Haberler

Almanya Dışişleri Bakanı Weterwelle Kosova Sırbistan Anlaşmasında Esneklik Çağrısında Bulundu

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleşmesini amaçlayan anlaşmanın hayata geçirilmesi için iki taraftan esneklik göstermesi ve akıllıca hareket etmesi çağrısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleşmesini amaçlayan anlaşmanın hayata geçirilmesi için iki taraftan esneklik göstermesi ve akıllıca hareket etmesi çağrısında bulundu. Kosova Başbakanı Thaçi ise anlaşmanın önemine değinerek yaptığı açıklamasında, "Anlaşma ile hem Kosova, hem Sırbistan hem de AB kazandı" dedi.

Günübirlik ziyaret için geldiği Kosova'nın başkenti Priştine'de mevkidaşı Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj tarafından karşılanan Bakan Westerwelle, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ile de bir araya geldi. Brüksel'de yarın Kosova ile Sırbistan arasında

daha önce imzalanan anlaşmanın uygulanmasını öngören plan konusunda mutabakata varılması ve planın taraflarca onaylanması, görüşmenin ana gündem maddesini oluşturdu. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Westerwelle, tarihi kararların alındığı aşama içinde bulunduklarını anımsatarak, Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleşmesini öngören anlaşmanın iki ülke ve halklarının yararına olduğunu belirtti.

Westerwelle açıklamasında, "Brüksel'de AB'nin arabuluculuğunda iki ülke başbakanları tarafından imzalanan anlaşmanın uygulanmasını sağlayacak plan üzerinde mutabakat

sağlanması için tarafların esneklik göstermesi ve akıllıca hareket etmesi gerekir" diyen Westerwelle, Kosova ile Sırbistan arasındaki

ilişkilerin normalleşmesinde barışçıl bir çizginin

seyretmesinin, sadece

Kosova ve Sırbistan'ın değil, AB'nin de yararına olduğunu belirtti.

Varılan anlaşmaya

günün

birinde tarihi değer verileceğine inandığını kaydeden Westerwelle, varılan mutabakatın tüm bölge ülkeleri tarafından da olumlu karşılandığını anımsattı. Belgrad'tan Priştine'ye gelen Westerwelle, anlaşma uyarınca Kosova'nın kuzeyindeki meşru olmayan Sırp siyasi ve güvenlik oluşumlarının Kosova'nın bu bölümünü terk etmelerinin, diğer yandan Kosova'nın kuzeyinde Sırpların toplum ile entegre olması için Kosova Hükümetinin Sırplara kolaylıklar sağlamasının gerekli olduğunu savundu.

Kosova Başbakanı Hashim Thaçi ise basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kosova ile Sırbistan arasında imzalanan anlaşmanın, iki ülke halkları açısından olduğu kadar bölgede barış ve istikrarın tesis edilmesi bakımından da ayrı bir önem taşıdığını belirtti. Thaçi konuşmasında, "Anlaşma ile hem Kosova, hem Sırbistan hem de AB kazandı" ifadesini kullanan Başbakan Thaçi, yarın Brüksel'de Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç ile anlaşmanın hayata geçirilmesi konusunda mutabakat sağlanacağına inandığını ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, ayrıca Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ile de bir araya geldi. - PRİŞTİNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Guido Westerwelle Almanya Kosova Dünya Haberler

Erdoğan ve Özel'in 'görev onayı' anketinde çarpıcı sonuç! Son 2 ay içinde büyük değişim

Erdoğan ve Özel'in "görev onayı" anketinde çarpıcı sonuç! Son 2 ay içinde büyük değişim

ABD Başkanı Biden: İsrail, Hamas'a yeni bir kapsamlı ateşkes önerisi sundu

ABD Başkanı Biden: İsrail, Hamas'a yeni bir kapsamlı ateşkes önerisi sundu

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title