Haberler

    Suriyeli Kürtler 6 Ay İçerisinde Federasyon Hedefliyor

    Güncelleme:

    Suriyeli Kürtler, Şam'ın ve ABD dahil birçok ülkenin itirazına rağmen, ülkenin kuzeyinde federal yönetim kurma planlarına 6 ay içinde nihai şeklini vermeyi hedefliyor.

    151 kişilik konseyin Eş Başkanı Hadiye Yusuf, Rojava'da geçen ay federal yönetim ilan etmişti. Yusuf, Reuters'a verdiği mülakatta amaçlarının Suriye'den ayrılmak olmadığını ve Batılı ülkelerin Suriye'deki krizi çözmeyi amaçlayan federalizm planına tam destek vermesinin zamanının geldiğini söyledi.

    FEDERAL YÖNETİM PLANLARINA 6 AYDA NİHAİ ŞEKLİNİ VERMEYİ HEDEFLİYORLAR

    Suriyeli Kürtler, Şam'ın ve ABD dahil birçok ülkenin itirazına rağmen, ülkenin kuzeyinde federal yönetim kurma planlarına altı ay içinde nihai şeklini vermeyi hedefliyor.

    "DÜŞMAN TARAFLARIN BU PROJEYE DESTEK VERMESİNİ BEKLEMİYORUZ"

    Sputnik Türkiye'nin aktardığı habere göre; Yusuf, "Düşman tarafların bu projeye destek vermesini beklemiyoruz, ancak birleşme ve federalizm deneyimini yaşamış Batılı ülkelerin bu tür bir projeye destek vereceğini umuyoruz" dedi.

    "6 AYDA HAZIR OLMAK İÇİN ELİMİZDEN GELDİĞİNCE ÇALIŞACAĞIZ"

    Yusuf, gelecek altı ayda diplomatik kanalları da kullanarak özerklik planını özellikle yurtdışında anlatmaya çalışacaklarını belirtti ve "Altı ay içinde hazır olmak için elimizden geldiğince çalışacağız" diye konuştu.

    ESAD: FEDERALİZM İLANININ YASAL DAYANAĞI YOK

    Suriye'de Kürtlerin kontrolü altındaki üç bölgenin temsilcileri, geçen ay 'Rojava Federal Demokratik Sistemi' kurma kararı almıştı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad federalizm ilanının hiçbir yasal dayanağı olmadığını belirtirken, ABD de 'Suriye içinde yarı özerk bölgelere' karşı olduğunu açıklamıştı.

    Reuters, ABD'nin askeri olarak YPG'ye verdiği desteğin henüz siyasi desteğe dönüşmediğine ve bunun sebepleri arasında Türkiye'nin kaygıları bulunduğuna dikkat çekti. Haberde, Suriyeli Kürtlerin ana siyasi hareketi PYD'nin de BM önderliğindeki Suriye barış görüşmelerinde Türkiye'nin istekleri doğrultusunda yer almadığı belirtildi.

    YUSUF: IŞİD'DEN KURTARILAN BÖLGELERDE YENİ BİR SİSTEM GEREK

    Yusuf, Suriye'nin kuzeyinde federal yönetim kurma kararının büyük ölçüde terör örgütü IŞİD'den alınan bölgelerin büyümesinden kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu:

    "Birçok bölgenin kurtarılmasından sonra bu bölgedeki tüm gelişmeleri kucaklayabilen daha kapsamlı, daha geniş bir sistem gerekiyor. (Bu sistem) tüm gruplara kendilerini temsil etme ve kendi yönetimlerini oluşturma hakkı verecek."

    ANKARA SERT TEPKİ VERMİŞTİ

    Suriyeli Kürtlerin Kürt bölgelerini kapsayacak bir federal sistem kurulduğunu ilan etme girişimine Ankara sert tepki vermişti.

    "TEK TARAFLI TASARRUFLARIN HİÇBİR GEÇERLİLİĞİ OLAMAZ"

    Kürtlerin girişimini Hürriyet'e değerlendiren diplomatik kaynaklar, "Tek taraflı tasarrufların hiçbir geçerliliği olamaz" vurgusu yaptılar.

