Haberler

Türk -Rus Tarım Krizinde Gürcistan Faktörü

Rusya Federasyonu Türkiye'den İthal Ettiği 5 Tarım Ürününün (Domates, Patates, Patlıcan, Üzüm, Limon) İthalini İlaç Kalıntısı Bulunduğu Gerekçesiyle 7 Haziran'da Durdurdu. Rusya Federasyonu, Mayıs 2005'te de 'Akdeniz Sineği' Bulunduğu Gerekçesiyle Türkiye'den Bazı Ürünlerin İthalatını Yasaklamıştı.

Rusya Federasyonu Türkiye’den ithal ettiği 5 tarım ürününün (domates, patates, patlıcan, üzüm, limon) ithalini ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle 7 Haziran’da durdurdu. Rusya Federasyonu, Mayıs 2005’te de ‘Akdeniz sineği’ bulunduğu gerekçesiyle Türkiye’den bazı ürünlerin ithalatını yasaklamıştı.

Türkiye yıllık 10 milyon ton domates üretiminin 400 bin tonunu ihraç ediyor. İhracatta en fazla ağırlığı olan ülke 300 bin tonla Rusya Federasyonu. 2007’de Türkiye’nin yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 34’ü Rusya Federasyonu’na yapılmıştı. 2007’de 1,5 milyar dolarlık meyve-sebze ihracatının 510 milyon doları Rusya Federasyonu’na, 600 milyon doları da Avrupa’ya gerçekleştirilmişti. 2008’in ilk 5 ayında da Rusya Federasyonu’na yaş meyve-sebze ihracatı 298 milyon doları bulmuştur.

Üzüm ihtacatı da tehlikeye girebilir

Ürünlerdeki böcek ilacı kalıntıları nedeniyle Rusya Federasyonu ile yaşanan sorun, Eylül 2008’den itibaren Avrupa Birliği’yle de (AB) yaşanabilir. Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’de böcek ilacı kullanımı konusundaki standartların AB kodeksine çok uygun olduğunu belirtmesine karşın, AB ülkelerinde şu anda ortak bir standart bulunmuyor. Ancak, AB içinde Eylül 2008’den itibaren ortak standart geliyor. Önlem alınmazsa AB’ye ihracatta sorun çıkabilir. 2 ay sonra üzüm ihracatı başlıyor. Hızlı çözüm bulunmazsa üzüm ihracatı da etkilenecektir.

Rus yetkililer Türkiye’den ürün izlenebilirlik tablosu, yani ürünlerin kaynağını, geldikleri bölgeyi, toptancıyı  ve diğer aracıları belirleyebilme imkanı talep ediyorlar.  Bu da üreticinin barkod uygulamasına geçmesiyle mümkün olacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, sebze-meyvelerin ihracata uygun olması için çiftçilere, üretilen ürün, üretim yeri ve kullanılan ilaçların her aşamada takibine yönelmektedir. Ancak, çalışmalardan sonuç almanın en iyi ihtimalle 6 ay alacağı ileri sürülmektedir.

Türk-Rus tarım krizine teknik açıdan yaklaşılmaktadır. Teknik açıdan bakıldığında Rusya Federasyonu’nun haklı olduğu noktalar bulunmaktadır. Ancak, krizin siyasi boyutunu ve Moskova’nın reflekslerini de incelemek gerekiyor. Nitekim, Moskova herhangi bir ülkeye sıkıntısını belirtmek istiyorsa “ekonomik çıkarları” öne sürmeye başlamıştır.

Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması ve Moskova ile domates krizi

Çeşitli ülkelere (Ukrayna, Gürcistan vb.) karşı “doğalgaz” faktörünü nasıl kullandığını gördük. Şimdi de Türkiye’ye derdini anlatabilmek için “tarım” faktörünü kullanıyor olabilir. Adana, Hatay ve Gaziantepli Türk üreticiler tarafından Suriye’de üretilen yaş meyve-sebzeyi sorunsuz ve gümrük kolaylıkları tanıyarak ithal eden Rusya Federasyonu’nun Türkiye’den ithalatta kriz yaratmasının teknik değil siyasi nedenleri bulunabilir.

Cumhurbaşkanı Gül’ün 21 Kasım 2007 tarihinde Gürcistan'ı ziyareti sırasında imzalanan, ancak halen yürürlüğe girmemiş olan Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması, Moskova’nın hiç hoşuna gitmemiş olabilir. Çünkü, Rusya Federasyonu son yıllarda Gürcistan’ın ana ihraç mallarını (şarap, maden suyu vb) almayarak bu ülkeyi sıkıştırmaya çalışıyordu. Bu koşullar altında Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere yeni bir ivme kazandıracak olan Serbest Ticaret Anlaşması Gürcistan’ın Moskova tarafından boğazının sıkılmasına müsaade etmeyecektir. Çünkü, Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması, Türkiye’nin Bosna-Hersek ile imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması’ndan sonra en geniş serbest ticaret anlaşmasıdır. Tarımsal malları ve tarıma dayalı sanayi ürünleri (şarap vb.) kapsaması açısından da Türkiye aleyhine, Gürcistan’ın ekonomik olarak rahatlamasını sağlayan maddeler içermektedir.

Türkiye’den Rusya Federasyonu’na yaş meyve-sebze ihracatının yoğun olarak ocak-nisan ayları arasında yapılmaktadır. Mayıs ayında seradan tarlaya geçildiği için kimyasallar daha az kullanılmaktadır. Kimyasalların az kullanıldığı ve mevsim olarak ihracatın düştüğü bir dönemde bu krizin çıkması Türkiye-Gürcistan Serbest Ticaret Anlaşması’nın TBMM’de görüşülmesinin ertelenmesine yönelik olabilir.

 

 

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title