Haberler

Ak Parti Döneminde Zenginleşenlerin Ne Kadar Kazandığı Belli Oldu

Güncelleme:

AB ölçütüne göre Türkiye'de nüfusun yüzde 56.6'sı çok fakir. En zengin yüzde 1'lik kesim ise Ak parti döneminde ülke servetinden yüzde 43 pay aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tonak, İsviçreli Credit Suisse tarafından yayımlanan Küresel Servet Veri Kitabı'na göre 2014 ortası itibarıyla Türkiye'nin en zengin yüzde 1'lik kesimi ülke servetinin yüzde 54.3'üne sahip olduğunu belirterek "Bu rakamla Türkiye dünyanın ikincisi. Önünde ise Rusya var. Ancak bir konuda Rusya'yı geçmiş durumdayız.

"ZENGİNLERİN DAHA DA ZENGİNLEŞMESİNDE BİRİNCİYİZ"

Tonak "2000-2014 arasında Türkiye, en zengin yüzde 1'lik kesimin toplam servetteki payının, yüzde 43 yükselerek en hızlı arttığı ülke oldu. Rusya'da bu oran yüzde 25. 'AKP ne yaptı' sorusunun en açık cevaplarından birisi bence bu" dedi.

"TÜRKİYE'DE 16.6 MİLYON YOKSUL VAR"

İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından Doç. Dr. Sinan Alçın moderatörlüğünde düzenlenen Yoksulluk Paneli'nde, İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Tonak ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nden (BETAM) Dr. Ayşenur Acar, Türkiye'de gelir ve servet eşitsizliğinin artan boyutlarını masaya yatırdı.

Prof. Ahmet Tonak, Dünya Bankası'nın 2012 verilerine göre, Türkiye'de 16.6 milyon yoksul olduğunu, bunun da nüfusun yüzde 22'lik kesimine denk geldiğini belirtti. Dünya Bankası'na göre kişi başına günlük 4.3 doların altında harcama yapanlar yoksul olarak tanımlanıyor. Nüfusun beşte birinden fazlasının yoksul olduğuna işaret eden Tonak, Türkiye'de yoksulluğu besleyen en önemli unsurları, kırsal alanlardaki nüfusun güvencesiz çalışan kesime dönüşümü, düşük ücret ve işsizlik olarak sıraladı.

"AK PARTİ YOKSULLUĞU YÖNETİYOR"

Türkiye'de servet bilgisini yakalamanın zor olduğuna işaret eden Tonak, bu nedenle bu konuda ciddi işler yapılmadığını belirtti. Prof. Tonak, yoksullukla mücadele için ise şunları önerdi: "Birincisi; insanca yaşanabilir bir ücret. Ancak bu vatandaşlık geliri değil. Vatandaşlık geliri, belli bir seviyenin altında geliri olan aileye devletin yaptığı yardım. AKP bunu bir şekilde yapıyor. Ancak bu yoksulluğu çözmüyor, ancak yönetilebilir hale getiriyor. Her iş için uygulanacak ücretin insanların temel ve insani ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye çıkarılması gerekir. İkincisi ise çalışma saatlerinin indirilmesi. Günlük 8 saatten 7 saate indirilmesi bile işsizlik oranında yüzde 12.5'lik bir azalma sağlar."

"EN FAKİR GÜNEYDOĞU"

TÜİK'in yoksulluk sınırı ölçütüne göre bölgesel göreli gelir yoksulluğu yüzde 19.2 iken Güneydoğu Anadolu'da yüzde 60.1'e çıkıyor.

"SON 10 YILDA ZENGİNLER DAHA DA ZENGİNLEŞTİ"

Credit Suisse'nin raporuna göre ise Türkiye'nin en zengin yüzde 1'lik kesiminin toplam servetten aldığı pay 2010-2014 arasında yüzde 42.52 oranında artarken en zengin yüzde 10'luk kesimin payı yüzde 16.5 arttı. Türkiye'de en zengin yüzde 1 ülke servetinin yüzde 54.3'üne, yüzde 10 ise servetin yüzde 77.7'sine sahip.

Haber görseli

"NÜFUSUN YARIDAN FAZLASI YOKSUN"

Avrupa Birliği'nin ölçütüne göre ise Türkiye'de 2012'de nüfusun yüzde 56.6'sı şiddetli maddi yoksunluk içinde yaşıyor. BETAM Araştırmacısı Dr. Ayşenur Acar'ın verdiği bilgiye göre, AB şiddetli maddi yoksunluk ölçütünde yer alan 9 göstergeden 4'üne sahip olamayanlar "şiddetli maddi yoksun" olarak tanımlanıyor. Bu göstergeler, "kira ve faturaların ödenmesi, evin ısınma ihtiyacının yeterince karşılanması, beklenmedik harcamaların karşılanması, her iki günde bir et, balık ya da protein eşdeğer gıdaların tüketilmesi, evden uzakta bir haftalık tatil masrafının karşılanması, bir arabaya, bir çamaşır makinesine, bir renkli televizyona, bir telefona sahip olunması" olarak sıralanıyor. Yoksulluğun ölçülmesinde farklı yöntemler kullanıldığını belirten Acar, şunlara dikkat çekti:

* AB ölçütüne göre 2012'de temel ihtiyaçlarda yoksunluk yüzde 20.6.

