Haberler

Yedioth: Türkiye-İsrail Krizi Bankacılığa da Sıçrar

Yedioth Ahronoth, Türkiye ile İsrail arasında tırmanan krizin, bankacılık sistemini de etkileyebileceğini savunurken, en büyük ortağı İsrailli Hapoalim Bankası'nın olduğu BankPozitif'e mevduat toplama iznini vermeyi reddeden BDDK'nın tavrının sertleşmesi beklendiğini yazdı Türkiye ile İsrail arasında tırmanan krizin, bankacılık sistemini de etkileyebileceği savunulurken bunalımın, en büyük ortağı İsrailli Hapoalim Bankası'nın olduğu BankPozitif'e "mevduat toplama iznini vermeyi reddeden BDDK'nın tavrının sertleştirmesine yol açabileceği"ni iddia etti.

Yedioth Ahronoth, Türkiye ile İsrail arasında tırmanan krizin, bankacılık sistemini de etkileyebileceğini savunurken, en büyük ortağı İsrailli Hapoalim Bankası'nın olduğu BankPozitif'e mevduat toplama iznini vermeyi reddeden BDDK'nın tavrının sertleşmesi beklendiğini yazdı Türkiye ile İsrail arasında tırmanan krizin, bankacılık sistemini de etkileyebileceği savunulurken bunalımın, en büyük ortağı İsrailli Hapoalim Bankası'nın olduğu BankPozitif'e "mevduat toplama iznini vermeyi reddeden BDDK'nın tavrının sertleştirmesine yol açabileceği"ni iddia etti. Hapoalim'in bankayı satma üzerinde düşündüğü belirtilen haberde, BankPozitif'deki payının kamulaştırılması olasılığına ilişkin "en kötü senaryo" denildi.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth, İsrail'in en büyük bankalarından "Hapoalim, Türk Bankası Satışı Üzerinde Düşünüyor" başlıklı haberinde "Ankara ile tırmanan krizin, BankPozitif'e mevduat alma izni vermeyi reddeden Türk denetleyici kurumunun tavrını sertleştirmesine yol açması bekleniyor" diye yazdı. Haberde şöyle denildi:

-"KRİZ, HAPOALİM'İ SATMAYI CİDDİ OLARAK DÜŞÜNMEYE ZORLAYABİLİR"-

"İsrail-Türkiye ilişkilerindeki ciddi kriz, bankacılık sistemini etkileyebilir. Son dönemde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde meydana gelen bozulma, Hapoalim Bankası'nı, işadamı Halit Cıngıllıoğlu ile ortak olduğu Türk BankPozitif'teki yüzde 69. 8 oranındaki payını satmayı ciddi olarak düşünmeyi zorlayabilir. "

-"BÜYÜK BİR İSRAİL KURULUŞUN TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK FAALİYETİ"-

Hapoalim'in BankPozitif'i, 2006 yılının sonunda 100 milyon dolara satın aldığını o zamandan beri payını 76 milyon dolar artırdığını kaydeden gazete, bankanın alımının, borsada önde gelen büyük İsrailli kuruluşları arasında Türkiye'deki en büyük faaliyeti olduğuna dikkat çekti.

Ancak 2008 yılından bu yana BankPozitif'deki varlıklarından kaynaklanan 75 milyon dolar civarında zarar ettiğine işaret eden gazete, Türk lirasının değer kaybının dahil bazı faktörlerin etkisiyle Hapoalim'in, BankPozitif'de bir sermaye kaybına uğradığını, bankaya doğrudan ve dolaylı olarak kaynak enjekte etmek zorunda kaldığını da yazdı.

-"HAPOALİM BDDK'YI İKNA EDEMEDİ, ADABANK İÇİN TEKLİFİ REDDEDİLDİ"-

Yedioth, BankPozitif'in mevduat toplama yetkisinin bulunmamasının, büyümesini etkilediğini öne sürdüğü haberinde Hapoalim Yönetim Kurulu Başkanı Yair Seroussi'nin görevi üstlendiği 2009 yılından beri BDDK'yı mevduat toplama yetkisi vermesi için ikna etmeye çalıştığını kaydetti.

Bu arada haberde Hapoalim'in, mevduat sorununu çözmek amacıyla 2010 yılında mevduat toplama yetkisi olan Adabank için 42 milyon dolarlık bir teklif yaparak Adabank ve BankPozitif'i birleştirmek istediğini ancak teklifinin BDDK tarafından reddedildiği reddedildi.

Gazete haberine son verirken de "iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin bozulması, mevduat toplama izni verilmesini daha da engelliyor" derken, Türk hükümetinin, Hapoalim'in BankPozitif'deki payını kamulaştırması olasılığını "en kötü senaryo" şeklinde yansıttı. - Ankara

Kaynak: ANKA / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title