Haberler

Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti İçer: Dolarda 2 Liranın Üzeri Tekrar Gündeme Gelebilir

Güncelleme:

"Yaklaşan ekim FOMC toplantısı sebebiyle, dolar/TL üzerindeki dolar lehine olan baskının sürebileceğini ve 2,00 seviyesinin üstünün tekrar test edilebileceğini düşünüyoruz" "Dolar/TL'de tekrardan 1,9900'un üzerine çıkılması halinde 2,02 2,03 seviyelerinin önünün açılacağını düşünüyorum"

Fed'in tahvil alımında azaltıma gitmemesinin ardından 1,9337'ye kadar gerileyen dolar/TL paritesi tekrar 1,99 seviyesinin üzerine çıktı.

Geçen hafta gerçekleşen FOMC toplantısında Fed'in eylül ayında tahvil alımında azaltıma gitmeyeceğini açıklaması ve Bernanke'nin tahvil alımlarında azaltıma gidilmesi için daha çok veriye ihtiyaç duyduklarını söylemesinin ardından dolar/TL paritesi son bir ayın en düşük seviyesi olan 1,9337 seviyesine kadar gerilemiş, daha sonra 1,9500 seviyelerinde dengelenmişti.

Dolar/TL paritesi, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyesi James Bullard'ın cuma günü yaptığı açıklamalarda ekim ayındaki FOMC toplantısında tahvil alımlarında azaltıma gidilebileceğini söylemesinin ardından ise tekrar 1,99'un üzerine çıktı.

Analistler, bu hafta kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Fitch'in olağan toplantılarında yapacakları değerlendirmelerin, FOMC üyesi Fed başkanlarının yapacakları açıklamaların ve yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın Denizli'de "Para Politikaları" konulu konferansta para ve kur politikasına dair yeni açıklamalarda bulunup bulunmayacağının TL varlıkların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer, ABD'de açıklanacak verilerin ve FOMC üyeleri tarafından yapılacak açıklamaların gelişmekte olan ülke para birimlerinin yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti.

Dolar/TL paritesinin, geçen hafta 1,9340 seviyesini test ettiğini hatırlatan İçer, "Yaklaşan Ekim FOMC toplantısı sebebiyle, dolar/TL üzerindeki dolar lehine olan baskının sürebileceğini ve 2,00 seviyesinin üstünün tekrar test edilebileceğini düşünüyoruz" dedi.

İçer, mevcut koşullar korundukça geri çekilmelerde dolar alımının uygun olabileceğini söyledi.

"Dolar/TL'de 1,9900 seviyesi önemli bir destek"

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin ise, geçen hafta Fed'in açıklamalarının ardından dolar/TL paritesinin çok hızlı gerilediğini anımsatarak, "Çok yüklü bir müşteri alımı gördük. Bu alım biraz daha devam ediyor. Fed'in açıklamalarının ardından yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir alım oldu. Fed'den sonra bugüne kadar ise 2-2,5 milyar dolarlık bir alım oldu" dedi.

Metin, dolar/TL'de 1,9900 seviyesi önemli bir destek olduğunu, 1,9900'un üzerine çıkılmadığı takdirde bir miktar daha gerileme görülmesinin  mümkün olacağını söyledi.

Dolar/TL'de tekrardan 1,9900'un üzerine çıkılması halinde  2,02-2,03 seviyesinin önünün açılacağını savunan Metin, gelecek dönemde dolar/TL'nin yeniden 1,95'lere gerileyeceğini düşündüğünü belirtti.

TCMB'nin normal günlerde döviz satım ihalesinde miktarı 50 milyon dolardan 20 milyon dolara düşürmesine ilişkin de görüşlerini aktaran Metin, şunları kaydetti:

"Fed'in açıklamalarından sonra çok hızlı bir sermaye girişi olduğu ve devamını da öngördükleri için böyle bir dönemde döviz rezervlerini boş yere harcamamak adına böyle bir şey yaptılar. Buradan sonra döviz rezervini boşa harcamaktansa tutarı düşürdü. Tutarı sembolik bıraktı ve piyasada hala etkisi olduğu sinyalini vermeye çalışıyor. Bundan sonraki dönemde gelişmekte olan ülkelere sermaye girişi olmaya devam edecektir. Fed piyasaların beklemediği bir şey yaptı. Piyasada bol likidite devam ediyor ve sermaye girişinin hem Türkiye'ye hem de gelişmekte olan ülkelere devamı görülecektir." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Garanti Yatırım Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title