Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'e barışı sağlaması için "Onurlu bir çıkış yap" diyecek

Güncelleme:

NATO Liderler Zirvesi dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ve Rusya savaşına ilişkin önemli bilgiler verdi. İki ülke heyetlerinin müzakere edilen 6 konudan dördünde anlaştığını duyuran Erdoğan, hafta sonu Putin ile yapacağı görüşmeye ilişkin ise "Bundan sonraki sürece yönelik 'Artık barış için atılacak adımın mimarı sen olmalısın' demeliyiz. 'Onurlu bir çıkış yap' demek suretiyle bu işi tatlıya bağlamanın yolunu aramamız lazım." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel'deki NATO Zirvesi dönüşü gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin konuşan Erdoğan, bugün Ukrayna lideri Zelenski ile hafta sonu veya hafta başında da Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir görüşme yapabileceğini söyledi.

PUTİN'E "BARIŞ İÇİN ATILACAK ADIMIN MİMARI SEN OLMALISIN" DİYECEK

Görüşmelerin içeriğine dair bilgi veren Erdoğan, "Bu NATO'daki görüşmelerin Putin'le bir müzakeresini, değerlendirmesini yapıp, bundan sonraki sürece yönelik 'Artık barış için atılacak adımın mimarı sen olmalısın' demeliyiz. 'Buna bir onurlu çıkış yap' demek suretiyle bu işi tatlıya bağlamanın yolunu aramamız lazım." ifadelerini kullandı.

"MÜZAKERE EDİLEN 6 BAŞLIKTAN 4'ÜNDE ANLAŞMA SAĞLANDI"

Rusya ile Ukrayna arasında sürdürülen müzakerelere ilişkin de son gelişmeleri aktaran Erdoğan, masadaki 6 başlıktan 4'ünde anlaşma sağlandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: "Rusya ile Ukrayna arasında müzakere edilen 6 başlık var. Ama bu 6 başlığın 6'sını da her iki taraf kabullenmiyor. Özellikle 4 başlık üzerinde bir mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu. Bunlardan bir tanesi özellikle bu NATO meselesiyle ilgili. Ukrayna ilk başlarda bu konuya önemle asılıyordu ama daha sonra NATO üyeliğinden çekilebileceğini Zelenski ifade etmeye başladı. Bir diğer konu, özellikle Rusya'nın resmi dil olarak kabul edilmesi meselesi. Zelenski bunu da kabul etti. Zaten Rusça Ukrayna'nın hemen her yerinde konuşulan bir dil. Bu noktada da bir sorun yok. Bir diğer konu silahsızlanma meselesi. Tabii Ukrayna bir devlet, yani silahsızlanmayı A'dan Z'ye kabul söz konusu değil. Ama bu konu da anlaşılamaz değil. Yani orada da belli tavizlerin verilebileceğini Ukrayna tarafı ifade etti. Dördüncü konu, ki yine Ukrayna'nın da burada bir mutabakatı var; o da bu kolektif güvenlik dedikleri mesele. Bu konuda da Ukrayna olumlu bir yaklaşım ortaya koydu. Ama tabii Ukrayna Kırım ve Donbas konularında bu kadar rahat değil.

"İKİ KONU İÇİN UKRAYNA'NIN OLUMLU YAKLAŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Donbas meselesinde en sonda güzel bir adım attı, bana göre akıllı bir liderlik diyebiliriz ve "Bu konuda referanduma gitmem gerekir" dedi. Bu konuyla orayı kestiler. Şu anda böyle bir durum var. Kaldı ki Rusya 2014'te Kırım'ı işgal ettiği zaman, biz çok açık, net bu işgale karşı çıkmıştık ve o günden sonra da Putin ile yaptığım her görüşmede bu işgale karşı çıktığımızı hep söylemiştim. Ama o zaman Batı bu işgale bugün olduğu gibi çok açık, net bir tavır koymamıştı. Bu tavrı koymadıkları için işte bugün başımıza bunlar geldi. Tabii Kırım ile beraber Donbas, Donesk, Luhansk vesaire bütün bunlar Kırım'ın adeta bir çarpanı oldu. Ve biz bu konudaki tavrımızı bu şekilde ortaya koyduk. Tabii bu 6 başlığın 4'ü için şu anda Ukrayna tarafından olabilir deniyor ama diğer ikisi hakkında olumlu bir yaklaşım söz konusu değil."

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Dünya

Haberler

500

Yorumlar (5)

Tutankamon Hoca:

Bizim yağları iki savaşan ülkeden gelince yağlarımız yolda diye boy gösterdiler bu bize yeter.

16
5
yanıtYanıtla
Narter Nart:

onurlu bir çıkışı yok ki. zaten olsa hemen çıkacak. Ukrayna' yı terk et. Tazminatını ver. Dünya halklarından özür dile.başkanlıktan istifa et. yaşlı bakım evinde hayatın boyunca katili olduğun insanları düşünüp; vicdan azabıyla öl.onurlu bir çıkış yolu.

9
10
yanıtYanıtla
Tutankamon Hoca:

namert mert o hayali başkaları icin Düşün Sayın Putin Ülkesini Düşünen Bir Başkandır Adamın dibidir bir cok videoda Kahraman Rus askerlerinin Siviller karşısında taşlı sopalı saldırmasına rağmen silahlarını kullanmayıp şerefli ve onurlu davrandıgını gördük

yanıt5
yanıt5
Hek Tor:

Onda onur olsaydı çoluk çocuk sivilleri ateş altına tutmazdı...

0
6
yanıtYanıtla
Hamit Gündoğdu:

Onurlu çıkış yap denmemeli çünkü en iyimser düşünceyle Putin biz bu duruma onurumuzu korumak için girdik der ise Buna cevap verecek durumda ortadan kalkar.

2
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title