Haberler

Ötv Zamlarının 2014 Enflasyonuna Etkisinin 1 Puan Civarında Olması Bekleniyor"

Ekonomistler yeni yılın ilk gününde yapılan ÖTV zamlarının 2014 yılında enflasyona etkisinin yüzde 1 civarında olmasını bekliyor Garanti Yatırım Başekonomisti Altınsaç: " (Yapılan zamlar) Toplamda enflasyonu 1 ile 1,3 puan yükseltici etki hesaplıyoruz" "Son dönemde, enflasyon tarafında yaşanan gelişmeleri.

Ekonomistler yeni yılın ilk gününde yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) zamlarının 2014 yılında enflasyona etkisinin yüzde 1 civarında olmasını bekliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, yaptıkları hesaplamalara göre, sigaradaki artışın enflasyona yaklaşık 0,6 puan, alkollü içeceklerdeki artışın yaklaşık 0,1 puan, otomobildeki artışın ise yaklaşık 0,4 puan yansıyacağını belirterek, toplamda enflasyonu 1 ile 1,3 puan yükseltici etki hesapladıklarını kaydetti.

Bu durumda 2014 yılı için yüzde 6,7 oranında öngördükleri yıl sonu enflasyonunu da yüzde 7,5-8 aralığına doğru, yukarı revize etmeleri gerekeceğini ifade eden Altınsaç, "Son dönemde, enflasyon tarafında yaşanan gelişmeleri de göz önünde bulundurarak, faiz koridorunun üst bandında (yüzde 7,75'te) bir faiz artışının gündemde olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Altınsaç, önceki döneme kıyasla neden şu an bir faiz artışı beklediklerini ise şu şekilde sıraladı:

"2013 yılının son ayında finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler 2014 yılına ilişkin görünümü belirgin şekilde bozmuştur. TL'de bir tur daha yaşanan değer kaybı tahminleri aşmış ve kalıcı durmaktadır. Bunun enflasyona özellikle enerji ve gıda kalemlerinde yansıması olacaktır. 2014 başı itibariyle yapılan ÖTV artışları enflasyon görünümünü bozarak muhtemelen 12 ve 24 aylık enflasyon beklentilerini de yükseltecektir. Ekonomik büyüme üzerinde hali hazırda riskler görsek dahi, enflasyonun gidişatı çok belirgin şekilde bozulduğu için şu aşamada koridorun üst bandında, yüzde 7,75'te, 100 baz puanlık bir artışı geçmiş döneme kıyasla çok daha olası buluyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu 21 Ocak'ta toplanıyor olacak. O döneme kadar TL'deki seyrin çok kritik olduğunu düşünüyoruz. Bir gevşeme olmadığı takdirde faiz artışı görebiliriz."

"2014 enflasyon tahminine yukarı yönlü bir revizyon gelmesi olası görünüyor"

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı ise yeni yılın ilk gününde yapılan ÖTV zamlarının 2014 TÜFE enflasyonuna etkisini 1 puan civarında olması beklediklerini kaydetti.

TCMB'nin en son yaptığı ve 2014 sonunda yüzde 5,3 seviyesinde öngördüğü enflasyon projeksiyonlarında, kamu fiyatlarında öngörülmeyen bir artışın gerçekleşmeyeceği varsayımının yer aldığı bilgisini veren Tokalı, "Bu varsayımın bozulmasına ek olarak, kurda yeniden yaşanan değer kaybının enflasyona yansıma etkisi ve enerji fiyatlarının mevcut seviyesinin bu yıl için öngörülen ortalama 105 dolar/varil düzeyinin üzerindeki seyri göz önüne alındığında, bu ay sonunda açıklanacak üç aylık enflasyon raporunda, 2014 enflasyon tahminine yukarı yönlü bir revizyon gelmesi olası görünüyor" görüşünü paylaştı.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer de bu aydan geçerli olmak üzere başta sigaraya yapılan vergi artışlarının 2014 yıllık enflasyonuna yüzde 1 civarında katkı yapabileceğini hesapladıklarını ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Garanti Yatırım Ötv Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title