Haberler

Nagazaki'nin 68. Yıldönümü Anıldı

Japonya'nın Nagazaki kentine atom bombası atılmasının 68'inci yıldönümünde kentte anma töreni düzenlendi.

Japonya'nın Nagazaki kentine atom bombası atılmasının 68'inci yıldönümünde kentte anma töreni düzenlendi.

Yerel saatle sabah vakitlerinde on binlerce kişinin katılımıyla Nagazaki'deki Barış Parkı'nda gerçekleştirilen anma törenine, Nagazaki Belediye Başkanı Tomihisa Taue'nin yanı sıra Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve çeşitli siyasiler de katıldı. 68 yıl önce yaşanan felakette ölenler anısına çelenkler bırakılmasıyla başlayan tören, yerel saatle bombanın atıldığı 11.02'de çalınan çan ve saygı duruşu ile devam etti.

Saygı duruşu sonrası kürsüye çıkarak konuşma yapan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, nükleer saldırıya maruz kalan tek milletin Japonlar olduğunu söyleyerek, nükleer silahsız bir dünyanın oluşumunda büyük sorumlulukları olduğunu dile getirdi. Abe, nükleer silah kullanımının ne kadar acımasızca olduğunu dünyaya hatırlatmaya devam etmenin de görevleri olduğunu sözlerine ekledi.

Nagazaki Belediye Başkanı Tomihisa Taue ise Japon hükümetinin, bu sene içerisinde nükleer silahların yaygınlaşmasına yönelik bir anlaşmayı imzalamayı reddetmesini kınadı. Taue, "Nükleer silahların hiçbir koşulda kullanımına izin verilmemesi şeklindeki bir ifadeyi kabul edemiyorsak, bu, Japon hükümetinin nükleer silahların duruma bağlı olarak kullanılabileceğine müsamaha gösterdiği anlamına gelir. Bu durum ise nükleer saldırıya maruz kalan tek ülke olarak, dünyadaki başka hiçbir insanın bizim yaşadığımız acı tecrübeleri yaşamasına izin vermemeye yönelik sahip olduğumuz ruha ters düşmektedir" şeklinde konuştu.

Anma töreni, konuşmalar sonrası düzenlenen koro gösterilerinin ardından sona erdi.

ABD tarafından Nagazaki'ye 9 Ağustos 1945'te atılan atom bombası 150 binden fazla kişinin ölümüne sebep olmuştu. 6 Ağustos 1945'te, Hiroşima'ya atılan bombanın etkisinden henüz kurtulamamış olan Japonya, Nagazaki'nin de bombalanmasının ardından 15 Ağustos 1945 tarihinde teslim olmuş ve İkinci Dünya Savaşı fiilen sona ermişti. - TOKYO

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Japonya Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title