Haberler

"Dünya Bor Rezervlerinin Yüzde 72'si Türkiye'de Bulunuyorâ…"

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan "Bor ve Ötesi Raporu"na göre dünya bor rezervlerinin yüzde 72'si Türkiye'de bulunuyor. Türkiye, tek başına dünya bor madeni ihtiyacını 500 yıl karşılayabilecek rezervleri elinde bulunduruyor.

Rapora göre, dünyadaki önemli bor yatakları Türkiye, Rusya ve ABD'de bulunuyor. Toplam 1 milyar 176 milyon ton olan dünya bor madeni rezervinin yüzde 72'si Türkiye'de yer alıyor. Raporda, dünya bor piyasasının 1.2 milyar dolar düzeyinde olduğu belirtilirken, Türkiye'nin pazarın yüzde 38'lik kısmını elinde bulundurduğuna dikkat çekiliyor. Bor pazarından 400 milyon dolar pay alan Türkiye, pazardan yüzde 50'li pay almayı hedefliyor. Türkiye bor madeninde hammadde yerine geliştirdiği işlenmiş ürünleri satarak pazarını büyütmeye çalışıyor. Türkiye, en kıymetli rafine borun tonunu ortalama 300 bin dolardan satıyor. Oysa bor teknolojisi sayesinde, bor kimyasalına dönüştürülen borun tonu 30 milyon dolara kadar çıkabiliyor.

-TARIMSAL GELİRDE 2.4 MİLYAR DOLARLIK EK GELİR-

Raporda, borlu gübre kullanımının ürün verimini yüzde 18 ile yüzde 35 oranında arttırdığı belirtiliyor. Dünyada tarımda yoğun olan bor kullanımında Türkiye'nin oldukça geri kaldığı belirtiliyor. Türkiye'de tarım alanı olarak kullanılan toprakların yüzde 20'sinde bor eksikliği olduğu belirtiliyor. Bor eksikliği olan topraklara verilecek borlu gübrenin verimi yüzde 20 arttırdığı düşünüldüğünde, Türkiye'nin 60 milyar dolar olan tarımsal gelirine 2.4 milyar dolarlık ek gelir sağlanacak.

-TAVUK ETİ ÜRETİMİNDE 9 BİN TONLUK ARTIŞ -

Yapılan çalışmalar borlu yemin tavukların et ve yumurta kalitesinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Bor katkılı yemle beslenen tavukların ağırlıklarında 17 grama kadar artış yaşandığı belirlendi. Türkiye'de yılda 500-550 milyon adet et tavuğunun kesilip piyasaya sürüldüğü tahmin ediliyor. Borlu yemle beslenen tavukların etinde ortaya çıkacak 17 gramlık artış tavuk eti üretimi 9 bin ton arttıracak.

- İŞLENMİŞ BOR GELİRİ KATLIYOR -

Raporda, işlenmeden satılması halinde 2.4 milyon dolar eden çimentonun, bor ile üretilmesi durumunda piyasa değerinin 24 milyon doları bulacağı ifade ediliyor. Benzer şekilde, 6 milyon dolar değerindeki 8 bin 400 ton borik asit kullanılarak üretilecek 100 milyon metrekare seramiğin değeri de 400 milyon dolara yükseliyor.

-AYGÜN: "PETROL ŞEYHLERİNİN YERİNİ BOR BEYLERİNİN ALMASI YAKIN-

ATO Başkanı Sinan Aygün, bor kaynaklarını etkin kullanılamadığını belirterek, bor işleme tesislerinin yetersizliğinden yakındı. İşlenmiş bor ihracatının Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlayacağını ifade eden Aygün "Her derdin devası bor madeni, Türkiye ekonomisi için de deva. Borcumuz artarken, bor'umuzun yatmasını içime sindiremiyorum" diye konuştu.

Bor'un geleceğin madeni olduğunu dile getiren Aygün, Türkiye'nin bor rezervinde birinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Aygün, "Bor'umuzun kıymetini bilelim. 'Petrol Şeyhleri'nin yerini 'Bor Beyleri'nin alması yakındır" dedi. (ANKA)

(HLY/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (1)

Emine:

yaramazlıklar varmı sizde

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title