Haberler

İran yeni yasayı onayladı! Başörtüsü ihlali yapan kadınlara ağır cezalar geliyor, erkekler için de bir madde var

Güncelleme:

İran Parlamentosu, giyim kurallarını ihlal eden kadınlara yönelik sert cezaları öngören yeni bir yasa onayladı. Başörtüsünü düzgün takmayan kadınların 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına izin veren yasada erkekler için de bir düzenleme yer aldı. Göğüs altı veya bilek üstü bölgelerini gösteren açık kıyafetler giyen erkekler de ceza alacak.

İran Parlamentosu, Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan kitlesel protestoların birinci yıl dönümünden günler sonra, başörtüsü kurallarını ihlal eden kadınlara çok daha sert cezalar getiren yeni bir yasayı onayladı.

3 YIL YÜRÜRLÜKTE KALACAK

Söz konusu başörtüsü yasası, 3 yıl süreyle yürürlükte olacak. Yasa, giyim kurallarını ihlal eden kadınlara 10 yıla kadar hapis cezası getirebilecek çeşitli düzenlemeleri içeriyor.

ERKEKLER İÇİN DE STANDARTLAR BELİRLENDİ

Başörtüsünü düzgün takmayan kadınlar ve "göğüs altı veya bilek üstü bölgelerini gösteren açık kıyafetler giyen erkekler," yasa ihlali halinde tekrarlayan suçlardan sonra artan cezalar alacaklar. Yasa ayrıca uyum sağlamayan ünlülere ve işletmelere cezalar öngörüyor. İslam Cumhuriyeti'nde yasama işlerini denetleyen Koruma Konseyi'nin yasayı onaylaması gerekiyor.

İran'da başörtüsü ihlali yapan kadınlara 10 yıl hapis cezası getirecek yasa onaylandı

UYGUNSUZ GİYİM TANITIMI YAPANLARA 10 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Yasaya göre; kamusal yerlerde veya yollarda çıplak veya yarı çıplak görünen veya geleneksel olarak çıplak olarak kabul edilen herhangi bir kişi hemen gözaltına alacak. Yabancı medya ve hükümetlerle çıplaklık, uygunsuz başörtüsü veya uygunsuz giyim tanıtmak için işbirliği yapanlar, yeni yasa gereği 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Başörtüsünü alaya alan veya hakaret edenler, yasanın öngördüğü bir para cezasına ek olarak iki yıla kadar seyahat yasağı alabilirler.

"BU YASA İRANLILARA BİR UYARI"

Bu tartışmalı yasa, birçok insan hakları savunucusu tarafından kınandı. Uzmanlar bu yasanın, geçen yılki kitlesel gösterilere rağmen rejimin başörtüsü konusundaki tavrından geri adım atmayacağı konusunda İranlılara bir uyarı olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU?

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de ahlak polisi tarafından saçı gözüktüğü gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Amini'nin yaşamını yitirmesinin ardından ülkede başlayan protestolar, tüm dünyaya yayılmıştı.

Haberler.com / Abdullah Teymur - Dünya

İran Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title