Haberler

AK Partili Eski Bakan Kürşat Tüzmen: Siyaset Ticaretin Önüne Geçti

Güncelleme:

En uzun süre 'ihracat bakanlığı' yapan Eski Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, AK Parti hükümetini, 'Dış ticaretten kopuk dış politika izlemekle' suçladı.

7 yıl AK Partili bakan olarak ihracatçılarla birlikte, ihracatı artırmak için büyük mücadele verdiklerini söyleyen Tüzmen, şöyle konuştu: "2009'da bırakan bir bakan vardı. Sonra da bakanlar oldu. Bakan var bakan var. Biz senelerce ihracatçılarla çalıştık. Bu ekibi alıp götürün hedefi önüne koyun satar gelir. Ama şimdi ne var gündemde. Siyaset var. Siyaset ticaretin önüne geçti. Yapılması gereken, ticaretin yeniden öne alınmasıdır. Dış ticareti, akıllıca dış politika ile büyütebilirsin.

"SEN REJİM İHRAÇ EDERSEN TERÖRİST İHRAÇ EDERLER"

Bunu MKYK'larda falan hep söylediğim için rahat söylüyorum; bizim işimiz mal ve hizmet ihraç etmekti, rejim ihraç etmek değildi. Eğer rejim ihraç etmeye kalkarsan o zaman da bize terörist ihraç ederler. Bakın biz rejim ihraç etmedik o zamanlar ihracatımız çok hızlı büyüdü. 36 milyar dolardan aldık 2008 sonunda 133 milyar dolara getirdik. Üstelik altın ihracatı da hariç. Şimdi onunla birlikte 150 milyar dolarda çakıldı kaldı. Hem de bizim zamanımızda dolar 1.5, 1.6 TL'ydi. Şimdiki gibi 3 liralık dolar kuruyla biz 250 milyar dolarlık ihracat yapardık."

YÜKSEK TEKNOLOJİ YÜZDE 2

Eski Bakan Tüzmen, ihracattaki yüksek teknoloji kısırlığını da eleştirdi ve "Yüksek teknolojiye geçiş yapamadık. Bakın Türkiye'nin ihracatında yüksek teknolojinin payı yüzde 2. Singapur'da bu oran yüzde 50, ABD'de yüzde 36. Malesef şu anda Türkiye'nin ihracatının yüzde 98'i orta ve alt sektörlerden yapılıyor. Siz bütün bunlardan çok daha iyisini yapacak kapasitedesiniz. Sadece bazı sektörlerde küçük rötuşlarla bile buradaki ihracat rakamları patlama yapar. Ama sizin önünüzün kapatılmaması açılması lazım o kadar" dedi.

GENÇ TASARIMCILARA PARA ÖDÜLÜ YAĞDI

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 75'inci kuruluş Yıldönümünü kutladığı gecede, 2'nci Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması'nda dereceye girenlere de ödülleri verildi. Birlik Başkanı Zekeriya Mete, "1940 yılında kurulan birliğimiz 300'e yakın üyesi ile Türkiye'nin en önemli ihracatçılarını bünyesinde barındırıyor. Bugün sektör olarak 200'e yakın ülkeye 2 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. İhracatta Orta Doğu ülkelerinin ağırlığı göze çarpıyor. Afrika ve Avrupa Birliği ülkeleri ise öne çıkan diğer pazarlarımız" dedi. 401 yarışmacının katıldığı ve 130'un üzerinde tasarımın değerlendirildiği II. Ulusal Endüstriyel Gıda Tasarım Yarışması'nda kazanan tasarımcılara toplam 135 bin lira para ödülü dağıtılırken, TİM Başkanı Mehmet Büyük Ekşi de "Rekabetçiliğimizi arttırmanın yolu tasarımdan geçiyor. Bu yarışmanın sektörün değişimine büyük katkı vermesini temenni ediyor, uluslararası bir boyut kazanmasını diliyorum" dedi. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Avrupa Birliği Kürşad Tüzmen Ak Parti Türkiye Politika Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (61)

SivaslıMobil-ANDROID:

Kahrolsun akpkk

39
26
yanıtYanıtla
TAHA:

ak parti olmasaydı sen sivasta oturamazdın huzurun kıymetini bil

yanıt27
yanıt40
RT YALANDOLAN:

ESKİ AKP LİLERİN HEPSİNİN AKP Yİ ELEŞTİRMESİ AKP NİN BERBAT BİR PARTİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR. ANCAK AKP DE İKEN SUSMALARI MENFAATLERİNİN NE KADAR ÖNDE OLDUĞUNU GÖSTERİYOR. YANLIŞ MI

46
17
yanıtYanıtla
ADANALI TAMER:

REIS ONU BAKANLIKTAN ALDI YAPTIGI BAZI ISLER AYYUKA CIKMISTI TABI SONRADA MILETVEKILIADAYI YAPMADI REIS GERCEK BU.

27
26
yanıtYanıtla
......:

partiden ayrılınca hemende pisliklerinizi dökmeye başlıyorsunuz

27
6
yanıtYanıtla
Erdeniz:

Akp bitti

21
10
yanıtYanıtla
Halil:

Akp bitmiştir acilen yeni bi oluşum lazim

23
7
yanıtYanıtla
HASAN ALİ:

ÇÖŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞŞ

yanıt2
yanıt0
Akpkkabd katilMobil-IOS:

AKP gümbür gümbür parçalan parçalanacak demokrasi gelecek faşist diktatörlük yıkılacak yıkılmalı

16
13
yanıtYanıtla
1234:

DİKTATÖRLÜKLE YÖNETİLEN BİR ÜLKEDE SEN BUYAZIYI YAZAYDINDA BOYUNUN ÖLÇÜSÜNÜ GÖRSEYDİK, SENİN BU YAZIYI YAZABİLMEN DEMOKRASİNİN EN GÜZEL DELİLİ. . . . .

yanıt8
yanıt11
Tüm 61 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title