Haberler

Tüsiad Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Bayazıt Açıklaması

(TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Tayfun Bayazıt, dış tasarruflara bağlılığın, ödemeler dengesi finansmanının ve büyümenin sürdürülebilirliği üzerinde baskıya neden olduğunu kaydetti...

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği

(TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Tayfun Bayazıt, dış tasarruflara bağlılığın, ödemeler dengesi finansmanının ve büyümenin sürdürülebilirliği üzerinde baskıya neden olduğunu kaydetti.

"TÜSİAD Finansal Okuryazarlık ve Tasarruf Bilinci Konferansı"nda Bayazıt, Türkiye'nin küresel ekonomiyle bütünleşme anlamında son yıllarda geldiği noktanın, küresel sermaye hareketlerinden giderek daha da büyüyen ölçeklerde faydalanmasını sağladığını, küresel ekonomiyle bütünleşme ve artan küresel sermaye yöneliminin bir yandan ekonominin büyümesine katkı sağlarken, diğer yandan yeni toplumsal grupların, üretim, tüketim ve finans sistemlerine katılmasına olanak yarattığını kaydetti.

Böylelikle finansal sistem büyürken, genişleyen üretici ve tüketici gruplarının sisteme dahil olmasıyla yeni ürün, araç ve teknolojiler etrafında sistemin derinliğinin arttığını belirten Bayazıt, finasal okuryazarlığın ve yurtiçi tasarrufların artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Yurtiçi tasarrufların yetersiz kaldığı bir yapıda büyümenin dış tasarruflarla finanse edilmesinin Türkiye ekonomisi için önemli olduğunu ifade eden Bayazıt, "Ancak, diğer taraftan dış tasarruflara bağlılığın, ödemeler dengesi finansmanının ve büyümenin sürdürülebilirliği üzerinde güçlü bir baskıya neden olduğu da aşikardır" dedi.

TÜSİAD olarak sürdürülebilir büyümenin en önemli unsurlarının başında, üretim faktörlerinin üretkenliklerinin toplamı olan "Toplam Faktör Verimliliği" artışını gördüklerini dile getiren Bayazıt, bu nedenle, toplam faktör verimliliğini dolaylı veya dolaysız etkileyen konular üzerinde durup farklı açılardan değerlendirdiklerini belirtti.

Türkiye'de finansal okuryazarlığın artışıyla piyasa derinliğinin artırılabileceğini, finansal derinleşmenin sürdürülebilir büyüme açısından önemli bir alan olduğunu kaydeden Bayazıt, "Uluslararası tecrübeler göstermektedir ki finansal piyasalar derinleştikçe aracılık maliyetleri azalmakta, yatırım finansmanı ve girişimcilik kolaylaşmakta, ekonominin rekabet gücü gelişmektedir" dedi.

Tayfun Bayazıt, bu nedenle, finansal sistemin derinleşmesinde ve bu yapıdan destek alan bir büyüme patikasının oluşturulmasında, küresel tasarrufların katkısına ihtiyaç olduğu kadar, dengeli ve istikrarlı bir yapıda iç tasarruflar yoluyla sürdürülebilirliğin de temin edilmesi gerektiğini kaydederek, son birkaç yıldır gündemde olan cari açık sorununun da bu dengenin hassasiyetini ortaya koyduğunu söyledi.

Finansal sistemin güçlenmesi ve derinleşmesinin tek başına toplam faktör verimliliğini arttırabilmek için yeterli olmadığını, finansal sistemin, büyümeyi, toplam faktör verimliliğini ve kalkınmayı desteklemesi için gerekli bir koşul olarak etkin kaynak tahsisinin sağlanmasının önemine işaret etti.

Finansal sistemden faydalanan toplum kesimlerinin, yeterince eğitim sahibi olamadıkları konularda, bilgi asimetrilerine maruz kalıp, bu yapıda yetersiz kullanıcı etkinliği nedeniyle piyasanın etkinliğinin sınırlanmasına yol açtığını bildiren Bayazıt, şöyle devam etti:

"Burada finansal piyasalar için çok daha geçerli özel bir durum da bulunmaktadır. Finansal piyasalarda özel bilginin veya bilgi asimetrisinin söz konusu olmadığı hallerde bile, piyasada tüketici konumundaki tüketim ve üretim kesimlerin doğru ve yeterli analiz yetenekleriyle donatılmaması neticesinde, en etkin fiyat sinyallerinin dahi değerlendirilememesi ve yanlış karar süreçlerinin oluşması tehlikesi ortaya çıkabilmektedir."

Finansal okuryazarlığın piyasanın istikrarının sağlanması için büyük önem taşıdığını belirten Bayazıt, finasal okuryazarlığın artırılması konusunda son yıllarda mesafe katedildiğini anlattı.

Bayazıt, "Şüphesiz, finansal okuryazarlık ve tasarruf bilinci konusu bugüne kadar Hükümetimiz ve devlet kurumlarımız nezdinde birçok farklı çalışma ile ele alınmış bulunmaktadır. Ayrıca, biliyoruz ki, Hükümetimiz bu alanda çeşitli uluslararası işbirliği faaliyetleri yürütmekte ve uluslararası en iyi uygulamaların ülkemize yansıtılması için etkili çalışmalar yürütmektedir" dedi.

Muhabir: Gökhan Kurtaran

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Tayfun Bayazıt Türkiye Ekonomi Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title