Haberler

BALIKESİR Edremit'te 'Sabahattin Ali Anı Evi' ziyarete açıldı

Güncelleme:

Edremit'te 'Sabahattin Ali Anı Evi' ziyarete açıldıBALIKESİR'in Edremit ilçesinde, Belediye tarafından ünlü edebiyatçı Sabahattin Ali'nin 103 yıl önce yaşadığı ev, Anı Evi'ne dönüştürüldü.

Edremit'te ' Sabahattin Ali Anı Evi' ziyarete açıldı

BALIKESİR'in Edremit ilçesinde, Belediye tarafından ünlü edebiyatçı Sabahattin Ali'nin 103 yıl önce yaşadığı ev, Anı Evi'ne dönüştürüldü. Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali, anı evinin açılışında duygusal anlar yaşarken, gözyaşlarına hakim olamadı.

Ünlü edebiyatçı Sabahattin Ali'nin Edremit ilçesinde çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği ev, Edremit Belediyesi tarafından tadilattan geçirilerek, 'Anı Evi' haline getirildi. Sabahattin Ali Anı Evi, düzenlenen törenle vatandaşların ziyaretine açıldı. Anı Evi içerisinde, Filiz Ali tarafından bağışlanan Sabahattin Ali'nin son giydiği kıyafetler, kullandığı aksesuar ve el yazısıyla kaleme aldığı şiirler de bulunuyor.

Açılış töreninde konuşan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Yıl 1918, bundan 103 yıl önce, Sabahattin Ali, ailesiyle bu sokağa taşındı. Çocukluğu ve ilk gençlik yılları burada geçti, bu evde yaşadı. Bu sokaklarda koşardı, bu dağlarda gezerdi. Çalışkan bir çocuktu. Bir akşam evinde ışık olmadığı için sokak lambasının aydınlığında çalışıyordu. Onu gören Edremit Kuvayı Milliye hareketinden Ruhi Sağdıç yanına yaklaşmış, 'Ne yapıyorsun' diye sormuş. Evinde elektrik olmadığını öğrenince, bizim eve gel, dersini bizim evde yap demiş. Babasıyla konuşup Sabahattin Ali ile yakından ilgilenmiş. Bu vesileyle sadece bu toprakları kurtaran değil, küçük çocukları da kollayan, o şanlı Edremit Kuvayı Milliyecilerine de şükranlarımı sunuyorum. O çocuk, 41 yıllık hayatına çok şey sığdırdı. İlk öykülerini, ilk şiirlerini bu topraklarda, Edremit'te yazdı. Nice öykülerini bu topraklarda yazdı. Kaz Dağları'nda başlattığı edebi yolculuğu, Kürk Mantolu Madonna ile Almanya'ya kadar uzandı. Bugün onun öldüğü gün değil, yaşadığı gün olarak tarihe geçecek. Edremit'in Sabahattin Ali'si ölmedi, eserleriyle yaşamaktadır. Bugün müze kıymetliyse, bunda bir kişinin çok büyük katkısı vardır. O kişi, Sabahattin Ali'nin göz bebeği, teşrifleriyle bizi onurlandıran biricik kızı Filiz Ali'dir. Senelerdir saklanan hatırlar bana verildiğinde inanın, ellerim titredi? dedi.

Konuşma kürsüsüne davet edilen Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali de duygusal anlar yaşadı. Filiz Ali, 'Sevgili Edremitliler, sevgili Edremit Belediye Başkanı. O kadar güzel konuştunuz ki ben artık söyleyecek bir laf bulamıyorum. Fakat her şeyden önce Sabahattin Ali adını Edremit'te de yaşatmak için ortaya konulan bu müthiş çaba beni çok duygulandırdı. Başından itibaren zaten heyecanla bu anı bekliyordum. Aslında Nisan'ın 2'si babamın kaybolduğu gündür. Ama bence bugün babamın tekrar doğduğu gündür' diyerek gözyaşlarına hakim olamadı.

Programda kapsamında Edremit Belediyesi tarafından hazırlatılarak, yayınlanan 'Edremit'in Sabahattin Ali'si' isimli kitabın tanıtımı gerçekleştirilerek, vatandaşlara da ücretsiz olarak dağıtıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sabahattin Ali Filiz Ali Balıkesir Edremit Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title