    Federasyon ilanına Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan da sert tepki gelmişti. AB Zirvesi sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, "İran ile Türkiye'nin Suriye'nin bölünmemesi konusunda mutabık kaldığı" bilgisini verirken, "Şimdi Suriye'yi üçe, dörde, beşe, Irak'ı üçe bölerek yeni bir Sykes Picot yazmaya çalışılıyor. Buna direnenler taraflar var, bu bölgenin halkları ve Türkiye buna direniyor" demişti.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Türkiye Suriye Rojava Şam Dünya Haberler

    500

    Yorumlar (11)

    TC:

    NAH KURARSINIZ KÜRDİSTANI

    18
    20
    yanıtYanıtla
    kürdistan:

    dişimisin?

    yanıt12
    yanıt8
    ismi lazım deyil:

    sizin başınıza kürt devleti diye diye çok büyük felaket gelecek ama hayırlısı RABBİM den. . ulan dünyanın çivisi çıkmış kıyamet alametleri olmaya başlamış hala kürt devleti diyolar camiye gidinde 2 rekat namaz kılın günahlarınıza tövbe edin be kardeşim.

    12
    13
    yanıtYanıtla
    TİMUR:

    bunlar pkk kürd mürd değil yok edilmeliler.

    15
    10
    yanıtYanıtla
    AZADI DINGILINE CEVAP:

    KÜRDÜN TANIMI KONUSDUGUNUZ DIL BOZUK FARSCADIR KÜRT DIYE BIR MILLET YOK KÜRTISTAN DIYE BÖLGE VERDIR 1600 YÜZ YILINDAN ITIBAREN BÖLGENIN ADINI SIZE VERDILER EMPERIYALISTLER BÖLGEDE RAHATSIZLIK CIKARSINLAR DIYE NETEKIM YAPIYR SIZ GIBI DINGLLER

    yanıt15
    yanıt6
    SEYYAR KAPAKÇI:

    1000 yıldan fazla çadır hayatında, yerleşik düzeni bile olamayan milleti, bu ermeni kökenli 3-5 azınlık kandıracakmış ta, FEDERASYON kuracakmış. 6 şarlık takım kurun da halı saha maçı yapın bence, daha mantıklı. . . Açlıktan gebermeseler, başka bir ülkenin baskınıyla sömürge olacaklar, haberleri yok sefillerin. . .

    15
    6
    yanıtYanıtla
    baybars:

    Türkiye çok pasif kaldı. . Suriyede 1, 8 milyon kürte karşı 1, 2 milyon türkmen yaşıyor. . . . 2, 5 milyon Nusayri ye karşı, 14 milyon sünni arap yaşıyor. . . . Bu kadar baskın nüfusa rağmen sünni arapların haseke, tel abbyat gibi terör örgütünün eline geçmesine türkiye hiç ses çıkarmadılar. . . .

    19
    2
    yanıtYanıtla
    HODRİ MEYDAN:

    ŞİMDİ SİZE DESEK DİYARBAKIR VE ÇEVRESİNİ SİZE VERELİM SİZDE ÜLKENİN GERİ KALANINDAKİ TÜM PKK YANDAŞI HDP ŞEÇMENİNİ TÜRKİYEDEN GERİ ÇEKİN DESEK KABUL ETMEZSİNİZ BİR KERE ALIŞMIŞSINIZ YATTIĞINIZ YERDEN YAŞAMAYA. ANKARA BAKSIN BİZ ÇOCUK YAPALIM DEĞİL Mİ AKSİNİ İDDA EDECEK VAR MI?.

    1
    8
    yanıtYanıtla
    ANADOLU SON VATAN!:

    TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ, SINIRLARI İÇİNDE YAŞAYIPTA, ZULUM GÖRDÜĞÜNÜ İDDİA EDEN VATANDAŞLARINI, ÜSTE PARA VERİP, SÜRGÜNE GÖNDERMELİDİR. MİT SURİYE VE IRAKTA DAHA ETKİN MÜCADALE ETMELİDİR. İSRAİL, NASIL DEVLETİNE GÖZ DİKENLERİN GÖZÜNÜ OYUYORSA, T. C. DE AYNISINI YAPMADIĞI SÜRECE BU BÖLGEDE BARINAMAZ, TARİHTE YOK OLAN DEVLETLER GİBİ YOK OLUP GİDER.

    3
    2
    yanıtYanıtla
    GG:

    Sanırım 6 ay içinde kürt olmayan bütün etnik unsurları temizleyeceklerini ima etmişler! IRKÇI KÜRT FAŞİSTLER !

    0
    4
    yanıtYanıtla
    Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title