Haberler

Yeni salgın tehlikesi patlak verdi, koronavirüsle aynı aileden! Solunum sistemine saldırıyor

Güncelleme:

İnsanlığın koronavirüsle pençeleştiği şu günlerde ABD'li araştırmacılar, hayvanlardan insanlara geçen yeni bir salgın konusunda uyardı. Yeni tip koronavirüsle aynı aileden olan "SADS-CoV" adlı virüsün insan solunum organlarında, karaciğerlerde ve bağırsaklarda çoğalabildiği ifade edildi.

Dünya, yeni tip koronavirüs pandemisiyle ile ölüm kalım mücadelesi halindeyken ABD'li araştırmacılar, hayvanlardan insanlara geçen farklı bir virüsün neden olabileceği potansiyel yeni bir salgın konusunda uyarı yaptı. NTV'nin haberine göre; bilim insanları 2016 yılından beri Çin'de domuzları enfekte eden ve hayvanlarda şiddetli ishal ve kusmaya neden olan bir koronavirüs türünün insanlara bulaşabileceğini kanıtladı. Yarasalardan domuzlara geçen "SADS-CoV" adlı virüsün hava yoluyla insan solunum organlarında, karaciğerlerde ve bağırsaklarda çoğalabildiği belirtildi.

DOMUZLARDAN İNSANLARA YAYILABİLİR

ABD'de North Carolina Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, 2016'dan beri Çin'de domuzları enfekte eden ve şiddetli ishal ve kusmaya neden olan bir koronavirüs türünün insanlara yayılabileceği konusunda uyardı.

SOLUNUM ORGANLARI, KARACİĞERDE VE BAĞIRSAKTA ÇOĞALABİLİYOR

SADS-CoV adlı verilen virüsün yarasalardan geldiği ve hayvancılık endüstrisi nedeniyle domuzlara yayıldığı düşünülüyor. Ancak Kuzey Carolina Üniversitesi'nden araştırmacılar, SADS-CoV'nin hava yolu ile yeni tip koronavirüs pandemisine neden olan SARS-Cov-2'ye benzer bir şekilde insanlarda, solunum organları, karaciğer ve bağırsak hücrelerini enfekte edip kopyalayabildiğini gösterdi.

YENİ TİP KORONAVİRÜSLE AYNI AİLEDEN

SADS-CoV, Kovid-19'a neden olan küresel salgının sorumlusu SARS-CoV-2 ile aynı virüs ailesine mensup, ancak farklı bir tür. Spesifik olarak, SADS-CoV r "alfa koronavirüs", SARS-CoV-2 ise bir "beta koronavirüs" olarak adlandırılıyor.

ALFA KORONAVİRÜSLERİN TEHLİKESİ GÖZ ARDI EDİLİYOR

Çalışmanın yazarı ve epidemiyolog Ralph Baric, 'Birçok araştırmacı, Kovid-19, SARS ve MERS gibi beta koronavirüslerin yol açtığı hastalıklara odaklanıyor. Ancak alfa koronavirüsler gözardı ediliyor. Aslında alfa koronavirüsler, türler arasında hızlı bir şekilde atlama potansiyelleri göz önüne alındığında, insan sağlığıyla ilgili daha büyük olmasa da eşit derecede tehdit oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, ayrıca SADS-CoV'nin insanlarda soğuk algınlığına neden alfa koronavirüsten, (HCoV-229E ve HCoV-NL63) farklı olduğunu açıkladı.

Profesör Baric ve meslektaşları yaptıkları çalışmada, SADS-CoV'nin domuzlardan atlayıp insan popülasyonlarına bulaşma riskini araştırdı. Bu kapsamda çeşitli sentetik insan hücre türleri virüsle enfekte edildi. Araştırmacılar, birincil akciğer ve bağırsak hücreleri dahil olmak üzere insan hücrelerinin SADS-CoV enfeksiyonuna duyarlı olduğunu buldu.

Bununla birlikte, ekip, yeni tip koronavirüsün aksine, domuz koronavirüsünün akciğerler yerine bağırsak hücrelerinde daha hızlı çoğalabildiğini belirtti.

İNSANLAR SAD-COV'A KARŞI ÇAPRAZ BAĞIŞIKLIĞA SAHİP DEĞİL

Öte yandan, bilim insanları bulgularına dayanarak, SADS-CoV özelinde insanların, hayvan popülasyonlarından kaynaklanan koronavirüslere yakalanmasını engelleyebilecek çapraz koruyucu sürü bağışıklığına sahip olmadığını söyledi.

POTANSİYEL BİR SALGIN RİSKİ OLUŞTURUYOR

Çalışmanın diğer yazarı Caitlin Edwards, "SADS-CoV, dünya çapında dağıtımı olan heterojen bir virüs grubu olan HKU2 adı verilen yarasa koronavirüslerinden türedi. Bu virüsün ortaya çıkıp insan popülasyonlarını enfekte edip edemeyeceğini tahmin etmek imkansız. Ancak, SADS-CoV'nin geniş konakçı yelpazesi ile insan hücrelerinde çoğalma yeteneği birleştiğinde ortaya çıkması potansiyel bir risk oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Çalışmanın tüm bulguları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Carolina Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (34)

mehmet:

Bu millet uslanmadığı müddetçe Rabbim daha çok dert verir, insanoğlununda uslanmaya niyeti yok her geçen gün daha fazla azmaya devam ediyorlar bilmiyorlarki cehennemlerine odun taşıyorlar bir haftadır kaçak içkiden elli kişi öldü oysa Allah onu haram kılmış Allah ölümünde hayırlısını versin. Amin.

13
5
yanıtYanıtla
HASO:

Mehmet her haberin altına Allahı kitabı karıştırmayın

yanıt5
yanıt0
Tuğba:

Hayırlısıyla bi ölseydik

10
0
yanıtYanıtla
Aytaç:

Hacı abi bunlar kesin walking dead Senaryo tamamen oraya gidiyor.

10
0
yanıtYanıtla
Sıradan birisi:

ALLAH ne yazdı ise o er yada geç tecelli edecektir bu da bizi kaderimiz

7
2
yanıtYanıtla
:

Amma abartıldı ya sanki korona yokken insanlar hiç ölmüyordu her hastalık gibi buda öldürücü tek farkı bulaşıcı olması önlemini alırsan ve kurala uyarsan bişiy olmaz ha öleceği varsa insan korona olmadan da ölür anca insanların psikolojisini bozuyorlar.

4
4
yanıtYanıtla
metin:

falan filan inter milan zart zurt carttt haber

1
6
yanıtYanıtla
Umut bağlamayın:

Düşünsenize tam korona aşısını oluyoruz bu seferde sağlık bakanı yeni salgın var evde kalin diyor

7
0
yanıtYanıtla
TEMEL:

Ulusal cikarlar icin o virus buraya gelmez

yanıt0
yanıt0
Tuğba:

Ne iç açıcı sözler bunlar ohh

yanıt0
yanıt0
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title