* Yoksul şartlarda büyüyen çocukların ileride yetişkin olduklarında yoksul olma ihtimali daha fazla. Türkiye'de 0-15 yaş arası çocukların şiddetli maddi yoksunluk oranı 2011 verilerine göre yüzde 63.5.

* Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de kişi başına günlük 4.3 doların altında harcama yapanların oranı yüzde 2.02, 2.15 doların altındakilerin oranı yüzde 0.6.

* Türkiye'de göreli gelir yoksulluğu 2013'te yüzde 22.4, bölgesel göreli gelir yoksulluğu 2012'de yüzde 19.2. (Kaynak: Cumhuriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Avrupa Birliği Ayşenur Acar Ahmet Tonak Ak Parti Kobi Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Bakmadan Geçme

Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 1-2 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1-2 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Çiftliğinden kaçırılan FETÖ elebaşıyla ilgili gündem yaratacak 'büyü' iddiası

Çiftliğinden kaçırılan FETÖ elebaşıyla ilgili gündem yaratacak "büyü" iddiası

500

Yorumlar (42)

osman:

vay be nüfusun 1''i bütçenin yarısını yerken ? diğer yarısını yiyor. işin kötü tarafı P halinden memnun.

45
0
yanıtYanıtla
ERKAN:

YAŞASIN FAKİRLİK. ZENGİN OLUP KUL HAKKI YİYECEĞİME FAKİR OLUP ÖLÜRÜM DAHA İYİ. ANLAYANA !!!

28
3
yanıtYanıtla
KUMPAS:

10 MİLYON FAKİR FUKARA YA 140 TL DEN 1. 4 MİLYAR TL LİK ALTIN DAĞIT BUNUN İLE OY TOPLA. . . Oylarını satan bitmiş harap düşmüş kesimde koyun olsun. Okumasın yazmasın düşünmesin diye uğraş yalanlar savur buna kendin de inan. Oyunu satan vatandaş demokrasi ile yaşadığını sansın ama muhalefet bu güç karşısında kıpırdayamasın. Siyasi ahlaktan yoksun siyaset yapılsın halk bu oyunlara kansın. oy satan vatan hainidir. Kaz gelicek yerden tavuk esirgenmez. Bu milletin evlatları zamanında demiş Çocukları kuzu gibi yetiştirmeyin ki koyun gibi gülmesinler. diyen de 1000 yılında müslümandı ama şimdi herkes sözde müslüman allah bu dünyada da öbür dünyada da yaptıklarınızı cezasız bırakmasın. Hakkımı birey olarak cehaleti yaşayanlara helal etmiyorum.

26
2
yanıtYanıtla
aydın:

gene ya allah bismillah diyecekler ve hırsızlık yolsuzluk yandaşçılık devam ey millet veya illet uyanın artık

25
1
yanıtYanıtla
akp:

Yıllarca uyutulduk ve soyulduk, millet uyandı AKP yi yarattı, evet akp yolsuzluk yaptı doğru yolsuzluk paraları ile hayal edemeyeceğimiz kadar hizmet yaptı, siz uyumaya devam edin.

yanıt2
yanıt11
KUMPAS:

AKP Lİ GÜZELİM AKP YOL YAPTI 10 MİLYAR DOLAR TREN YOLU YAPTI 10 MİLYAR DOLAR RAKAMLARI FAZLA FAZLA YAZIYORUM AKILLAN BİRAZ TÜP GEÇİT YAPTI 10 MİLYAR DOLAR KÖPRÜ YAPIYOR 10 MİLYAR DOLAR ADAMLARIN ÇALDIĞI BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLEDİĞİ BORÇ MİKTARI 300 MİLYAR AVRO HESAP YAP AZICIK KUKLA OLMA SAVUNURKEN ÖNCE HESAP YAP DA SÖYLE 300 MİLYAR AVRO YAKLAŞIK 400 MİLYAR DOLAR SEN BU KAÇIRILAN EL KONULAN BORÇLANILAN PARA İLE 2. BİR EKONOMİ KURARDIN ETRAFINDA ÖYLE BİR EKONOMİ GÖRÜYORMUSUN SEN.

yanıt6
yanıt2
coco Mobil-ANDROID:

yani kilyostaki yakın bi dostun borç batagindayken arsasını bile imara açıp trilyoner yapan bunlar değilmi hep yandasa fakire ne yaptılar işçiye emekciye ne yaptılar gezide ayaklanan capulcular bunlar için asgeri ucret icin dalda pgeçermiş gibi emekliye yapılan 30 yada 40 lira zam için ayaklansa ya

21
1
yanıtYanıtla
arsız bela Mobil-ANDROID:

En sevmediğimiz durum. Nerede kaldı Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlettir.

19
1
yanıtYanıtla
bozo bozoglanMobil-ANDROID:

ALLAH bu akp nin hepsinin belasini verir insalllah

18
1
yanıtYanıtla
zenginmobilWeb@haberler.com:

makarna kömür sağolsun ve tabiki 50 hep sağolsun durmak yok daha da zengin olmaya devam

12
7
yanıtYanıtla
Tüm 42 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title