Haberler

Oto'da Yarım Kalan 'Devrim'i Elektrikliyle Tamamlama Planı

Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in 1961'de Verdiği Talimatla 129 Günde Yaratılan Ancak Benzini Olmadığı İçin Hayata Geçmeden İptal Edilen 'Devrim' Projesinden Sonra Türkiye'nin Kendi Otomobil Markasını Yaratması İçin Büyük Bir Fırsat Doğdu.

Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in 1961’de verdiği talimatla 129 günde yaratılan ancak benzini olmadığı için hayata geçmeden iptal edilen ’Devrim’ projesinden sonra Türkiye’nin kendi otomobil markasını yaratması için büyük bir fırsat doğdu.

Yatırım Ajansı, TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği) ve Türkiye İhracatçılar Birliği’nin (TİM) ünlü Türk tasarımcı Murat Günak’ın geliştirdiği hibrid otomobil Mindset’i Türkiye’de üretmek için sürdürdüğü çalışmalar meyvesini verdi. Murat Günak ve ortağı Lorenzo Schmid’i Ankara’da kabul eden Başbakan Tayyip Erdoğan aracı kullanıp destek verirken, 400-500 milyon Euro’luk yatırım gerektiren projenin Türkiye’de yapılması için düğmeye basıldı.

Şahenk de listede

Hükümet nezdinde gerçekleşen görüşmeler sonrasında Günak’ın hibrid aracının üretilmesi için Türkiye’de bir yatırımcı bulunması yönünde karar verildi. Öncelikle bunun için otomotive ilgi duyan gruplar araştırılırken, yatırımcı işadamlarının listesi dörde indirildi. Bu isimler arasında Volkswagen’i Türkiye’de yatırım yapmaya ikna etmeye çalışan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de bulunduğu belirtiliyor.

Rahatsızlığına rağmen

VW Grubu Tasarım Başkanlığı’ndan ayrıldıktan sonra İsviçre’de kendi markasını yaratmak için çalışmaya başlayan Murat Günak, Mindset adını verdiği hibrid aracı üretmek için yatırımcı arıyordu. Basında çıkan haberler üzerine harekete geçen Yatırım Ajansı, TAYSAD ve TİM, Günak’la temasa geçti. Günak’ın da Mindset’i Türkiye’de üretmeye sıcak bakması, çalışmaları hızlandırdı. Günak’ın Mindset’i anavatanında üretmeyi istediğini söylemesi üzerine etkilenen Başbakan, rahatsızlığına rağmen Mindset’in direksiyonuna geçti. Başbakanlık Konutu’nda başlayan test sürüşü, Ankara sokaklarında devam etti. Böylece sır gibi saklanan projeye su yüzüne çıktı.

Türkiye için yaptım

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakanlıkta Mindset ile yapılan deneme sürüşlerinden sonra yaptığı açıklamada, İlk tasarımı, ilk markası olacak, Türk malı, Türk damgasını alacak. Türkiye’de üretilecek. Türk sanayicisi Anadolu’daki KOBİ’leriyle beraber üretecek. Bana göre Türkiye açısından dünyanın çok önemli yatırım ve markası olacak, tüm dünyaya Türk adını ve Türk imajını duyuracaktır" dedi. Tasarım üzerinde 2 yıldır çalışıldığını kaydeden Murat Günak ise, Erdoğan’ı kastederek, "Beyefendiye gösterdik. Çok mutlu oldu. Araçla dışarı bile çıktı. Bizim için çok büyük bir gün. Ben bu aracı Türkiye için yaptım" dedi.

Pille 100 km yol yapıyor

Ford, Mercedes, Peugeot, DaimlerChrysler ve VW Grubu’nda çalışan Günak’ın tasarladığı bir çok başarılı model bulunuyor. Ancak, Günak’ın tasarımını yaptığı projeler içinde şimdiye kadar çevre dostu özel bir otomobil yok. Günak, Mindset adı verilen proje için "İnsanlar bu otomobili sadece sıfır emisyon özelliğinden değil, kullanmaktan keyif alacakları bir otomobil olduğunu için de sevmeli" diye konuşuyor. Günak’ın 4.20 metrelik prototipi sıfır emisyonla yol alıyor. Yüksek performanslı lityum iyon bataryayla otomobil 100 km. boyunca elektrik enerjisiyle yol alıyor. Eğer 100 km’lik menzil yeterli gelmiyorsa, aküyü şarj eden 24 beygir gücünde 2 silindirli benzinli jeneratör devreye giriyor ve menzil 800 km’ye kadar çıkabiliyor. Araç 7 saniyeden kısa sürede 0’dan 100 km/s hıza ulaşıyor.

Devrim Arabaları’nda göz yaşlarını tutamadı

Son aylarda sık sık Türkiye’ye gelen Murat Günak, geçen hafta sonu İstanbul ziyareti sırasında TAYSAD’ın davetiyle Devrim Arabaları filmini de izlemiş. Filmde mühendislerin verdiği mücadeleden etkilenen Günak’ın filmin sonunda gözyaşlarına hakim olamadığı ve hüngür hüngür ağladığı belirtiliyor. Günak, özellikle kendisiyle adaş olan Murat isimli mühendisten çok etkilenmiş.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Refah'ta İsrail ile Mısır askerleri arasında çatışma! 1 asker hayatını kaybetti

Refah'ta İsrail ile Mısır askerleri arasında çatışma! 1 asker hayatını kaybetti

Bakmadan Geçme

Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak mı? #9917 Okan Buruk boşandı mı, ayrıldı mı? 28 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 28 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 28 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 28 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 28 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? #128680 28 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ferdi gidiyor mu? Ferdi Kadıoğlu hangi takıma gidiyor? Ankara'da yağmur saat kaça kadar sürecek? Meteoroloji'den sarı kodlu uyarı!
2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title