Haberler

Fas'ta Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

Güncelleme:

Fas'ın Kazablanka kentinde on binlerce kişinin katılımıyla Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Gazze ve Filistin'e destek verirken İsrail'in saldırılarına dikkat çekti. İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum da açıklandı.

Tunus'ta, ABD ve Almanya büyükelçilikleri önünde düzenlenen Filistin'e destek gösterilerinde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.

Aralarında Tunus Genel İşçi Sendikası, İnsan Haklarını Savunma Birliği, Tunuslu Avukatlar Derneği, İşçi Partisi, Cumhuriyetçi Parti ve Halk Partisi gibi birçok oluşum tarafından yapılan çağrılarla toplanan yüzlerce kişi, Filistin'e destek eylemi gerçekleştirdi.

ABD ve Almanya'nın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını destekledikleri gerekçesiyle başkent Tunus'ta yer alan bu iki büyükelçilik önünde toplanan göstericiler, ABD ve Alman büyükelçilerinin sınır dışı edilmesini istedi.

ABD Büyükelçiliği önünde başlayan eylemde, Tunus ve Filistin bayrağı taşıyan göstericiler, "Halk büyükelçiyi sınır dışı etmek istiyor", Fransızlar ve Amerikalılar Siyonistlerle ortak" ve "Yılanın başı Amerika" sloganları attı.

Daha sonra Almaya Büyükelçiliğine yönelen göstericiler, burada da "Almanya Almanya'dır, Nazi Almanya'sı değişmedi" ve "Büyükelçiyi sınır dışı etmek bizim görevimiz" sloganlarını kullandı.

Tunus İşçi Partisi yöneticilerinden El-Ceylani el-Hemmami, burada yaptığı konuşmada, "Filistin'e destek vermek istiyorsak, Siyonistleri finanse eden onların arkasında yer alan ülkelerin büyükelçilerini derhal sınır dışı etmemiz gerekiyor. Arap ülkelerinden de beklediğimiz budur. İsrail ile normalleşmeyi kabul eden Arap ülkeleri ile de ilişkiler kesilmelidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Kays Said'e büyükelçileri sınır dışı etmesi için çağrıda bulunan Hemmami, "Siyonist yapıyı destekleyen tüm ürünlere yönelik boykot kampanyası" başlattıklarını duyurdu.

Filistin'e destek gösterilerinde ABD, Fransa ve Almanya büyükelçilerine tepki

ABD ve Fransa'nın İsrail'e açık desteklerinden dolayı, Filistin'e destek gösterilerinin ana adresi Fransa ve ABD'nin Tunus büyükelçilikleri olurken, güvenlik güçleri söz konusu bu iki büyükelçilik binası önünde 24 saat boyunca yoğun güvenlik önlemi alıyor.

Son olarak Almanya'nın Tunus Büyükelçisi Peter Bruegel, 26 Ekim'de Tunus Milli Eğitim Bakanı Muhammed Ali el-Bugderi'nin ve bazı Tunuslu yetkililerin de hazır bulunduğu özel bir okulun açılışı esnasında "İsrailliler terör kurbanı" demesi, Tunus kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı.

Konuşmanın hemen ardından Bakan Bugderi, "Holokost'u biz yapmadık, Yahudilerle beraber bir sorun çıkmadan binlerce yıl yaşadık. Cuma günü Müslümanlar, cumartesi Yahudiler ve pazar günü Hıristiyanlar dualarını ederdi ve hiçbir sorun yaşanmazdı" ifadeleriyle Alman Büyükelçiye tepki göstermişti.

Alman Büyükelçiye tepki gösteren Tunuslular açılışa katılmadan okul binasını terk etmişti.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırılarına başladı.

İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 311'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyurdu.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısı 3 bin 342'si çocuk, 2 bin 262'si kadın olmak üzere 8 bin 5'e yükselirken, 20 bin 242 kişi yaralandı.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 116 Filistinli öldü, 1900'den fazla Filistinli yaralandı.

İsrail bombardımanında Gazze'de 34 Lübnan'da da 1 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yoğun saldırıları nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri durma noktasına geldi.

İsrail ordusu, 26 Ekim'de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırının dozunu daha da artırdı.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.

Kaynak: AA / Dünya

Filistin İsrail Gazze Fas Göçmenler Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title