Haberler

Türkiye'nin İhracat Artışından Başka Moral Kaynağı Yok

Tim15'inci Genel Kurulu'nda Konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen " Daha Çok Yapacak İşimiz Var. Bir An Önce Seçim İşini Aradan Çıkarın da İhracatımıza Bakalım" Dedi.

TİM15’inci Genel Kurulu’nda konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen “ Daha çok yapacak işimiz var. Bir an önce seçim işini aradan çıkarın da ihracatımıza bakalım” dedi.

Tüzmen yarışın centilmence geçmesi temennisinde bulunarak konuşmasında “ değişim ve devamlılık “ mesajlarını birlikte verirken “Seçimlere ihracat sayesinde Türkiye’yi ve ekonomiyi daha yukarılara taşımayı amaçlayan bir bayrak yarışı olarak bakılmalı” diye konuştu.

Devlet Bakanı Tüzmen ihracatçılara seslenirken Türkiye’nin onlu,yirmili ve otuzlu milyar dolarlı rakamların ardından ihracatta daha çok kısa zaman öncesine kadar hayal olarak görülen rakamlara hızlı bir şekilde ulaşıldığına ve son rakamlarla ihracatta 130 milyar doların üzerine çıkıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu noktalara hiç kolay gelmedik. Büyük mücadeleler verdik. Yüksek faiz ve aşırı değerlenmiş kur ortamında ihracatçıların büyük özverileriyle bu ihracat rakamlarını sağladık. Şimdi centilmence yapılacak seçim sonucunda göreve gelecek yeni başkanla 2012 için koyduğumuz 200 milyar dolarlık ihracat hedefimize biraz daha yaklaşmayı düşünmeliyiz. Daha sonra gelecek başkanlarla da 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hayalimizi gerçekleştirmek istiyoruz.”

TÜZMEN: İHRACAT ARTIŞINDAN BAŞKA MORAL KAYNAĞI YOK

Tüzmen “Türkiye’nin şu anda ihracat artışından başka bir moral kaynağı da yok. Türkiye artık dünyada saygın bir dış ticaret ülkesi. Bu başarılar ilerde çok anlatılacak” dedi.

İhracatın seyri hakkında da bilgi veren Tüzmen, geliştirdikleri Asya, Afrika ve komşu ülke stratejileri sayesinde ihracatta önemli açılımlar sağlandığına işaret ederek “ 2002 yılında sadece 8 ülkeye ihracat bir milyar doların üzerinde iken şimdi bu rakam 20 ülkeye çıktı. 2002’de 7 kalem üründe 1 milyar doların üzerinde ihracat yaparken şimdi bu rakam 20 kaleme çıktı. Şu anda 8 firma 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. Yeni başkanın döneminde bu sayıyı 20 firmaya çıkarmalıyız. İhracatçı sayısını da en az 10 bin yeni ihracatçı ekleyerek 50 binli rakamların üzerine ulaştırmalıyız. Ancak sadece sayı olarak da nitelik olarak da ihracatçılarımızın gelişmesi lazım. Yoksa bir masa bir ihracatçı olarak bu rakamların artmasını kast etmiyorum” şeklinde konuştu.

KRİZİN DÖRTE ÜÇÜ GERİDE

Uluslar arası ekonomilerde ve dış piyasalarda yaşanan krize değinen Tüzmen konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kapitalizmin beşiğinde çok ciddi konjonktürel değişimler yaşanıyor. ABD’de iki mortgage şirketi devletleştirildi. Artık buralarda bile özel firmaların yok olmasına izin verilmiyor. İngiltere’de de bankalar aynı durumda. Avrupa ve ABD ekonomilerinde gerilemeler yaşanıyor. Bu durum tehditler sunduğu kadar fırsatlar da sunuyor. Avrupa ekonomilerindeki yüzde 1’lik gerileme bizim ihracatımızda da yüzde 3’lük gerilemeye neden olacak. Avrupa’da firmalar el değiştiriliyor, evlilikler ve konsolidasyonlar yaşanıyor. Biz kendi aramızda birlik ve beraberlik durumu sağlarsak Avrupa’da yeni pazarlara ulaşabiliriz ve nihai tüketiciye doğrudan ulaşacak yeni zincirle oluşturabiliriz."

ÇOCUKLARINIZA İHRACAT ARTIŞIYLA KENDİNİZİ AFFETTİREBİLİRSİNİZ

Tüzmen, ihracatçılara konuşmasının son bölümünde şu mesajı verdi:

“Yeni başkan bu işin cefakarca ve fedakarca bir çaba gerektiğini bilmeli. Belki çocuklarının büyüme sürecine eskisi kadar eşlik edemeyebilir, ama çocuklarına büyüdüğünde ekonomideki ve ihracattaki büyümenin başarısını göstererek bir anlamda kendini çocuklarına affettirebilir.”

OĞUZ SATICI: YEDİ YILA 27 YILLIK İŞ SIĞDIRDIK

TİM Başkanı Oğuz Satıcı da yaptığı açılış konuşmasında “ Yedi yıl insan hayatı için çok uzun bir süre. Bu sürede yedi yılın içine 17 ve 27 yıllık işleri doldurarak bayrağı daha yukarı taşımaya çalıştım. İşimi gücümü bıraktım ve tam mesai olarak TİM başkanlığıyla ilgilendim. İsteyerek hiçbir hata yapmadım. Kişisel hiçbir çıkarı işimin önüne koymadım. Bu bir meslek değil ama tam zamanlı mesai gerektiren bir iş. Yeni başkan da bunu bilmeli” dedi. Satıcı konuşmasının son bölümünde “Ben de arkadaşlarıma yaptıklarımı değil yapamadıklarımı bırakacağım.Tüm enerjimle ve tecrübelerimle yeni yönetimin her zaman yanında ve arkasında olacağım” mesajı verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title