Haberler

Macaristan Başbakanı Orban Lübnan'da

Resmi temaslarda bulunmak üzere Lübnan'a gelen Macaristan Başbakanı Victor Orban, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Başbakan Necip Mikati ve Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri ile görüştü.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Lübnan'a gelen Macaristan Başbakanı Victor Orban, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Başbakan Necip Mikati ve Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri ile görüştü.

Macar Başbakan, Lübnanlı devlet adamlarıyla yaptığı görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkiler ile işbirliğinin geliştirilmesi için atılacak adımları ve bölgesel konuları ele aldı. Orban'ın Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile görüşmesinde iki ülke arasında her alandaki ikili ilişkiler, Suriye ve Ortadoğu konularının masaya yatırıldığı açıklandı.

Ülkesinin, dış ilişkilerini genişletme hedefi bulunduğunu dile getiren Orban, Macaristan'ın, Ortadoğu'da Lübnan'ın bu politikanın merkezinde olmasını ümit ettiğini söyledi.

Macar Başbakan ayrıca, Lübnan ve Macaristan orduları arasında da ilişkilerin geliştirilmesi niyetinde olduklarını ifade etti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ise, Macaristan'ın Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) verdiği destekten ötürü teşekkürlerini sundu.

Macaristan Başbakanı Orban, Lübnan Cumhurbaşkanı ile görüşmesinin ardından Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri'yle görüşerek, Macaristan'ın, özellikle Lübnan olmak üzere Arap ülkeleriyle ikili ilişkilerini ve işbirliğini geliştirmek istediğini belirtti.

Berri ise, Suriye'deki duruma politik bir çözüm bulunabilmesi konusunda Avrupa'nın önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Orban daha sonra Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile bir araya geldi. Lübnanlı mevkidaşıyla görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Macaristan Başbakanı Victor Orban, Lübnan'ın Ortadoğu'daki rolünün önemini vurgulayarak, "İstikrarlı bir Lübnan olmadan bölgede istikrarın sağlanması mümkün değildir" dedi.

Başbakan Mikati ile görüşmesinin başarılı geçtiğini ifade eden Orban, görüşmede ticaret ve işbirliği alanlarında birkaç anlaşmanın imzalandığını açıkladı.

Başbakan Necip Mikati ise, iki ülkenin de ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi hususunda istekli olduğunu belirterek, bu konunun ilgili bakanlıklar ve yetkililer tarafından takip edileceğini bildirdi.

Suriye konusuna da değinen Mikati, "Öncelik, Suriye'deki katliamın durdurulması olmalı ve sonrasında da politik bir çözüm bulunmalı" dedi. - BEYRUT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Mişel Süleyman Victor Orban Macaristan Lübnan Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title