Haberler

IMF'yi Razı Edebilirsek Bir Program Yapacağız

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile Görüşmelerin 'İleri Bir Aşamada' Olduğunu Söylerken, "IMF'yi Razı Edebilirsek, Bir Program Yapacağız. Programın İçeriğiyle İlgili Tartışma Var " Dedi. Türkiye -Avrupa Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk'in Sorusu Üzerine de, Şimşek Başbakan'ın 'IMF'ye Hayır' Demediğini Söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile görüşmelerin ’ileri bir aşamada’ olduğunu söylerken, "IMF’yi razı edebilirsek, bir program yapacağız. programın içeriğiyle ilgili tartışma var " dedi. Türkiye-Avrupa Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk’in sorusu üzerine de, Şimşek Başbakan’ın ’IMF’ye hayır’ demediğini söyledi.

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile teknik görüşmelerin hala sürdüğünü belirterek, "İleri bir aşamadayız. Ancak ne zaman tamamlanacağını şu aşamada söyleyemem" dedi.

Önce hayır, sonra evet

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu 60’ncı toplantısında Türkiye-Avrupa Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın IMF’ye önce "hayır" ardından "evet" dediğini Şimşek’in "belki" dediğini hatırlattı. Eşi Türk olduğu için ’enişte’ olarak anılan Lagendijk, bu konulara açıklık getirmesini isteyince Şimşek de, görüşmelerin ileri bir aşamada olduğunu ancak ne zaman tamamlanacağını şu aşamada söyleyemeyeceğini ifade etti.

Başbakan ’hayır’ demiyor

Şimşek, "IMF’yi razı edebilirsek, şartlar ve içerik konusunda anlaşmaya varırsak, bir program yapacağız. Programın içeriğiyle ilgili tartışma var" diye konuştu. Şimşek, Başbakanın sözlerinin ise bağlamı dışında değerlendirildiğini, Erdoğan’ın IMF’ye ’hayır’ demediğini belirtti. Şimşek, bu konuda şunları söyledi: "Başbakan bir program olsun, işleyecek bir program olsun,; Türkiye’nin yararına olsun; yapısal reformların yapılmasını sağlayacak, likidite sorununu reel ekonomiye yük getirmeyecek şekilde çözen bir program olsun’ diyor."

Çok önemli mali ayarlamalar

Bu arada Şimşek, IMF’nin muhtemel bir programda "çok önemli mali ayarlamalar" istediğini de vurgulayarak, şöyle konuştu: "IMF mali ayarlamalar konusunda ısrar ediyor, 2001 yılında bu tür önlemler doğru olurdu çünkü Türkiye’nin sürdürülebilir bir borç sorunu vardı. Şimdi ise borçlarda sürdürülebilirlik sorunu yok. "

Güveni yeniden tesis etmek

Yatırımların azaldığı bir ortamda IMF ile yapılacak bir programın güveni yeniden tesis etmek ve likiditeyi canlandırmak için tercih edilebileceğini belirten Şimşek, IMF ile yapılacak programın Türkiye’nin lehine olması durumunda yararlı olacağını kaydetti. Kriz ortamında piyasaların düzgün çalışamadığını vurgulayan Şimşek, "Eğer piyasalar düzgün çalışabilseydi IMF programına gerek kalmazdı" dedi.

Türkiye AB ’ye girseydi böyle büyük bir orduya ihtiyacı olmazdı

BAKAN Mehmet Şimşek, Avrupa Parlamentosu Rum Milletvekili Marios Matsakis’in Türkiye’de savunma harcamalarının çok fazla olduğunu belirterek "Tasarruf yapılacak mı" sorusu üzerine "Eğer Türkiye AB üyesi olsaydı böyle büyük bir orduya ihtiyacı olmazdı" yanıtını verdi. Türkiye’nin eskiden en fazla bütçeyi savunmaya harcadığını, ancak bu durumun değiştiğini belirten Şimşek, en fazla bütçenin eğitime ayrıldığını kaydetti. Şimşek, Türkiye’de 1 milyon asker olduğunu zannetmediğini, Türkiye’nin daha esnek ve güçlü askeri birliklere doğru gidiş içinde olduğunu belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title