Haberler

Gıda Kodeksindeki Değişiklik, Kırmızı Et İhtiyacını Artıracak

Kayseri Ticaret Borsası başkanı Şaban Ünlü, yürürlüğe giren 'Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nin Kayseri sucuk ve pastırmasına doping etkisini yaptığını, merdiven altı olarak tabir edilen üretimin durmasıyla kazançlı çıkacaklarını...

Kayseri Ticaret Borsası başkanı Şaban Ünlü, yürürlüğe giren 'Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği'nin Kayseri sucuk ve pastırmasına doping etkisini yaptığını, merdiven altı olarak tabir edilen üretimin durmasıyla kazançlı çıkacaklarını söyledi. Ünlü, sucukta kanatlı hayvanların beyaz etinin, kırmızı ete karıştırılmaması sonucu, üreticilerin kırmızı et ihtiyacı ve kesiminin artacağını; besicilerin ellerindeki hayvanların da değerleneceğini belirtti.

KTB Başkanı Şaban Ünlü, kırmızı ve beyaz etin karıştırılmaması konusunda Türk Gıda Kodeksinde yapılan düzenlemenin yerinde olduğunu, merdiven altı veya fason üretim yapanların kilosunu 1.5- 2 TL'den satın aldıkları tavuk eti kıymasını sucuğa karıştırıp, bakkal, market ve şarküterilere verdiklerini söyledi. Ünlü, "Şu anda piyasada bulunan sucukların yarıdan fazlasında mekanik tavuk boyun kıyması kullanılmaktaydı. O nedenle, yasaklama kararını destekliyoruz. Ancak, yürürlüğe giren, kırmızı ete beyaz et karıştırılmaması konusunda sıkı denetim yapılmasını istiyoruz. Yoksa, sadece kırmızı et kullananlar zarar ederken, tavuk etiyle sucuk yapanlar haksız rekabetle aşırı kar eder. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hazırladığı ve yürürlüğe giren 'Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği ile döner, pastırma, sucuk, köfte, jambon ve diğer et ürünlerinin standartlarında birçok değişiklik yapıldı. Bunların başında karışım et ürünlerinin hazırlanıp tüketime sunulması, bazı etiket bilgilerinin düzenlenmesi, bazı ürünlere soya katılması gibi yeni düzenlemeler bize göre yerindedir. Son 5 yıldır bu tebliğin hazırmlanması ve yürürlüğe girmesi konusunda destek verdik" diye konuştu.

KTB Başkanı Ünlü, sucukta tavuk ve hindi gibi kanatlı hayvanların beyaz etinin, kırmızı ete karıştırılmaması sonucu, üreticilerin kırmızı et ihtiyacı ve kesiminin artacağını; hem besicilerin ellerindeki hayvanların değerleneceğini, hem de büyük baş hayvan kesiminin artması nedeniyle pastırma üretiminin de buna bağlı olarak fazlalaşacağını ifade etti. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Şaban Ünlü Kayseri Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title