Haberler

Gediz Elektrik'in Hisse Satış Sözleşmesi İmza Töreni

Maliye Bakanı Şimşek."Bugünkü devirle elektrik dağıtım şebekelerinin aşağı yukarı yüzde 76'sı özel sektöre geçmiş olacak" "Ben yüzde 100'ün tamamlanmasını dört gözle bekliyorum" "Kayıp kaçakların aşağı çekilmesiyle enerji fiyatlarında da nispi"...

Maliye Bakanı Şimşek:

"Bugünkü devirle elektrik dağıtım şebekelerinin aşağı yukarı yüzde 76'sı özel sektöre geçmiş olacak"

"Ben yüzde 100'ün tamamlanmasını dört gözle bekliyorum"

"Kayıp kaçakların aşağı çekilmesiyle enerji fiyatlarında da nispi bir iyileşme olacak"

"Özel sektöre sesleniyorum. Gelin şu termik santrallere de ilgi gösterin. Çünkü oraları adam edebilirsiniz"

Rixos Otel'de düzenlenen Gediz Elektrik Dağıtım AŞ ve Gediz Elektrik Perakende Satış AŞ hisse satış sözleşmesi imza törenine katılan Şimşek, yapılan devrin hem Bereket Enerji Grubu için hem ülke için hem de İzmir ve Manisa için hayırlı olmasını diledi.

Bereket Enerji Grubu Başkanı Ceyhan Saldanlı'yı da tebrik eden Şimşek, "Türkiye sınırlarını aşmış durumdalar. Bildiğim kadarıyla Nijerya'da da bir dağıtım şebekesi sözleşmesini daha yeni imzaladılar. Yani bizim şirketlerimiz bu süreçte, Türkiye'de edindikleri deneyimi dünyaya aktarmaya başlamışlar, bu memnuniyet verici bir gelişme, kendilerini tebrik ediyorum" diye konuştu.

Bugünkü devirle elektrik dağıtım şebekelerinin aşağı yukarı yüzde 76'sının özel sektöre geçmiş olacağını belirten Şimşek, yüzde 100'ü dört gözle beklediğini ifade etti.

Şimşek, bu sürecin çok uzun yıllar önce başladığını anımsatarak, 1990'lı yıllarda Amerika'da bir uluslararası yatırım bankasında çalışırken yaşadığı bir anısını anlattı. O dönemde, "elektrik dağıtım şirketleri özelleşecek" diye büyük bir heyecan olduğunu hatırlatan Şimşek, "O zamanlarda enerji sektörüyle ilgili bir konferans düzenlemiştik. Ben Türkiye'den de katılım olmasını sağlamıştım. O zaman genel müdürü davet etmiştik. Genel müdür, davet ettiğimizde genel müdürdü, program başladığında görevden alınmıştı. Memleketin durumu böyleydi" dedi.

Türkiye'nin o dönemde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle söz konusu özelleştirmelerde mesafe kat edilemediğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Onun için bu süreci bitirelim diye ben dört gözle bekliyorum. İnşallah yakında dağıtımlar da bitecek. Bunun, ülkemizin hayrına olduğu kanısındayım. Bir taraftan tüketicilerimiz daha kaliteli hizmet alacak. Daha önemlisi, kayıp kaçakların aşağı çekilmesiyle ben inanıyorum ki enerji fiyatlarında da nispi bir iyileşme olacak. Çünkü özel sektör daha etkin, verimli çalışacak, kayıp kaçaklar azalacak ve vatandaşın sırtındaki yük kalkmış olacak. Daha önemlisi, Enerji Bakanımıza bütçeden para vermek zorunda olmayacağız. Şimdi de vermiyoruz, çünkü öyle bir talebi yok. Özel sektör yatırım yapacak ve milletimizden topladığımız vergi gelirlerini, beşeri sermaye stokunun kalitesini artırmakta kullanacağız."

-Özelleştirme İdaresi Başkanlığına yeni model-

Özelleştirmede portföyün küçüldüğüne işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Geçenlerde Kalkınma Bakanımızla da görüştüm, Özelleştirme İdaresini kamu özel yatırımları çerçevesinde bir uzmanlık birimine dönüştürelim. Yani PPP (kamu-özel sektör ortaklığı) dediğimiz süreçte esas o görevi görsün diye. Çünkü portföye bakıyorsunuz, şu anda üzerinde çalıştığımız şey Milli Piyango'dur, onu bu sene tamamlayacağız. Başka limanlar var, onları da tamamlayacağız. Başka elektrik üretiminden bahsediyoruz, o süreci de hızlandıracağız. Geriye bir tek bizim ikincil halka arz konusu gündemde olabilecek bir takım şirketler kalıyor. Yani portföy küçülüyor. Dolayısıyla ben inanıyorum ki önümüzdeki dönemde, bu süreci de hızlandırarak özelleştirmenin idaresinde bir yeniden yapılandırmaya ihtiyaç olacak."

"Bütçe rakamları çok iyi"

Önümüzdeki hafta bütçe rakamlarının açıklanacağını ve rakamların çok iyi geldiğini aktaran Şimşek, rakamların bu yıl iyi olmasının arkasındaki nedenlerden birinin, enerji sektöründeki nakit akışının nispeten iyileşmesi ve BOTAŞ'ın yükümlülüklerini yerine getirmeye başlaması olduğunu söyledi. Şimşek, özel sektöre de seslenerek, şöyle konuştu:

"Gelin şu termik santrallere de ilgi gösterin. Çünkü oraları adam edebilirsiniz, yatırıma ihtiyacı var. Yatırımla birlikte üretimi, hele ki yerel kaynaklarla üretimi artırma imkanımız var. Bu bir yandan Türkiye'nin cari açığını azaltacak. Bir taraftan da enerjide çok farklı bir boyutta etkinlik, verimlilik sağlanmış olacak."

Konuşmaların ardından Gediz Elektrik Dağıtım AŞ ve Gediz Elektrik Perakende Satış AŞ'nin satış sözleşmesi imzalandı. Ardından Bakan Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Haşim Keklik ve Bereket Enerji Grubu Başkanı Ceyhan Saldanlı, üzerinde 1 milyar 231 milyon dolar yazılı temsili çek ile toplu fotoğraf çektirdi.

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Gediz Elektrik Dağıtım Ceyhan Saldanlı Mehmet Şimşek Rixos Otel Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title