Haberler

Dünyanın Aspiratör Devi Sakarya'dan Çıktı

Arma Filtre Sistemleri San. ve Tic. Aş Genel Müdürü Erdal Akış, Kalite ve Fiyat Politikalarıyla İtalyan ve Amerikalı Şirketlerin Önüne Geçerek, Dünyanın En Çok Aspiratör Üreten Fabrikası Olduklarını Belirterek, Ayda 1 Milyon 600 Bin Adet Aspiratör Ürettiklerini Söyledi.

Arma Filtre Sistemleri San. ve Tic. AŞ Genel Müdürü Erdal Akış, kalite ve fiyat politikalarıyla İtalyan ve Amerikalı şirketlerin önüne geçerek, dünyanın en çok aspiratör üreten fabrikası olduklarını belirterek, ayda 1 milyon 600 bin adet aspiratör ürettiklerini söyledi.

Akış, 1988 yılında kurulan 70 metrekarelik alüminyum filtre atölyesinde başlanan üretimin her geçen gün daha da arttığını ve 1991 yılında ihracata başladıklarını kaydetti.

Filtre sistemleri yanında, beyaz eşyaların aksesuar parçalarını ve otomotiv yan sanayi parçalarını da ürettiklerini bildiren Akış, “Sakarya'daki 2 fabrikada 1100 civarında çalışanımız var. Geçen sen 80 milyon dolarlık ciro elde ettik. 2008'de yüzde 10 civarında büyümeyi hedefliyoruz. Devamlı büyüyen bir fabrikayız” dedi.

Üretimin yüzde 60'ını ihraç eden bir firma olduklarını ifade eden Akış, şöyle konuştu:

“Dünyanın en çok aspiratör üreten fabrikasıyız. Ayda 1 milyon 600 bin adet aspiratör üretiyoruz. Kalitemiz ve fiyat politikalarımızla İtalyan ve Amerikalı şirketlerin önüne geçerek, dünyanın en çok aspiratör üreten fabrikası olduk. İkinci sıradaki firma İtalyan, diğeri de Amerikalı. Almanya, Polonya ve İtalya'da depo ve satış pazarlama ağımız var. Ayrıca, İtalya'da üretim de yapıyoruz. Dünyanın en çok üreten fabrikası olmamızın nedeni, fiyatımız, kalitemiz ve yenilikçi olmamızdır. Yeni şeyler araştırıyoruz ve bu yenilikleri müşterilerimizle paylaşıyoruz. Ulaşımdaki süratimiz de çok önemli bir faktör. Gelen siparişlere çok kısa sürede cevap verip, teslim ediyoruz.”

“ÇİN'DE FABRİKA KURDUK, ÇİN PAZARINDA KADEME KADEME BÜYÜMEYİ  DÜŞÜNÜYORUZ”

Çin'in sektörde de etkili olduğunu belirten Akış, sözlerine şöyle devam etti:

“Çin'e de ihracat yapıyoruz. Ayrıca Çin'de de bir fabrika kurduk, bu yıl üretime geçtik. Çin'deki fabrikamızda sadece filtre üretiyoruz. Çin pazarına filtre yapmak için açtığımız fabrikada şu anda 50 kişi çalışıyor. Çin büyük bir pazar. Çin pazarında kademe kademe büyümeyi düşünüyoruz. 130 ülkeye ihracat yapıyoruz, ihracat yapmadığımız ülke yok. Dünya ekonomisinde bir daralma var. Amerika'daki kriz Avrupa'ya yansıdı, Avrupa'daki kriz de Türkiye'ye yansıdı. Genel ekonomik yapı içinde biz de tedbirlerimizi alıyoruz. Yeni potansiyeller ve yeni müşteriler bularak ciromuzu arttırmaya çalışıyoruz.”

Ar-Ge çalışmalarına çok önem verdiklerini bildiren Akış, “TÜBİTAK'a otomasyon konusunda 4 proje sunduk. Bunların kabul edilmesini bekliyoruz. Ayrıca bir de patent başvurusunda bulunduk. Bir tane filtre makinesi yaptık. Ürettiğimiz parçaların bazı makinelerini kendimiz yapıyoruz” diye konuştu.

“FABRİKANIN KURULUŞ HİKAYESİ”

Fabrikanın kuruluş hikayesinin oldukça ilginç olduğunu bildiren Akış, 1988 yılında Arçelik firmasının yerli filtre isteği üzerine Arma Filtre Sistemleri San. ve Tic. AŞ'nin temellerinin atıldığını belirtti.

Fabrikayı kurmadan önce yönetim kurulu üyelerinden Erdoğan Kaya ve Akgün Altuğ'un Arçelik firmasında çalıştığını ifade eden Akış, şunları kaydetti:

“Kaya ve Altuğ çocukluk arkadaşıydılar. Arçelik mutfak aspiratör üretiminde bir filtre kullanıyordu. Ve bu filtre Almanya'dan pahalı bir bedelle temin ediliyordu. Arçelik'teki yetkililer, Kaya ve Altuğ'a bu filtrenin Türkiye'de üretilip üretilmediğini araştırmalarını istemiş. Yaptıkları araştırmada bu filtrenin Türkiye'de üretilmediğini, ancak üretilebileceğini tespit etmişler. Altuğ ve Kaya bu parçayı üretme kararı almış, sermaye bulmak için çocukluk arkadaşlarına teklif götürmüşler.”

İlkokulu beraber okuyan Akgün Altuğ, Erdoğan Kaya, Selçuk Arın, Atila Aykın ve Coşkun Demircioğlu'nun beraber kurdukları atölyenin fabrikaya dönüştüğünü dile getiren Akış, “3 işçiyle ufak bir atölyede başlayan üretim, şimdi bütün dünyaya yayıldı” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title