Haberler

"En Eski İzmirli Gediz Deltası" Sergisi

Güncelleme:

Barındırdığı canlılar açısından Akdeniz havzasının en önemli sulak alanlarından olan Gediz Deltası'nda, deltanın yaşam alanlarını, biyolojik çeşitliliğini korumak ve yerel halk ve yöneticilerle işbirliği içerisinde tanıtımına katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen sergi Jean-François Hellio ve Nicolas Van Ingen tarafından çekilmiş 54 fotoğraftan oluşuyor. Barındırdığı canlılar açısından Akdeniz havzasının en önemli sulak alanlarından olan Gediz Deltası'nda görsel açıdan adeta bir şölen sunuyor.

Gediz Nehri'nin denize döküldüğü noktada ince uzun ve karaya paralel kordonlarla denizden ayrılmış lagünler, tuzlu bataklıklar ve aktif olarak üretim yapılan tuzlalardan oluşan delta çok sayıda kuş, memeli ve iç su balığına ev sahipliği yapıyor. Bugüne kadar 263 kuş türü gözlenen delta, flamingonun ülkemizdeki iki önemli üreme alanından birisi. Tepeli pelikan, küçük kerkenez, mahmuzlu kızkuşu, karagagalı sumru ve kocagöz gibi nesli tehlikede olan kuş türleri alanda üreme şansı bulurken özellikle Doğu Avrupa'da yaşayan su kuşları için delta, önemli bir kışlama ve konaklama alanı niteliğinde. Delta, balıkçılık için de büyük önem taşıyor.

Delta, birçok koruma statüsüne sahip olmasına karşın bugün plansız yapılaşma nedeniyle ciddi tehlike altında. İzmirliler ile iç içe yaşayan canlı türlerinin devamlılığı için İzmirlilerin alanı tanımasını hedefleyen sergi tüm İzmirlilerin ilgisini bekliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Akdeniz Gediz Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title