Haberler

Fortis Başekonomisti Van Den Spiegel Açıklaması

Güncelleme:

BNP Paribas Fortis Başekonomisti, Avrupa'nın geçmişte yaptığı hatalardan ders aldığını ve ekonomisini nasıl büyüteceği konusunda daha hassas davrandığını söyledi.

BNP Paribas Fortis Başekonomisti Freddy van den Spiegel, Avrupa'nın geçmişte yaptığı hatalardan ders aldığını ve ekonomisini nasıl büyüteceği konusunda daha hassas davrandığını söyledi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), 2012 yılındaki "Ülke Seminerleri"nden ilkini, Belçikalı işadamlarının Belçika Prensi Philippe ile birlikte Türkiye'ye gelişi nedeniyle Belçika özelinde düzenledi.

Belçika ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği fırsatlarının konuşulduğu seminerde, BNP Paribas Fortis Başekonomisti Freddy van den Spiegel, Belçika'nın diğer bölge ülkelerinden farklılaştığı noktaları anlattı.

Belçika için "uluslararası" kavramının kilit bir kavram olduğuna dikkati çeken van den Spiegel, Belçika'nın Türkiye ile karşılaştırıldığında küçük bir ülke olsa da kendine özgü lokasyonuyla 12. yüzyıldan beri önde gelen ticaret merkezi olduğunu ifade etti.

Özellikle uluslararası ticaretin Belçika'nın temel aktivitelerden biri olduğuna değinen van den Spiegel, "Belçika'nın ihracat ve ithalatı GSYH'sından büyük. Yabancı yatırımlara tamemen açık. Almanya ile karşılaştırırsak Belçika'da hem sermayenin gelişi hem de çıkışı Almanya'dan 3 kat fazla" dedi.

Belçika'nın Avrupa'nın başkenti ve dünyanın en açık ekonomilerinden biri olduğunu dile getiren van den Spiegel, "Belçika, AB'ye bir kapıdır. Brüksel dünyanın uluslararası politik merkezidir. Dünyada en çok diplomatın bulunduğu 3. şehir ve pek çok uluslararası kuruluşun merkezi burada" diye konuştu.

Freddy van den Spiegel, 2008-2009 krizinde yanıbaşındaki Almanya'da köklü bir gerileme yaşanırken Belçika'da herhangi bir gerileme yaşanmadığının altını çizerek, "Avrupa son derece zorlu bir ekonomiden geçerken Belçika en iyi performansı sergilemektedir. Avrupa geçmişte yaptığı hatalardan ders alıyor ve ekonomisini nasıl büyüteceği konusunda daha hassas davranıyor" değerlendirmesinde bulundu.

-"Belçika, yabancı yatırımcı aşısından Çin'den sonra en çekici 2. pazar"-

Brüksel Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Tulu Gürakan, Belçika'nın yabancı yatırımcı aşısından Çin'den sonra en çekici 2. pazar olduğunu söyledi. Türk firmalarının Avrupa pazarında faaliyetlerini artırmak istediklerinde stratejik konumu nedeniyle Belçika'yı tercih ettiklerine değinen Gürakan, Türkiye'den Belçika'ya yatırım miktarının daha da artması gerektiğini ifade etti.

Belçika'nın stratejik konumu, lojistik altyapısı ve vergilendirme sistemi açısından fırsatlar sunduğunu kaydeden Gürakan, bu yıl Belçika'ya gelişlerinin 50. yılını kutlayacak Türkler'in, ülkede işçiden girişimciye dönüştüğünü, Belçika'da faaliyet büyüklüğü açısından da azınlıklar arasında 2. konumda bulunduklarını belirtti.

-"Geçen yıl 89,1 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektik"-

Belçika Federal Finans Hizmetleri'nden Uluslararası Vergi Uzmanı Albert Wolfs, seminerde doğrudan yabancı yatırımcılar için Belçika'daki vergi yapısıyla ilgili bilgilendirmede bulundu.

Belçika'da net sermaye kazancının vergiden yüzde 100 muaf olduğunu ve efektif faiz indirimi bulunduğunu aktaran Wolfs, "Dünyadaki doğrudan yabancı yatırım çeken 2. ülkeyiz. Geçen yıl 89,1 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektik. Efektif faiz indirimi, bu yatırımların cazip olmasının tetikleyici faktörlerden bir tanesi. Türkiye'de faaliyet gösteren birçok Japon şirketinin merkezi de Belçika'da" diye konuştu.

Wolfs, "AB vergi sisteminde standardizasyona gidiyor. Akıllı vergi avantajını sunmaya devam edecek misiniz, yoksa bu vergi sisteminin parçası mı olacaksınız-" sorusuna "AB'nin tamamını ilgilendiren kararlar tüm üye ülkeler tarafından imzalanır. Bu karar epey vakit alacak. Şirketlerin yararına olacaksa biz bu kararın arkasındayız. Şirketlerin atılacak adımlardan yarar görüyor olması bizim için önemli. Bazı inisiyatifler yerel düzeyde uygulanabilir" yanıtını verdi.

DEİK Türkiye-Belçika İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı, hedeflerinin ülkeler arasındaki ticareti geliştirmek olduğunu aktararak, Belçika'da ticaret yapmak isteyen Türk şirketlere yönelik faaliyetler yürüttüklerini anlattı.

BNP Paribas Fortis Kurumsal Bankacılık Başkanı Yvan de Cock ise bankalarının Belçika ve dünya genelindeki faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Belçika Fortis Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title