Haberler

Son Dakika: Rus savaş uçağı, Karadeniz üzerinde ABD insansız hava aracını düşürdü

Güncelleme:

Karadeniz'de tansiyon yükseldi. ABD drone'u ile Rus savaş uçağı Karadeniz üzerinde çarpıştı.

ULUSLARARASI SULARA DÜŞTÜ

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) iki Rus Su-27 uçağının, Karadeniz'de ABD'ye ait MQ-9 İnsansız Hava Aracını taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9'un uluslararası sulara düştüğünü duyurdu. EUCOM'dan yapılan yazılı açıklamada, Rusya'ya ait iki Su-27 uçağının Karadeniz üzerinde ABD Hava Kuvvetlerine bağlı MQ-9 istihbarat, gözlem ve keşif insansız hava aracına (İHA) "profesyonel olmayan bir şekilde önleme yaptığı" kaydedildi.

"ÜZERİNE YAKIT PÜSKÜRTTÜ"

Açıklamada, "Sabah saat 7.30 sularında Rus Su-27'lerinden biri MQ-9'ın pervanesine çarptı. ABD Kuvvetleri MQ-9'u Karadeniz'de uluslararası sulara düşürmek zorunda kaldı. Çarpışmadan önce Su-27 uçağı düşüncesizce, çevreye zarar vererek, gayri profesyonel bir şekilde MQ-9'un üzerine yakıt püskürttü ve önünde uçtu. Bu olay güvensiz ve gayri profesyonelliğin yanı sıra beceriksizliğin göstergesidir." denildi. Bu olayın, Rus pilotlar tarafından gerçekleştirilen bir dizi tehlikeli eylemin devamı olduğuna işaret edilen açıklamada, bu davranışların tehlikeli olduğu ve yanlış hesaplamalara yol açabileceği kaydedildi.

ABD ORDUSUNDAN AÇIKLAMA GELDİ

ABD ordusu tarafından "pervasız" olarak nitelendirilen olay şiddetle kınandı. ABD Hava Kuvvetleri'nin denizaşırı bölgelerinde bulunan ABD Hava Kuvvetleri Generali James Hecker, "MQ-9 uçağımız, uluslararası hava sahasında rutin operasyonlar yürütürken, bir Rus uçağı tarafından durdurulup vuruldu." açıklamasını yaptı.

"KENDİ UÇAĞININ DA DÜŞMESİNE NEDEN OLUYORDU"

Rus pilotun bu davranışının neredeyse kendi uçağının da düşmesine neden olacağını belirtti. ABD'li general, "ABD ve müttefik hava araçları uluslararası hava sahasında operasyon yürütmeye devam edecek ve Rusya'ya operasyonlarını profesyonel ve güvenli bir şekilde yapması çağrısında bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.

"OPERASYONLAR DEVAM EDECEK"

Başkan Joe Biden, olayla ilgili bilgilendirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Kirby, ABD'nin Karadeniz üzerindeki uçuş ve operasyonlarına devam edeceğini belirtti.

"RUSYA'YI BİLGİLENDİRME ZORUNLULUĞU YOK"

Dünyanın diğer kısımlarında da ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına bağlı kalacaklarını belirten Kirby, uluslararası sularda ve hava sahasında gerçekleştirilecek herhangi bir eylem için Rusya'yı bilgilendirme zorunluluğunda olmadıklarını ifade etti.

"ABD İHA'SI KİMSE İÇİN TEHDİT OLUŞTURMUYORDU"

Beyaz Saray İletişim Koordinatörü John Kirby'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, "ABD İHA'sı kimse için tehdit oluşturmuyordu ve uluslararası hava sahasındaydı" denildi. Öte yandan ABD'li General Cavoli NATO müttefiklerine olay hakkında bilgi verdi.

SAVAŞIN BAŞINDAN BU YANA KARADENİZ'DE ABD İHA'SI VAR

ABD Rusya-Ukrayna savaşının başından beri Karadeniz'de İHA uçuruyor. Düşen MQ-9 İHA'sının enkazını toplamak üzere şu anda Karadeniz'de ABD'ye ait savaş gemisi bulunmuyor.

RUSYA'NIN WASHINGTON BÜYÜKELÇİSİ, DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

Rusya-ABD arasındaki İHA krizi nedeniyle ABD, Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoly Antonov'u Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, ABD'nin Moskova Büyükelçisi Lynne Tracy'nin de düşürülen İHA ile ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığına da güçlü bir mesaj ilettiğini belirterek, ABD'li yetkililerin olay hakkında müttefikleri ve ortakları bilgilendirdiğini söyledi.

"KONTROLSÜZ UÇUŞA GEÇİP SUYA DÜŞTÜ"

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus savaş uçaklarının ABD'ye ait İHA ile temasa geçmediğini belirterek, "ABD'ye ait insansız hava aracı, keskin manevralar sonucunda irtifa kaybederek kontrolsüz uçuşa geçti ve suya düştü" dedi.

Mesut Şahin
Haberler.com - Dünya

İnsansız Hava Aracı Karadeniz Rusya Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500

Yorumlar (7)

Erdal Alaçam:

Putin reis bee

6
1
yanıtYanıtla
mehmet arif inci:

adamlar askeri casusluk yürütüyor birde kimseye zararı yok diyorlar çok rahat çok profesyonel .

6
0
yanıtYanıtla
Sadık:

Bizim Libyada ne işimiz var diyenler iyi okuyun

4
1
yanıtYanıtla
Metin Yalcin:

ABD nin Karadeniz de ne işi var ..

4
0
yanıtYanıtla
ERKAN ÜNAL:

Bu amerika ve rusya yüzünden savas çıkacak

1
0
yanıtYanıtla
Zonguldak’lı Şükrü :

ABD ihs’ının Karadeniz’de ne işi var? ABD’nin burnunu sokmadığı yer yok.

1
0
yanıtYanıtla
Hikmet Cakir:

hadi ordan isiniz gücünüz yalan tehdit olusturmuyormusmusmus

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title