veya ölene kadar bekler diğerleri. Sonra da bu geride kalan kazları arkadan gelen her kaz sürüsü kabul eder. Buradaki kısadan hisse de, adam olmak sadece insanlara mahsus bir şey değildir" dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın eşi ve panelin düzenleyicilerinden Saime Toptan da, bu tür toplantıların kolay organize edilmediğini söyledi. Nasıl engelli eğitimi ve onların sorunları kolay değilse bu tür etkinliklerinde o derece zorluklar taşıdığını belirten Toptan, "Bu türden gün ve haftalarda engelli insanlarımızın yüreğine su serpici, umut verici ve onları anlamaya dönük çalışmalar yaparken, bir yandan da farkındalık oluşturarak toplumu eğitmeye çalışıyoruz. Engellilerle toplumun kaynaşmasında bu gibi özel günlerin ve toplantıların çok yararlı olduğunu düşünüyorum. O nedenle panelin hazırlanmasına öncülük eden Ereğli Eğitim Fakültesi Zihinsel Engelli Öğretmenliği Bölümü öğrencilerini, mesleklerine duydukları bu ilgiden dolayı özellikle kutluyorum. Bir vatandaşın engelli olduktan sonraki maddi ve manevi maliyeti çok ağır boyutlarda olmaktadır. O nedenle bu günkü panelimizin konusunu çok önemsiyoruz. Engelli bireylerimizin engel meydana geldikten sonra toplumla bir arada yaşayabilmesi çok önemli bir sosyal sorumluluktur. Onun içinde onların temel hak ve sorumluluklardan, diğer vatandaşlar gibi yararlanmasını sağlamak gerekmektedir. Bu her şeyden önce bir eğitim işidir. Özel eğitim gerektiren çocuklarımızın eğitimi de çok erkenden başlanması gerektiği uzmanlarımız tarafından vurgulanan bir gerçektir. O nedenle engelli çocuklarımızın anaokulu çağından itibaren engelli olmayan yaşıtlarıyla birlikte eğitilmesinin sağlanması gerekmektedir" diye konuştu. BEÜ Kdz. Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Ali Azar da, Türkiye'de engelli sayısının genel nüfusun yüzde 12'sini oluşturduğunu belirti. Bu oranın azımsanamayacak bir sayı olduğunu kaydeden Azar şunları söyledi:

"Aynı araştırmanın 2. analizine bakıldığında engelli nüfusun bölgelere göre dağılımında Karadeniz Bölgesi'nin Marmara ve İç Anadolu Bölgeleri ardından üçüncü sırada yer almaktadır. Özellikle bölgemizdeki engelli nüfusunun yüksek oluşu bu konuda daha duyarlı olmamız ve halkı bilgilendirmemiz gereğini bir kez daha ortaya koymaktadır."

TED Koleji Müdürü Selim Aslankaya da, eğitim öğretim faaliyetlerinin yanı sıra kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlere de önem veren bir eğitim kurumu olduklarını dile getirerek, "Aynı duyarlılığı sosyal sorumluluk projelerinde de göstermekteyiz. Üniversitemiz öncülüğünde gerçekleşen bugünkü panele de bu anlayışla ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluyuz. Tüm katılımcılara hoş geldiniz diyor, katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından gerçekleşen panelde Profesör Doktor Necate Dönmez, Profesör Doktor Serap Sivri, Profesör Doktor Gülden Köksal, Doçent Doktor Yasemin Işık Taner, Uzman Doktor Özlem Ünal'ın katıldığı ve Yıldız Tokgöz'ün yönettiği panelde panelistler uzamalık alanları ve engellilik üzerinde konuşmalarını yaptılar.

Panelin ardından panelistlere çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bülent Ecevit Üniversitesi Saime Toptan Zonguldak Ak Parti Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title