Haberler

Edirne'de Darbeci Komutanlara Ömür Boyu Hapis Cezası

Edirne'de darbeci komutanlara ömür boyu hapis cezasıEdirne'de 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde rol aldıkları iddiasıyla haklarında dava açılan, aralarında 54'üncü Mekanize Piyade Tugayı eski Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı'nın da bulunduğu 7'si tutuklu, 22 askerin yargılandığı davada...

Edirne'de darbeci komutanlara ömür boyu hapis cezası

Edirne'de 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde rol aldıkları iddiasıyla haklarında dava açılan, aralarında 54'üncü Mekanize Piyade Tugayı eski Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı'nın da bulunduğu 7'si tutuklu, 22 askerin yargılandığı davada karar açıklandı. Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Tuğgeneral Hidayet Arı, binbaşı Ekrem Tekinarslan ve eski kurmay yarbay Ramazan Altun'a 'anayasal düzen yıkmaya teşebbüs' suçundan müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, 12 sanık bazılarına beraat, diğer sanıklara 1 yıldan 7 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezalarına hükmetti.

Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına tutuklu sanıklar 54'ncü Mekanize Piyade Tugayı eski Komutanı Hidayet Arı, eski binbaşılar Ekrem Tekinarslan, Bülent Yılancı, eski kurmay yarbay Ramazan Altun, eski yüzbaşı Ali Soylu ve eski yarbay Kağan Kaya, eski üsteğmen İsmet Sezgin ve bazı tutuksuz sanıklarla, avukatları katıldı. Mahkemede son sözü sorulan eski Tuğgeneral Hidayet Arı, heyetten vicdanlı bir karar vermesini isteyerek, 15 Temmuz'da ben 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı sıfatıyla konuştum. Sıkıyönetim komutanlığını kabul etmiyorum. Ben WhatsApp kullanmadım, günlük hayatımda da kullanmam. Kanunsuz hiç bir iş yamadım, emir vermedim. Yapacağız değerlendirmede buradaki arkadaşlar size o kadar inanıyorlar ki, vicdanınızın sesini dinleme de cesur davranın. 15 Temmuz akşamı çok farkıydı, stres, belirsizlik ve güve bunalımı yaşadığımız ortamda yasalara uygun bir biçimde davranmanın gayreti ile iyi niyetli olarak o gece davrandık. Bütün hazırlıklar kalkışmayı bastırmak için yaptık. Ben ve burada bulunan hiç bir personel demokrasiyi yıkma şeklinde hareket etmedik. İnanın suç işlemedik. Vereceğiz karar ülkemize hayırlı olsun, vereceğiniz kararda vicdanınızı dinlemede lütfen cesur olun dedi. Tutuklu sanıklardan İsmet Sezgin, ailesinin ve mahkemenin karşısında bu durumda olmayı istemediğini belirerek, Suçsuzum, vicdanlı adil bir karar vereceğinize inanıyorum dedi. Sanık Ekrem Tekinarslan ise darbenin hiç bir şekilde parçası olmadığını belirterek, Sadece mahkemenize hesap veriyorum, vicdanıma hesap vermiyorum, adaletinizle bin yaşayın ifadelerini kullandı. Diğer sanıklarda suçsuz olduğunu ifade ederek mahkemede beraat ve tahliyelerini istedi. Son sözlerin ardından yaklaşık 1 saat duruşmaya ara veren Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Necati Görgülü, sanıklar hakkındaki kararını açıkladı. Hakim Görgülü, sıkı yönetim komutanı listesinde yer alan eski 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Hidayet Arı, binbaşı Ekrem Tekinarslan ve yarbay Ramazan Altun'a 'Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs' suçundan müebbet hapis cezası verdi.

Tutuklu sanıklardan eski üsteğmen İsmet Sezgin hakkında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan, iyi hal indirimi de uygulanarak 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar Bülent Yılancı ve Kağan Kaya'ya 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan 1 yıl 6 ay 10 gün hapis cezası verildi. Sanık Ali Soylu ise Askeri Ceza Kanunu'ndaki emre itaatsizlikte ısrar suçundan 1 yıl 6 ay 10 gün hapis cezası verildi. Sanıklardan Sinan Çamur hakkında mahkemeye heyeti 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetti. Sanıklar Furkan Avcı ve Oğuzhan Çevik ise mahkemeden 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan iyi hal ve etkin pişmanlık hükümleri de uygulanarak 1 yıl 9 ay 12 gün hapis cezası aldılar. Ancak mahkeme cezaları erteledi. Tutuksuz sanıklar Ali Koç, Ercan Çırak, Harun Kiraz, Oğuz Özcan, Özhan Yurdugüzel, Zafer Dağdeviren, Ayhan Atasoy, İlhan Pekcur, Mehmet Sağlık, Tahsin Arda Karabiber, Şeref Karataş, Mustafa Gençay ise tüm suçlardan beraat etti. Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi müebbet hapis cezası alan Hidayet Arı, Ekrem Tekinaslan ve Ramazan Altun ile 7 yıl 6 ay hapis cezası verilen İsmet Sezgin'in tutukluluk halinin devamına, diğer tutuklu sanıklar Bülent Yılancı, Kağan Kaya ve Ali Soylu'nun ise tahliyesine karar verdi. Mahkemenin kararı açıklamasının ardından salondaki sanık yakınları gözyaşlarına boğuldu. Bazı sanık yakınları, jandarma ekiplerince salondan çıkarılan tutuklu sanıkların ardından, Korkmayın arkanızdayız, bunları yapanlar hesap verecekler diye bağırdı. Bazı sanık yakınları ise cezaların açıklanmasının ardından baygınlık geçirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmet Sezgin Ali Soylu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title