Haberler

Esnafa Kredi; Kadın Erkeğe 5 Bin YTL Fark Attı

Bakan Çağlayan, Esnaf ve Sanatkarın Finansman İhtiyaçlarının Karşılanabilmesi İçin Kosgeb Aracılığı ile İlk Kez Esnaf ve Sanatkara Yönelik 'Sıfır Faizli' Kredi Destek Programı Başlattıklarını Açıkladı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnaf ve sanatkarın finansman ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve piyasada yaşanan nakit sıkışıklığının bir ölçüde giderilmesi için KOSGEB aracılığı ile ilk kez imalatçı esnaf ve sanatkara yönelik ’sıfır faizli’ kredi destek programı başlattıklarını açıkladı.

Bu programda ’pozitif ayrımcılık’ yaptıklarını belirten Çağlayan, 25 bin YTL olarak düzenlenen bu kredinin kadınlar için 30 bin YTL olacağını kaydetti.

Bu kredi destek programının 20 Ağustos Çarşamba gününden itibaren başlatılacağını belirten Çağlayan, söz konusu programdan 5 bin esnafın yararlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Toplam 125 milyon YTL

Çağlayan, esnaf ve sanatkar başına 25 bin YTL’ye kadar olan kredinin faizinin KOSGEB tarafından karşılanacağını kaydetti. İlk ayı ödemesiz 3 ayda bir ödemeli ve 18 ay vadeyle verilecek kredi ile esnaf ve sanatkara toplam 125 milyon YTL kredi kullandırılacağını belirten Çağlayan, programdan esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı, kapasite raporuna sahip olan imalatçı esnaf ve sanatkarın KOSGEB veri tabanına kayıt olarak yararlanabileceğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, konuyla ilgili şunları söyledi: "Sıfır faizli destek kapsamında 125 milyon YTL’lik kaynağın yüzde 25’i Güneydoğu ve Doğu Anadolu, yüzde 25’i diğer kalkınmada öncelikli yöreler ve yüzde 50’si de normal ve gelişmiş yörelerdeki imalatçı esnaf ve sanatkara kullandırılacak. Kredi kullanımı 125 milyon YTL’lik kaynakla sınırlı olacak ve bu bölgeler arasında kullanılmayan kotalar olursa diğer bölgelere tahsis edeceğiz."

8 banka devrede

Çağlayan’ın verdiği bilgiye göre, "Krediden yararlanmak isteyenler 20 Ağustos tarihinden itibaren 5 özel ve 3 kamu bankasına başvurabilecek. Programdan yararlanmak isteyenler doğrudan Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası’na başvuracak. KOSGEB yapılan başvuruları imalatçı kriterlere göre değerlendirecek. Teminat sorunu yaşayabilecek olan imalatçı esnaf ve sanatkar ise Kredi Garanti Fonu’na başvurabilecek.

Ortam değişti, yeni vizyon belirlenecek

SAPANCA’da yapılan Esnaf ve Sanatkarlar Arama Konferansı’na katılan Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinde önemli bir yapısal değişim yaşandığını bildirerek, rekabet şartlarının ağırlaştığına şöyle dikkat çekti: "149 YTL’ye takım elbisenin, kravat ve gömlekle 199 YTL’ye 10 ay taksitle satıldığı bir ortamda tabii ki de terzilerimizin 250 YTL’ye sadece dikiş yapması mümkün değil. Böyle bir ortamda esnaf ve sanatkarımızı kendi haline bırakacak durumda değiliz. Esnaf ve sanatkarımıza değişim ve dönüşüm sürecini yönetme noktasında taahhüdümüz var. Bir taraftan eğitim desteği verirken, diğer taraftan da finansman desteği vereceğiz. Önümüzdeki dönemde hangi sektörlerde, hangi esnaf ve sanatkar kollarında değişimi, dönüşümü ve birleşmeyi gerçekleştireceğimizi belirleyeceğiz. Ortaklık sistemini kuracak, güç birliği oluşturacak, sosyal, eğitim ve maddi destek konusunda çok önemli açılımlarımız olacak."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title