Haberler

Ökmen: Türkiye'nin Faiz İndirme Lüksü Yok

Güncelleme:

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, mevcut konjonktürde Türkiye'nin faiz indirme lüksü olmadığını söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen, enflasyonda iyileşme görmeden Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine gitmesinin yanlış olduğunu; mevcut konjonktürde Türkiye'nin faiz indirme lüksü bulunmadığını söyledi.

Ökmen yaptığı yazılı açıklamada, faiz indirimleri esnasında TCMB tarafından temel alınan gerekçelerin doğru olmadığını belirterek, "Mevcut konjonktürde Türkiye'nin faiz indirme lüksü bulunmamaktadır. Faiz indirimleri esnasında Merkez Bankası tarafından temel alınan gerekçelerin doğru olmadığı ortaya çıkmış ve geçersiz hale gelmiştir. TCMB'nin enflasyonda iyileşme görmeden faiz indirimlerine gitmesinin yanlışlığı ve erken davrandığı iyice ortaya çıkmıştır" dedi.

FAİZ İNDİRİMİ SÜRECEK SİNYALİ

Yılbaşından bu yana politika faizinde toplamda 175 baz puanlık indirime giden TCMB, son enflasyon raporunda yılsonu için yüzde 7.6 seviyesindeki tahminlerini değiştirmeyerek ölçülü faiz indirimlerinin süreceği sinyali vermişti. Faiz eğrisinin seviyesinin yatay olması için kısa vadeli faizlerin yukarı ivmelenmesi gerektiğine işaret eden Ökmen, "Faiz verim eğrisinin yatay olması bozulmuş ve uzun vadeli faizlerin yukarı ivmelenmesi, yakın geçmişte yapılan kısa vadeli faiz indirimlerini anlamsız kılmıştır" ifadesini kullandı.

"ENFLASYON SON ÇEYREKTE DÜŞÜŞE GEÇECEK"

Enflasyon eğilimlerinin yılın son çeyreğinden itibaren azalacağını söyleyen Ökmen, Temmuzda enflasyonun baz etkisinin olumlu katkısını dahi yok edecek kadar yüksek çıkmasına karşın, son çeyrekten itibaren düşüşe geçeceği şeklindeki istatistiki görüşlerini koruduklarını belirtti.

Fiyatlama alışkanlıklarında kalıcı bir davranışsal bozulma beklemediklerini ifade eden Ökmen, şöyle devam etti:
"Fiyat artışları mal ve hizmetlerin geneline yayılmış durumda olduğu için, enflasyonun yüksek seyri sadece gıda ürünlerine bağlanamaz. Merkez Bankası'nın erken faiz indirimleri ile iç talepte canlanmaya yol açılmış ve maliyet artışlarının fiyatlara daha kolay yansıtılmasına zemin hazırlanmıştır. Ancak, bu durumun fiyatlamada kalıcı bir davranışsal bozulmaya evrileceğini beklememekteyiz."

TÜKETİCİ FİYATLARI

TÜFE Temmuz ayında gıdada ramazan ve kuraklığın etkisiyle beklenen düşüşün olmaması ve başta eğlence-kültür, ulaştırma ve alkollü içecekler-tütün olmak üzere birçok alt grupta yaşanan yükseliş nedeniyle yüzde 0.15'lik artış beklentisinin üzerinde yüzde 0.45 yükselirken; TÜFE'de yıllık artış yüzde 9.32 oldu. Enflasyon uygulamalarındaki başarısızlığın esas nedenin para politikası üzerindeki dışsal baskılanmalar olduğunu belirten Ökmen, "Enflasyon gelişmeleri siyası olarak baskılanan bir para politikasının ortaya çıkması kaçınılmaz olan beklenen başarısızlığıdır. Bu para politikası, Fed başta olmak üzere küresel gevşek para rejimlerindeki beklenen değişikliklerin yaratacağı risklere karşı yeterli koruma gücü sağlayamaz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title