Haberler

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Erdoğan Açıklaması

KESK'E bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, işverenin bankaya yatırdığı bin 300 liralık asgari ücreti çekerek işçiye 950 lira ödediğini belirtti.

KESK'E bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, işverenin bankaya yatırdığı bin 300 liralık asgari ücreti çekerek işçiye 950 lira ödediğini belirtti.

Erdoğan, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, asgari ücret artışının siyasi partilerin seçim vaatlerinin başında geldiğini anımsattı.

Hükümetin yaptığı düzenlemeyle asgari ücretin 1 Ocak'tan itibaren bin 300 lira olduğunu belirten Erdoğan, bunu başından beri kabullenmeyen bazı işverenlerin bu konuda farklı arayış ve yöntemlerin içerisine girdiklerini öne sürdü.

İşverenlerin bir bölümünün ortaya çıkan 350 liralık artışı ödememek için çeşitli yollara başvurduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"İşveren, önce çalışanın bin 300 lira olan maaşını banka hesabına yatırmakta, sonra bankamatik kartıyla bunu çekerek 950 lirasını çalışana ödemektedir. Bu yöntemle kağıt üzerinde bakıldığında asgari ücretli çalışanın banka hesabına bin 300 lira maaş yatırılmaktadır ancak fiili olarak çalışan 950 lira maaş almaktadır. İşten atılma tehdidi altında olan asgari ücretli, bu korkuyla olan bitene ses çıkaramamakta, kağıt üzerinde bin 300 lira olan maaşının sadece 950 lirasını almayı kabul etmektedir. Bir araştırma yapıldığında, Türkiye genelinde bu yöntemin oldukça yaygın ve çalışma hayatına egemen olduğu gerçeğiyle karşı karşıya kalınacaktır. Çalışma Bakanlığı yetkililerine sesleniyoruz; bin 300 lira maaşla zaten açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren asgari ücretlilerin bu tür yöntemlerle maaşının dörtte biri daha kesilmekte, neredeyse ölüm sınırına itilmektedirler. Bakanlığın bu anlamda denetimler yapması, bu sorunun önüne geçecek farklı yöntemler geliştirmesi gerekir."

Erdoğan, aksi takdirde iyi niyetle yapılan iyileştirmelerin asgari ücretlilere hiçbir şekilde yansımayacağını, sadece kağıt üzerinde kalacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Müşfik Veysel Erdoğan Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title