Haberler

Türkiye'deki Kuraklık, Buğday Üretimini Olumsuz Etkileyecek"

Dünya buğday üretiminin 700 milyon ton olacağı 2014 2015 döneminde Türkiye'deki rekoltenin, kuraklığın olumsuz etkisiyle düşmesinin beklendiği bildirildi Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Boyacıoğlu: "ABD Tarım Bakanlığı, Orta Anadolu, Çukurova,

ZAFER AKPINAR - Dünya buğday üretiminin 700 milyon ton olması beklenen 2014-2015 döneminde, Türkiye'deki rekoltenin, kuraklığın olumsuz etkisiyle düşmesi bekleniyor. ABD Tarım Bakanlığına göre, Türkiye buğday üretimi 18 milyon tondan 15,8 milyon tona gerileyecek.

Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) son raporunda, 2013-2014 sezonu sonunda 709 milyon ton olarak gerçekleştiği belirtilen dünya buğday üretiminin, 1 Temmuz 2014 / 30 Haziran 2015 döneminde, 700 milyon tona gerileyeceğinin beklediğini söyledi.

Konseyin, AB, Kazakistan, Rusya, Çin, Güney Amerika, Hindistan ve Avustralya'da beklenen artışlar ile 2014-2015 sezonunda toplam buğday hasat alanının önceki sezondan yüzde 2 oranında bir yükselme ile 224 milyon hektara ulaşacağını öngördüğünü belirten Boyacıoğlu, Ukrayna, Kanada ve Türkiye'de ekim alanlarındaki ve üretimdeki bir miktar azalmanın diğer bölgelerde kısmen dengelendiğinin dikkate alındığını anlattı.

IGC'nin, 2013-2014 sezonu sonunda 18 milyon ton civarında gerçekleştiği belirtilen Türkiye buğday üretiminin, 2014-2015 döneminde, 17 milyon tona düşmesini beklediğini ifade eden Boyacıoğlu, "Raporda, hava koşulları ile ilişkili olası bir miktar zarar nedeniyle ülkemizin 2014-2015 sezonundaki hasat alanının bir yıl öncesinden yüzde 4 oranında düşük olarak 7,4 milyon hektar olarak öngörüldüğü belirtilmiştir" dedi.

Üretim düşüşünün hem daha az ekimden hem de olumsuz hava koşullarından kaynaklandığını vurgulayan Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

"ABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Hizmetleri Biriminin öngörülerine göre ise Türkiye'deki kuraklık ve ekim alanlarındaki azalma üretimi ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. ABD Tarım Bakanlığı, Orta Anadolu, Çukurova, Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun bazı kısımlarındaki kuru hava koşulları nedeniyle üretimin 18 milyon tondan 15,8 milyon tona düşeceğini öngörüyor. Bakanlık, ülkemizin 2013-2014 sezonunda 7 milyon 706 bin hektar olarak tahmin ettiği buğday ekim alanını 2014-2015 sezonu için 7 milyon 711 bin hektar düzeyinde tahmin ediyor."

Bakanlığın, Türkiye buğday tüketimini ise 17,75 milyon tondan 17,4 milyon tona düşmesini beklediğini dile getiren Boyacıoğlu, "ABD Tarım Bakanlığı, 2013-2014 sezonu sonunda 4 milyon ton olarak gerçekleştiği belirtilen ülkemizin buğday ithalatını 2014-2015 dönemi için 4,5 milyon ton düzeyinde açıklamıştır. Ülkemizin 2014-2015 sezonu buğday ihracatına ilişkin öngörüsü ise son sezondan 600 bin ton düşük olarak 3,4 milyon ton olmuştur" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA / Ekonomi

Çukurova Türkiye Ekonomi Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Kongo'da hareketli dakikalar! Darbe girişimi bastırıldı, ordu sözcüsünden sükunet çağrısı geldi

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri düştü mü? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'leri belli oldu mu, açıklandı mı? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title