Haberler

Krizdeki Güney Kıbrıs'ın Ekonomik Paketi Troyka'ya Gönderildi

Güney Kıbrıs, içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkma hedefi doğrultusunda AB Destek Mekanizması'na dahil olabilmek için hazırladığı ve Troyka'nın önerilerine cevap niteliği taşıyan ekonomik önlemler paketini, dün akşam Troyka'ya gönderdi.

Güney Kıbrıs, içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkma hedefi doğrultusunda AB Destek Mekanizması'na dahil olabilmek için hazırladığı ve Troyka'nın önerilerine cevap niteliği taşıyan ekonomik önlemler paketini, dün akşam Troyka'ya gönderdi.

Pakette 13. maaşın ve eşel mobil sisteminin kaldırılması yer almazken, derece arttıkça yükselen maaş kesintileri öngörülüyor.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan Haravgi ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs'ın AB Destek Mekanizması'ndan finansman sağlayabilmesi amacıyla 12 Kasım'da yapılacak Eurogroup toplantısına kadar Troyka'yla ekonomik paket konusunda uzlaşıya varması gerektiğini, Rum hükümetinin kendi öneri paketini dün akşam göndererek söz konusu tarihe kadar müzakereleri tamamlamayı hedeflediğini yazdı.

Gazete, Rum hükümetinin öneri paketinde 13. maaşın ve eşel mobil sisteminin kaldırılmasının yer almadığını, kamu çalışanlarının maaşlarından yapılacak kesintilerin ise derece arttıkça oran artacak şekilde düzenlenmesinin öngörüldüğünü belirtti.

EN FAZLA KESİNTİ 4 BİN 100 EURO ÜZERİ MAAŞLARDA

Habere göre bin euroya kadar maaş alan memurlardan kesinti yapılmazken, en fazla kesinti yüzde 12 ile maaşı 4 bin 100 ve üzeri olan memurlardan yapılacak.

Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, konuya ilişkin açıklamasında, paketin Troyka'ya gönderildiğini ve artık Toryka'dan müzakerelerin başlaması için Güney Kıbrıs'a gideceği tarihi belirlemesinin beklendiğini söyledi.

Stefanu ayrıca, dün akşam paketin gönderilmesiyle birlikte 12 Kasım'a kadar müzakerelerin tamamlanması imkanının mevcut olduğunu sözlerine ekledi.

Alithia gazetesi haberini, "Zarlar Atıldı - Memorandum İçin Sonun Başlangıcı - Açıklar Artıyor" başlıkları altında verirken, Eurostat'ın dün yayımladığı ve Güney Kıbrıs'ın bütçe ve diğer kamu açıklarını doğrulayan verilerine de değindi.

Gazete, nisan ayında tahmini olarak yayımlanan verilerin kesinleşmiş şeklinin dün Eurostat tarafından yayımlandığını, verilere göre Güney Kıbrıs'ın 2011 yılındaki bütçe açığı ve borcunun 2010 yılına göre artış gösterdiğini yazdı.

Habere göre Güney Kıbrıs'ın 2010 yılındaki bütçe açığı 920 milyon euro iken, 2011 yılında bu rakam 1 milyar 132 bin euroya ulaştı. Kamu borçları ise 2010 yılında 10 milyon 677 bin euroyken 2011 yılında 12 milyon 777 bin euroya yükseldi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttı:

Fileleftheros: "4,5 Milyar Euroluk Paket - Maaşlar Yüzde 6,5-12,5 Arasında Ekside - Karşıt Öneriler Troyka'nın Elinde."

Simerini: "Troyka Hükümete Yoğun Baskı Uyguluyor - Al-Ver Başlıyor - Eurostat Kıbrıs'ın Kötü Durumunu Mühürledi."

Politis: "Memorandum Dönemi - Sıkı Tedbirler Son Aşamasında - Söz Şimdi Troyka'da." - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Kıbrıs Rum Kesimi Stefanos Stefanu Güney Kıbrıs Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title