Haberler

Dygm'li Öğrencilere Ceza Yağdı

Güncelleme:

Yasa dışı Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi'ne üyelik iddiasıyla yargılanan 13 üniversite öğrencisine ceza yağdı.

Terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması olan Demokratik Yurtsever Gençlik Meclisi'ne (DYGM) üye oldukları iddiasıyla Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan 9'u tutuklu 13 üniversite öğrencisi, 7 ay ila 13 yıl 11 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Bu sanıklardan 2'sini cezaları ertelendi. 3 sanık beraat ederken, 1 sanığın dosyası ise ayrıldı. Tutuklular, hüküm açıklandıktan sonra 'Biji Serok Apo' diyerek slogan attı.

Emniyet Müdürlüğü, 29 Aralık 2011 günü ihbar üzerine Dicle Üniversitesi öğrencilerinden Bişar Bilen ve Yorgun Bektaşoğlu'nun örgütün dağ kadrosuna elaman kazandırmak amacı ile Erzincan'a geldiklerini tespit etti. Terör örgütünün gençlik yapılanmasının üst düzey yöneticisi konumundaki Bişar Bilen ve Yorgun Bektaşoğlu, daha sonra Iğdır'a otobüsle haraket etti. Sivil ve özel ekipler tarafından izlemeye alınan otobüs, Tercan İlçesi'nde durduruldu. Zanlılar dağa çıkmaya ikna ettikleri 6 öğrenci ile birlikte gözaltına alındı. Yapılan operasyonlarda Diyarbakır Dicle'den 2, Erzincan Ünivesitesinden 15 olmak üzere 17 öğrenci yakalandı ve hakkında dava açıldı.

MAHKEME BAŞKANI " BİZ KANUN UYGULAYICIYIZ"

Erzurum 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek, üye olmak, tehditte bulunmak, propaganda yapmak' suçlarından yargılananlar, bugün karar duruşmasına çıktı. Duruşmada 9'u tutuklu 11 öğrenci hazır bulundu. Son sözlerini söyleyen öğrencilerden Sinan Salhan, barış sürecine destek verdiklerini bildirdi. Tutuklu Sinan Salhan, "Mahkemenin de destek vermesi gerekiyor. Bu yaptığınız barış değil. Cezaevine göndermeniz, tecrit altına almanız barıştan yana değil. Kardeşlikten söz ediliyor" dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, "Bu sürecin içinde ben yokum, sen yoksun. Ben yargıyım. Sen kişisel olarak barış sürecinden yanasın. Biz sadece kanun uygulayıcıyız" diye konuştu.

"ÖRGÜTÜN LİDERİ İLE MİT MÜSTEŞARI GÖRÜŞÜYOR"

Tutuksuz yargılanan Saadet Hocaoğlu "Üyesi olduğumuz iddia edilen örgütün lideri ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan bizzat görüşüyor. Madem böyle bir örgüt var. Yaşanan bu süreç, olumlu ortam bize de yansımalı. Hepimiz öğrenciyiz. Öğretmen adayıyız. Sizlerin çocuklarına eğitim verecek kişiler biziz" dedi.

11 SANIĞA CEZA YAĞDI

Mahkeme heyeti tutuklu Bişar Bilen'e silahlı terör örgütüne üye olmaktan 13 yıl 6 ay, polis memurunu tehditten 5 ay olmak üzere toplam 13 yıl 11 ay hapis cezası verdi. Silahlı terör örgütüne üye olmaktan tutuklular Sinan Salhan 13.5, Abdullah Kızılkaya, Yakup Kırmızı, Sadık Özbay, Mehmet Bozdağ, Yorgun Bektaşoğlu, Yaprak Oruç 12 yıl, Murat Tak, tutuksuzlar Leyla Ülgen, Saadet Hocaoğlu 9 yıl hapis cezasına mahkum oldu.

CEZALARI ERTELENDİ

Mahkeme, suç ve suçluyu övmekten ayrıca yargılanan tutuklu Mehmet Bozdağ'ı 9 ay, aynı suçtan tutuksuz olarak yargılanan Bedir Kanella ve Mehmet Sıddık Yılmaz'ı 7 ay 15'er gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, bu cezalarda hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

3 SANIK BERAAT ETTİ

Mahkeme ayrıca, tutuksuz olarak yargılanan Edip Arvas, Engin Sezgin ve İsa Demirci'nin tüm suçlardan beraatini kararlaştırdı. Hakkında yakalama kararı bulunan Ebru Çetin'in dosyası ayırdı. Kararından açıklanmasının ardından Yaprak Oruç dışında kalan diğer 8 tutuklu 'Biji Serok Apo' diye bağırdı. Tutuklular, jandarma tarafından salondan güçlükle çıkarıldı. - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dicle Üniversitesi Sinan Salhan Erzincan Erzurum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title