Haberler

Türkiye ile görüşmelere başlayan Mısır karar değiştirdi, resmen Yunanistan'ın tarafını seçtiler

Güncelleme:

Dış politikada sorun yaşayan Türkiye ve Mısır geçen sene alt düzeyde görüşmelere başladı. Türkiye'nin son olarak Libya ile imzaladığı hidrokarbon anlaşması ise iki ülke arasındaki ipleri yeniden gerdi. Yunanistanlı mevkidaşıyla görüşen Mısır Dışişleri Bakanı'nın "Libya'nın böyle bir anlaşmayı imzalamaya yetkisi yok" açıklaması resmen Yunanistan'ın safını seçtiler şeklinde yorumlandı.

Türkiye bir yandan Ege'de haklarını korurken, diğer yandan da Doğu Akdeniz'de vatandaşlarının hakkının gasbedilmesinin önüne geçiyor. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Libya ile yaptığı son anlaşma, geçtiğimiz sene ilişkilerin düzeltilmeye başladığı Mısır'ı taraf değiştirtti.

LİBYA İLE ANLAŞMA İMZALANDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta Libya ile hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını açıklamış, Yunanistan ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu anlaşmaya karışamayacaklarını söylemişti. Ankara-Atina hattında tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde imzalanan anlaşma Avrupa'da tepkilere yol açmış, Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Spano, Türkiye ile Libya arasındaki mutabakatın yasallığının kabul edilmediğini belirtmişti.

Son olarak da Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Libya arasında imzalanan gaz ve enerji anlaşmasına ilişkin mutabakatın uluslararası Deniz Hukuku ile bağdaşmadığını öne sürmüştü.

"AKDENİZ'DEKİ GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR"

Tartışmalar sürerken dün Kahire'de bir araya gelen Mısır ve Yunanistan Dışişleri Bakanları, Türkiye'ye karşı sert açıklamalar yaptı. Mısırlı mevkidaşı Semih Şükrü'yle görüşen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Libya'yla imzaladığı anlaşmanın "yasa dışı olduğunu" ve buna karşı her türlü hukuki yola başvuracaklarını söyledi. Dendias, "Bu anlaşma Akdeniz'deki güvenliği ve istikrarı tehdit etmektedir" dedi. Mısırlı bakan da Libya'da iki ayrı yönetim olduğuna dikkat çekerek Trablus hükümetinin böyle bir anlaşmayı imzalama yetkisi bulunmadığını savundu. Semih Şükrü'nün sözleri Yunanistan'ın safını seçtiler şeklinde yorumlandı.

2020'DE DENİZ YETKİ ALANI ANLAŞMASI İMZALADILAR

Libya ve Türkiye arasındaki hidrokarbon anlaşması, 2019'da imzalanan mutabakatın devamı niteliğinde. 2019'da imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırası da Doğu Akdeniz'deki diğer ülkelerin tepkisini çekmişti.

Mısır ve Yunanistan da buna karşı 2020'de "deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını" imzalamıştı. Libya'daki hidrokarbon kaynakları, dünyada enerji fiyatlarının hızla yükselmesi nedeniyle giderek daha önemli hale geliyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Doğu Akdeniz Yunanistan Türkiye Mısır Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (11)

ERKAN :

o darbeci bu katil diyerek şekil verdiğimiz dış politikamızın sonuçları bu. şaşırtıcı olmasa gerek

66
126
yanıtYanıtla
Mustafa Yumrukaya:

Bir gün gelir mısırdanda bu kahpeliklerinin hesabını sorarız ondan bundan oyuncak almakla bize kafa tutmak neymiş mutlaka birgün öğrenecek yeterki ülkemiz savunma sanayiinde bu hızla devam etsin.

134
24
yanıtYanıtla
Nazlı Muhip:

Dış politikamız çok başarılı yoksa yine kandırıldık mı?

46
108
yanıtYanıtla
salih zeki kökel:

Bu gayet normal,akıllı dış politika yapamazsanız olacağı bu.

47
94
yanıtYanıtla
BURAKBEY:

Araplar geçmişte sırtımızdan vurdu. Şaşırmamak gerek bizim bizden başka kimsemiz yok Türkiyenin gücü dünyaya yeter. Reis boşa kürek sallamadı bizim silahlarımız hepsini vurmaya yeter.

79
39
yanıtYanıtla
ENGİN :

firevunun torunları olduğunu göstermiş oldular.

93
6
yanıtYanıtla
selin:

Klasık arap kokenı hıcbırıne guven olmaz ortadoğuda 3 5 ulke dısında hıcbırı dost degıl

58
7
yanıtYanıtla
Doğuş:

Türkiye dış politikada sıfırın altında. Gönül isterdik iyi olsun ama gerçek bu

17
41
yanıtYanıtla
Metin Yalcin:

Mısır yönetimi, ABD Beyaz Sarayın garsonudur patron ne derse onu getirir sofraya ..

52
3
yanıtYanıtla
Sedat Kolsuz:

Fransız uşakları kendi sırtımızı kendimiz kaşımalıyız

33
6
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title