Haberler

Hazine'nin Ekim Ayı Borçlanması

Garanti Yatırım TL Faiz Analisti Tezcan: "Gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 7,50 civarında dengeleneceğini düşünüyoruz" "Tahvil piyasasını destekleyen ana değişkenler, Fed'in tahvil a...

Hazine bugün gerçekleştirdiği 13 ay vadeli kuponsuz devlet tahvili ihalesi ile ekim ayı borçlanmasını tamamladı.

Garanti Yatırım TL-Faiz  Analisti Onur Engin Tezcan, Hazine'nin ekim ayında gerçekleştirdiği ve tahvil faizlerinin bundan sonraki seyrine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Hazine'nin ekim ayı içerisinde 14,9 milyar lira iç borç servisine karşılık toplam 11,5 milyar lira iç borçlanma gerçekleştirmeyi planladığını, bugünkü ihaleyle birlikte toplam 10,7 milyar lira borçlandığını ve ekim ayı borçlanmasını tamamlamış olduğunu ifade etti.

Gelecek dönemde ABD kaynaklı gelişmeler ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) fonlama politikasının faizler üzerinde etkili olmaya devam edeceğini belirten Tezcan, yıl sonuna kadar faizlerde yukarı yönlü riskleri sınırlı bulduklarını söyledi.

Tezcan, diğer yandan Hazine'nin gelecek aylardaki iç borçlanma gerekliliğinin geçen aylara göre nispeten rahat olduğunu belirterek, söz konusu nedenlerle yılın geri kalanında Hazine'nin borçlanmada sıkıntı yaşamayacağını düşündüklerini ifade etti.

Gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 7,50 civarında dengeleneceğini düşündüklerini aktaran Tezcan, şunları kaydetti:

"Tahvil piyasasını destekleyen ana değişkenler, Fed'in tahvil alımlarında kısa vadede kısıntıya gitmeyeceği ve buna bağlı olarak ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki zayıf seyir... Kısa vadeli tahvil faizlerinde daha aşağı seviyeleri test edebilmemiz için TL'de değer kazancı ve buna bağlı olarak da TCMB'nin yüzde 6,00-6,30 bandında seyreden fonlama maliyetini aşağı çekmesi gerekiyor."

Hazine ekim ayında toplamda 6 ihale gerçekleştirdi. Hazine 7 Ekim'de düzenlediği iki devlet tahvili ihalesinde 4 milyar 586,6 milyon lira, 8 Ekim'de düzenlediği 3 devlet tahvili ihalesinde 5 milyar 588,7 milyon lira ve bugün gerçekleştirdiği son ihale ile 301,7 milyon lira borçlandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Garanti Yatırım Onur Engin Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title