Haberler

Belirsizlikten Korktular İhracat Rekoru Kırdılar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (Tim) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye Ekonomisinin Yapısal Sorunları Bulunduğunu, Olası Bir Siyasi İstikrarsızlık, Küresel Kriz veya Çalkantının Korku Yarattığını, Belirsizliğin İse Bu Korkuyu Büyüttüğünü Söylerken, İhracat Nisan Ayında Yeni Bir Rekor Kırdı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları bulunduğunu, olası bir siyasi istikrarsızlık, küresel kriz veya çalkantının korku yarattığını, belirsizliğin ise bu korkuyu büyüttüğünü söylerken, ihracat nisan ayında yeni bir rekor kırdı.

Bugüne kadarki en yüksek ay

TİM Başkanı Oğuz Satıcı tarafından Kütehya’da açıklanan verilere göre, ihracat nisan ayında ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39.2 artarak 11 milyar 390 milyon dolarla yeni bir rekora imza attı. Bu ihracat şu ana kadarki en yüksek aylık tutarı oluşturdu. Ocak-nisan döneminde yüzde 36.9 artışla 42 milyar 788 milyon dolara ulaşan ihracat, nisan sonu itibariyle son bir yılda ise 117 milyar 497 milyon dolar oldu.

Ekonomi değil demokrasi adına

İhracatçının bu rakamlara korku ile yaşarken ulaştığını anlatan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye ekonomisinin en önemli yapısal sorununun cari açık olduğunu belirtti. Küreselleşen piyasaların keyfiyete bir saniye dahi tahammülü olmadığını vurgulayan Satıcı, siyasi istikrarsızlıktan ekonomi adına değil, demokrasi adına korkulması gerektiğini söyledi. Satıcı, "Tüm sorunlarımızın toplumsal uzlaşı ile çözülebileceğine inanalım" çağrısında bulunarak, demokratik, laik, özgüveni tam, küresel gelişmelere seyirci kalan değil, şekil veren bir Türkiye için hep birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

Bu faizle sıcak para gitmez

Satıcı, "sıcak para ülkeyi terk ederse halimiz nice olur" kaygısının artık saflık haline dönüştüğünü dile getirirken, bu konuda şöyle konuştu: "Siz bu kadar sağlam faiz öderken ve tüm dünyanın büyük güçleri piyasaya likitide pompalar ve faizleri düşürürken bu korkuya da hiç gerek yoktur. Hiç kimse korkmasın bu faizi aldıkları sürece hiçbir yere gitmeyecekler."

Tüzmen: İhracatın ithalatı karşılama oranı yükseldi

DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, bekledikleri dış ticaret rakamlarını revize etmeyeceklerini söylerken, nisan ayında ihracatın, ithalattan yüzde 8.7 daha fazla arttığına dikkat çekti. Tüzmen, "Esas görmemiz gereken rakam, ihracatın ithalatı karşılama oranıdır. Bu da yüzde 62’lerden yüzde 67.2’ler civarına ilerledi" dedi.

En fazla ihracat taşıtta

AYLIK ihracat rekoru kırılan nisan ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektör, 2 milyar 503 milyon dolarla taşıt araçları ve yan sanayii oldu. Bunu 1 milyar 614 milyon dolarla demir çelik, 1 milyar 309 milyon dolarla da hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Tarım nisan ayında toplam ihracatta yüzde 9’luk bir paya sahip oldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title