Haberler

Taliban, direnişçilerin son kalesi Pencşir'e operasyon başlattı! Çatışmalar yaşanıyor

Güncelleme:

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, giremediği tek bölge olan Pencşir'e operasyon başlattı. Ahmet Mesud komutasındaki direniş güçleri ile Taliban arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Taliban, Afganistan'da hakimiyetini ilan etmesi sonrası yığınak yaptığı "direnenlerin kalesi" olarak nitelendirilen Pencşir'e saldırı başlattı.

DİRENİŞİ EFSANE KOMUTANIN OĞLU YÖNETİYOR

Pencşir eyaletinde direnen gruba, Afgan-Sovyet savaşının ünlü komutanlarından ve daha sonra Taliban ile El Kaide'ye karşı mücadelede adını duyuran Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud önderlik ediyor. Mesud ve yanındaki güçler, geçtiğimiz günlerde Bağlan vilayetinin 3 bölgesini geri almıştı.

Taliban, direnişçilerin son kalesi Pencşir'e operasyon başlattı! Çatışmalar yaşanıyorAhmed Mesud

PENCŞİR'DE ÇATIŞMALAR BAŞLADI

Afganistan ordusunun eski üyelerinin yanı sıra yerel milislerin de yer aldığı Ahmed Mesud liderliğindeki Ulusal Direniş Cephesi ile Taliban güçleri arasında Pençşir Vadisinde savaş başladı. Taliban'ın bölgeyi 3 koldan kuşattığı Pencşir'de zaman zaman şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

TALİBAN SÖZCÜSÜ: PENCŞİR'İ KISA SÜREDE ELE GEÇİREBİLİRİZ

Taliban Sözcüsü ve Kültür Komisyonu Başkanı Zabihullah Mücahid son yaptığı açıklamada, Afganistan'ın Pençşir vilayetini Taliban'a teslim etmemek için direnen Tacik lider Ahmet Mesud'la müzakerelerin devam ettiğini anlattı.

Pencşir'de çatışma istemediklerini kaydeden Mücahid, "Biz savaşmak istemiyoruz. Müzakereden yanayız. Eğer müzakere sonuç vermezse zaten Pençşir'in çevresi Taliban güçleri tarafından kuşatılmış durumda. İstersek çok kısa sürede ele geçirebiliriz." ifadelerine yer verdi.

Taliban, direnişçilerin son kalesi Pencşir'e operasyon başlattı! Çatışmalar yaşanıyorZabihullah Mücahid

PENCŞİR, TALİBAN KARŞITLARININ KALESİ OLARAK BİLİNİYOR

Taliban, 15 Ağustos'ta büyük bir direnişle karşılaşmadan başkent Kabil'e girmişti. Pencşir Taliban karşıtlarının "önemli kalesi olarak biliniyor.

Taliban, ülkedeki 34 vilayet merkezinin 33'ünü kontrolüne alırken Kabil'in kuzeyindeki Pencşir, tüm ilçeleriyle beraber henüz Taliban hakimiyetine girmeyen tek Afganistan vilayeti durumunda.

Pencşir'in, dağlık ve engebeli arazi koşulları nedeniyle ele geçirilmesinin zor olduğu belirtiliyor.

Sovyet işgaline karşı direnen Pencşirli ünlü Afgan komutan Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud, Pencşir vilayetinde oluşturulan yerel grupların başında bulunduğunu açıklayarak halka "Taliban'a karşı savaşma" çağrısı yapmıştı.

TALİBAN'IN ÜLKEYE HAKİM OLMA SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Afganistan Haberler

Bakmadan Geçme

29-30 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Miami Heat Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (6)

Askin Gözyaşları:

herkes abd yi çekildi olarak biliyor. abd çekilmedi işi taşeron firmalara devretti. vah afganistanın haline. bizde ülkemize sahip çıkmazsak bizim sonumuzda afganistan suriye gibi. hainler içeriden olduğunda kapı tırkaz tutmuyor arkadaş. hain çok

3
0
yanıtYanıtla
xx oz:

isid =taliban irda insallah yenilirsin

2
0
yanıtYanıtla
Ahmet Gündoğdu:

fatıh altaylı gıt sen işlet,bak sana yakısır orası.

1
1
yanıtYanıtla
Umid Kaziml:

Tacikistan bu savasta talibanin hedefi olcak

0
1
yanıtYanıtla
Şerafettin Şeker:

işte amerika 20 yıl ordaydı 20 yın sonucu ülkeyi teröristlere teslim edip kendini kurtardı afgan halkı umrunda değil ve amerikanın afganistan hezimeti amerikanın zayıflığı kartondan şişirme güç olduklareının kanıtı şimdi afgan taliban amerikayı yendi istediğini aldı ve amerikayı kovdu kaybetti amerika yenildi ezildi şimdi korku dağları beliyor

0
0
yanıtYanıtla
Umid Kaziml:

Tacikistan ve rus iran natosu nun destegi ile ayakta kalan pencir, nafile

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title