Haberler

İrfan Özdemir: Hurda Teşviki, Çiftçi İçin Önemli Bir Destek

Güncelleme:

Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özdemir, ömrünü tamamlamış yaklaşık 700 bin traktörün yenilenmesi için hurda teşvikini önerdi.

ALİ RIZA KARASU - Türkiye'de ekonomik ömrünü tamamlamış yaklaşık 700 bin traktörün yenilenmesi için hurda teşviki önerildi.

İzmir 9. Uluslararası Tarım Sera ve Hayvancılık Fuarı'nda, AA muhabirinin sorularını cevaplayan Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, ekonomik ömrünü tamamlamış yaklaşık 700 bin traktörün doğru zamanda, doğru desteklerle yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Tarımsal hasıladaki büyümeye paralel traktör ve tarım makineleri pazarının da büyüdüğünü belirten Özdemir, traktör değiştirme süresinin çiftçinin kazancına göre değiştiğini ifade etti. Bir traktörün ortalama ömrünün 22-23 yıl olduğunu dile getiren İrfan Özdemir, "1,4 milyon traktör parkının yaklaşık yüzde 50'si, ekonomik ömrünü tüketmiş, 24 yaşın üzerinde, bakım onarım gideri, yakıt sarfiyatı, karbon emisyonu yüksek traktörlerden oluşuyor" diye konuştu.

Türkiye'de traktör parkının çok eski olması nedeniyle uzun süredir hurda desteğinin konuşulduğunu anlatan Özdemir, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konu üzerinde çalıştığını kaydetti.

Hurda teşvikini desteklediklerini aktaran Özdemir, "Hurda teşviği çiftçi için önemli bir destek olacaktır. Bu proje de çiftçimizin lehine ama doğru zamanda doğru desteklerle verilmeli ki fayda oluştursun. Türkiye şu anda Euro 3 emisyon standardını kullanılıyor. Avrupa Birliği normları çerçevesinde 2015 yılında Euro 4 emisyon standartlarına geçilecek. Bu nedenle hurda teşviki 2015 yılından sonra verilmesi daha doğru olacaktır. Böylece çiftçimize de en yeni teknoloji, emisyon değeri en düşük olan, yakıt sarfiyatı en düşük olan traktörlere verilmesini öneriyoruz" diye konuştu.

"Tarıma verilen destek traktör ve ekipman pazarını da büyütüyor"

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2006 yılından bu yana Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tarım makineleri ve ekipmanlarına verdiği yüzde 50 hibe desteğinin traktör ve ekipman pazarına da olumlu yansıdığına işaret eden Özdemir, satışların 2011 yılında rekor kırarak 60 bine çıktığını hatırlattı. Türkiye'de traktör pazar büyüklüğünün son 30 yılın ortalamasının 33 bin olduğunu bildiren Özdemir, 2011 yılından bu yana ortalamanın aşıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"2011 yılında 60 bin satış adediyle rekor kırılmasında, o yıl tüm tarım ürünlerinde rekoltenin yüksek olması ve hükümetin verdiği tarımsal destekler ile kredi teşviki etkili oldu. Zirai kredilerde yüzde 20 olan destekler yüzde 50'ye yükseltilmişti. Zirai krediler, 2012 yılında 30 bin liraya kadar olan kısmının yüzde 50'si, 30 bin liranın üzerinde ise yüzde 25'i sübvanse ediliyordu. Bunun yanı sıra İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan kuraklığın rekolteyi olumsuz etkilemesi traktör satışları da etkileyerek 49 bin adede düşürdü. Zirai kredilerde sübvanse oranı bu yıl yeniden yüzde 50'ye yükseltildi. Traktör alımı için kredi alan bir çiftçi yıllık faizin yüzde 50'sini ödüyor. Kredi desteğine rağmen 2013 yılının ilk 6 ayında traktör satışları yüzde 16 geriledi. Ürün rekoltesinde bir sıkıntı olmamasına rağmen bu düşüşün Suriye başta olmak üzere dünyadaki olumsuz gelişmelerden kaynaklandığını düşünüyoruz. Yıl sonu itibariyle 45 bin satış rakamı yakalanır beklentimiz var."

"Türk çiftçisi tarımda makineyi yoğun kullanmaya başladı"

Türk çiftçisinin son yıllarda tarım üretiminde modern tekniklerden çok sık yararlanmaya başladığını anlatan Özdemir, tarım sektöründeki büyümenin araç, gereç ve ekipman pazarını da olumlu etkilediğini anlattı.

Tarımda makineyi en iyi kullanan bölgelerden birinin Ege Bölgesi olduğuna değinen Özdemir, "Son 10 yılda Türkiye'de tarımsal verimlilik açısından büyük gelişme oldu. Çiftçi artık araştırıyor, inceliyor, geziyor yerinde gelişmeleri görerek üretim yapmaya çalışıyor. Yurt dışındaki fuarlarda Türk çiftçisini görmeye başladık. Traktör ve ekipman bileşenlerinin çok önemli olduğunu gördü. Sektördeki bu büyüme tarım araç gereç ve traktör pazarını da olumlu etkiliyor" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA / Ekonomi

İrfan Özdemir Türk Traktör Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs MARMARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs MARMARAY bedava mı? 1 Mayıs ANKARAY ücretsiz mi? 1 Mayıs ANKARAY bedava mı? 1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title