Haberler

Vatikan'dan 29 Yıllık Sır İçin Büyük Adım

İtalya'da 29 yıldır aydınlatılamayan, 15 yaşındayken esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan Emanuela Orlandi olayında gerçekleri gizlemekle suçlanan Vatikan, büyük bir adım attı.

İtalya'da 29 yıldır aydınlatılamayan, 15 yaşındayken esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan Emanuela Orlandi olayında gerçekleri gizlemekle suçlanan Vatikan, büyük bir adım attı. Vatikan, gizemli olaya ışık tutması için önem taşıyan, bir bazilikada gömülü bulunan mafya babası de Pedis'in mezarını açtırdı.

Papa 2. Jean Paul'e suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca'nın "Serbest bırakılmam için kaçırıldı" dediği, Vatikan vatandaşı Emanuela Orlandi'nin esrarengiz kayboluşunda sürpriz gelişmeler yaşanıyor. Ümitlerin kaybedilmesinin ardından kapanan ancak bir süre önce yaşanan bazı gelişmeler üzerine yeniden Roma Savcılığı raflarından indirilen Orlandi olayı dosyası, Vatikan'ın kendisini temize çıkarma çabasına dönüştü.

1990 yılında bir mafya hesaplaşmasına kurban gitmesinin ardından tartışmalı bir şekilde Sant'Apollinare Bazilikası'nın altında gömülen, 80'li yıllarda Roma'da terör estiren Magliana Çetesi lideri Enrico de Pedis'in mezarı açıldı. Karar, soruşturmayı yürüten Roma Savcısı Giancarlo Capaldo tarafından verilirken, Vatikan'ın da rızası alındı.

EMANUELA O MEZARDA MI?

Emanuela Orlandi'nin naaşının da de Pedis'in yanında olduğu iddiaları üzerine açılan mezarda, mafya babasına ait olmadığı sanılan bazı ceset kalıntılarına da ulaşıldığı iddia edildi.

İyi muhafaza edilmiş olmasından dolayı parmak izi incelemesi yapılan naaşın ise de Pedis'e ait olduğu kesinleşti. Adli polislerin ön incelemelerinin sonucu bu yönde olsa da naaş önümüzdeki günlerde, kesin olarak kimliklendirilmesi adına, mezardaki diğer kalıntılarla birlikte DNA testi yapılmak üzere Sapienza Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne götürülecek.

TARTIŞMALI NAAŞ BAZİLİKADAN TAŞINACAK

Bazı din adamlarının, mafyadan rüşvet alarak, bazilikaya gömülmesine izin verdiği öne sürülen de Pedis'in naaşının, yapılacak olan testlerin ardından Roma'daki Prima Porta Mezarlığı'na nakledilmesi bekleniyor.

Papa II. Jean Paul'ün yanında çalışan Ercole Orlandi'nin kızı, Vatikan vatandaşı Emanuela Orlandi'nin kaybolmasıyla ilgili rafa kaldırılan soruşturma dosyası, de Pedis'in sevgilisi Sabrina Minardi'nin, "Emanuela'yı Enrico kaçırttı" itirafı ve bir TV kanalına telefonla bağlanan ve kimliğini açıklamayan birisinin, "Emanuela'ya ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız, de Pedis'in mezarını açın" ihbarı üzerine tekrar değerlendirmeye alınmıştı.

KARDEŞİMİN MEZARDA OLMADIĞINI BİLİYORDUM

Emanuela Orlandi'nin, olayın aydınlatılması için yıllardır mücadele veren ağabeyi Pietro Orlandi de kiliseye avukatıyla beraber gelerek, çalışmaları izledi. Pietro Orlandi, kardeşinin yaşadığından hiç umudunu kesmediğini söyleyerek, kilisenin önünde bekleyen gazetecilere, "Bu gelişmeyle savcılık, bu olayı aydınlatma isteği ortaya koymuş oldu. Nihayet bu tartışmalara bir son verilir. Ben kardeşimin o mezarda olmadığına emindim" açıklamasında bulundu.

Bu olayın aydınlatılmasını isteyen 80 bine yakın kişinin katıldığı imza kampanyasının mezarın açılmasındaki en büyük etkenlerden biri olduğu ifade edildi. Orlandi, bu girişimde katkısı olan herkese teşekkürlerini iletti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Mehmet Ali Ağca Vatikan İtalya Roma Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title