Haberler

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde Radyasyon Dedektörü Yapıldı

Güncelleme:

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hayri Coşkun, askeri ve sağlık alanında kullanılacak radyasyon ölçen dedektör yaptıklarını açıkladı.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hayri Coşkun, Türkiye'de tek olan Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nde askeri ve sağlık alanında kullanılacak olan radyasyon ölçen dedektörlerin prototipinin hazır olduğunu, seri üretime geçilecek pozisyona geldiklerini açıkladı.

GENİŞ BİR KULLANIM ALANI VAR

Türkiye'de tek olan Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi (NÜRDAM) sağlık alanında kullanılan dozimetreler ile askeri ve sivil amaçlı radyasyon dedektörleri üretecek. Abant İzzet Baysal Üniversitesi 2012 yılında Kalkınma Bakanlığı'ndan aldığı destekle Nükleer Radyasyon Dedektörleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nin temellerini attı. İki yıl süren çalışmanın ardından son teknolojik cihazlarla donatılan araştırma merkezi çalışmalarına başladı.

TESİSE GÖREVLİLERDEN BAŞKASI GİREMİYOR

NÜRDAM'da görevli uzman ekiplerin büyük bir titizlik içerisinde yürüttüğü çalışmaların ardından sağlık alanında kullanılan dozimetreler ile askeri ve sivil amaçlı radyasyon dedektörlerinin prototipi yapıldı. Görevlilerin dışında içeriye kimsenin alınmadığı tesiste önümüzdeki yıllarda uçak ve uydularda kullanılacak dedektörlerin de üretilmesi hedefleniyor.

3 YIL SÜRDÜ

Rektör Prof.Dr. Coşkun, 3 yıllık çalışmanın ardından araştırma merkezinde prototip ürünün hazır hale getirildiğini açıklayarak, "Radyasyonla alakalı gelişmeleri tespit edebilecek sensörleri üretecek bir merkeze sahibiz. Burada prototip ürün hazır, seri üretime geçme konusunda yatırımlarımız hazır. Yakın zamanda da hem savunma sanayiinde, hem sağlık, hem de diğer radyasyonun söz konusu olduğu çipleri üretme potansiyeline sahip bir merkezimiz var. Bu çok önemli bir merkez" dedi.

DEVLET BÜYÜKYLERİNE SUİAKSTLERE KARŞI ÖNLEM

NÜRDAM tarafından ayrıca devlet büyüklerine karşı radyoaktif maddelerle suikast düzenlenmesinin önüne geçecek sensörlerin üretilmesi için de Milli Savunma Bakanlığı'na proje sunuldu. Proje kapsamında merkezde üretilecek sensörler sayesinde suikast amaçlı yemek ve suya karıştırılan polonyum gibi radyoaktif maddeler önceden tespit edilecek.





Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hayri Coşkun Türkiye Bolu Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu? Samsunspor Trabzonspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Samsunspor TS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester City Wolverhampton maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.City Wolverhampton maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title