Haberler

Ambargo Sonrası İran: Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar Konferansı

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, "Bence Türkiye ile İran, Asya'da çift bir motor haline gelerek, bütün bölge halkları ve dünya ekonomisi için bir arada çalışabilir.

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, "Bence Türkiye ile İran, Asya'da çift bir motor haline gelerek, bütün bölge halkları ve dünya ekonomisi için bir arada çalışabilir. Bu konferans bu amaca hizmet edecektir" dedi.

"Ambargo Sonrası İran : Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar" konulu konferans, Antalya'da bir otelde başladı. Konferansta, konunun uzmanları, İran serbest ticaret bölgelerinde yatırım fırsatları, İran'dan doğal gaz ve elektrik arz artışına yönelik beklentiler başta olmak üzere, farklı konularda oturumlar gerçekleştirecek.

IAEE Başkanı Kumbaroğlu, açılışta yaptığı konuşmada, konferans süresince bölgesel iş birliğinin artırılması konusu üzerinde duracaklarını belirtti.

Yatırımcıları bekleyen fırsatları değerlendiren Kumbaroğlu, konferansta Türkiye-İran arasında karşılıklı iş birliğinin konuşulacağını ifade etti.

Kumbaroğlu, "Bence Türkiye ile İran, Asya'da çift bir motor haline gelerek, bütün bölge halkları ve dünya ekonomisi için bir arada çalışabilir. Bu konferans bu amaca hizmet edecektir. Bu sebepten dolayı bu konferansa önem veriyorum" diye konuştu.

"İran ile Umman arasında doğal gaz anlaşmasına varıldı"

Eski I·ran Petrol Bakanlıgˆı Hazar Petrol ve Gaz I·s¸leri Genel Mu¨du¨ru¨ Mahmood Khaghani de basına yansıyan haberlerde Türkiye'nin İran ile olan enerji iş birliğine destek vereceklerini duyduklarını vurgulayarak, enerji değişimininin önemine değinerek, dün İran ile Umman arasında doğal gaz anlaşmasına varıldığını kaydetti.

Khaghani, enerji dönüşümü için de yeni imkanların kullanılacağını vurgulayarak, enerjinin ekonomik büyümede yaşamsal bir rol oynadığını aktardı.

Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da İran'ın çok önemli bir ülke, büyük bir medeniyet olduğunu, dünyada yazılı tarihini ortaya koyabilen medeniyetten biri olarak görüldüğünü ifade etti.

İran'ın büyük bir üretim gücü olduğuna değinen Cevheroğlu, şöyle konuştu:

"İran'daki ambargonun kaldırılması belki Tahran sokaklarındaki gösterilere sahne olmadı ama hepimizin içinde mutluluk oluşturdu. Çünkü komşumuzun sevinci bizim sevincimiz, üzüntüsü bizim üzüntümüzdür. Konumuz enerji ancak konu turizme de gelmeli. Binlerce İranlı kentimizde, aramızda bir kapı açıldı. Antalya ile İran arasında ulaşım konusunda sorun yaşanıyor. Bu toplantılar dillendirmek için fırsattır. Sadece enerji değil, sporda, turizmde, kültürde hepsinin bir arada konuşulması lazım."

Türkiye'nin İran'a karşı son derece duyarlı bir ülke olduğunu anlatan Cevheroğlu, ambargonun kalkmasından sonra ilk toplantının Türkiye'de yapıldığına dikkati çekti.

Cevheroğlu, "İran ile işbirliği ve koordinasyonun gelişmesi her konuda bizim ve İranlı misafirlerimizin menfaatine olacaktır" dedi.

"İran-Türkiye iş birliği önemli"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Barut, Ortadoğu'nun zor bir dönemden daha geçtiğini, Türkiye'nin yıllarca komşu İran ve Irak'ın savaşına tanık olduğunu hatırlattı.

Sonraki yıllarda Irak'a müdahalede bulunulduğunu ve kaos ortamının devam ettiğini bildiren Barut, bu kaosun Suriye'ye de yayıldığını ve bugün gelinen noktada Ortadoğu'dan görülmek, duyulmak istenmeyen haberlerin geldiğini anlattı.

Bu buhranlı dönemde İran'a uygulanan geniş çaplı ambargonun kalktığına dair haberin kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Barut, "Çünkü biz iş dünyasının temsilcileri olarak ticareti karşılıklı işbirliklerinin, dostlukların, barışın, huzurun tesis edilmesinin bir aracı olarak görüyoruz" diye konuştu.

Her iki ülke arasında geçmişten gelen kültürel yakınlığın yanı sıra önemli işbirliği imkanlarının da bulunduğunu belirten Barut, son yıllarda İran ekonomisinde bir dönüşüm yaşandığına dikkati çekti.

Özellikle turizm, enerji, bankacılık, petrokimya, telekomünikasyon, ulaştırma ve otomotiv sektörlerinde büyük fırsatlar yakalandığının altını çizen Barut, bunları Türk özel sektörünün kuvvetli olduğu ve iş birliğine açık alanlar olarak değerlendirdi.

Gerekli koşullar oluştuğu durumda iş adamlarını yüz yüze görüşmelerle bir araya getirerek, hem ticari bağlantılara hem de yeni dostluklara vesile olunabileceğine vurgulayan Barut, "İran-Türkiye iş birliğiyle her iki ülkenin, hatta tüm bölgenin önemli fırsatlar elde edeceğine inanıyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Hüseyin Barut Türkiye İran Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title