Haberler

Donanma Komutanlığı'ndaki Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 50'si tutuklu, 12'si firari 86 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 50'si tutuklu, 12'si firari 86 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki 250 kişi kapasiteli salonda yapılan duruşmada, tutuklu, tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları hazır bulundu.

Duruşmaya müdahil olarak Başbakanlık avukatları Halit Çokan, Gül Gülmez, Emre Arık ile AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şemsettin Ceyhan'ın avukatı Hüseyin Coşkun katıldı.

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bazı vatandaşlar da duruşmayı izledi.

Tutuklu sanık eski Deniz Hava Ana Üs Komutanlığı 301 Filo Komutanı Binbaşı Hacı Darıcı, "Darbe girişimin yaşandığı 15 Temmuz 2016 tarihinde birlik ile ilişiği kesilen Binbaşı Hacı Darıcı'nın, usulsüz bir şekilde darbe girişimi sırasında eski Deniz Hava Ana Üs Komutan Tuğamiral Tezcan Kızılelma tarafından birliğe çağrıldığı ve yetkisi olmadığı halde 301 Filo Komutanlığı personelini emir komuta anlamında yönlendirdiği, mesaiye personel çağırdığı, astlarına emir vererek personel çağırttığı ve birlik içerisinde 301 Filo Komutanlığı personeline emirler vererek yönlendirme yaptığı, adına kayıtlı GSM hattında FETÖ/PDY terör örgütü üyelerinin iletişimde kullandıkları ByLock programı olduğu" suçlamaları karşısında savunma yaptı.

Kanun hükmünde kararname ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilen Darıcı, üzerine atılı suçlamalaru kabul etmediğini, FETÖ'cü ve darbeci olmadığını öne sürdü.

-"FETÖ'cü ve darbeci olsaydım Türkiye'ye dönmezdim"

Darıcı, 22 Eylül 2016'da Almanya'da görevli olduğu sırada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan telefonla aranarak açığa alındığının ve derhal Türkiye'ye gelmesinin istendiğini söyleyerek, "Darbe girişimine katıldığı ve destek verdiği, FETÖ'cü olduğu için çok sayıda kişi gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Ben FETÖ'cü ve darbeci olsaydım Türkiye'ye dönmezdim. Suçsuz olduğumu bildiğim için geldim. Gözaltına alınıp, tutuklandım. Yine de döndüğüm için pişman değilim. Adaletin er geç tecelli edeceğine inanıyorum." diye konuştu.

Darbe girişimi akşamı evde olduğunu, 21.40 sularında Üs komutanı Tezcan Kızılelma'nın kendisini telefonla arayarak derhal birliğe gelmesi yönünde emir verdiğini belirten Darıcı, ciddi bir durum olabileceğini düşünerek, görev bilinciyle hemen birliğe gittiğini ifade etti.

Birliğe girişte olağanüstü bir durumun olduğunu anladığını kaydeden Darıcı, durumu öğrenmek üzere Tuğamiral Kızılelma'nın makamına gittiğini dile getirerek, "Kızılelma bana, terör saldırısı ve sabotaj ihtimali olduğunu, ilgili personeli göreve çağırmamı ve filonun güvenliğini sağlamamı emretti. Ben de bu kanuna uygun olan emir kapsamında gerekli çalışmaları yaparak, birliğin ve personelin güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirleri aldırdım. Terör saldırısı alarmı verildiği için emirleri sorgulamadım. Zaten bu emirler olağanüstü durumlarda bizim yapmamız gereken şeylerdi." şeklinde konuştu.

-"Uçak ve helikopterlerin güvenliğini sağladım"

İlerleyen saatlerde ülke genelinde yaşananları televizyondan izlediğini ve bunun bir terör saldırısı değil darbe girişimi olduğunu anladığını ifade eden Darıcı, şöyle konuştu:

"Sıkıyönetim mesajı birliğe gelmiş. Mesaj, üs komutanı Kızılelma'ya götürülmüş. Ben bu mesajı görmedim okumadım. Darbeyi destekler mahiyette bir emir almadım ve vermedim. Sadece uçak ve helikopterlerin zarar görmemesi için güvenliğinin sağlanması için gerekli olan tedbirleri aldırdım. Emrimdeki 50 personelin tek tek ifadeleri alındı. Benden darbeci veya darbeyi destekler, kanunsuz emir almadıklarını söylemişler."

-"'Mor beyin' kumpasına kurban gitmiş olabilirim"

Darbe girişiminden 2 gün sonra dönemin Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin Üsse geçmiş olsun ziyaretinde bulunduğunu, karşılayan 4 subaydan biri olarak 3 kişinin darbeci olarak yargılandıklarını anlatan Darıcı, komutanı olduğu filoda hiçbir uçağın ve helikopterin kalkış yapmadığını savundu.

ByLock indirmediğini ve kullanmadığını iddia eden sanık Darıcı, "Mor beyin" kumpasına kurban gitmiş olabileceğini ya da IP çakışması olabileceğini düşündüğünü ifade etti.

Hacı Darıcı, çapraz sorgusunda cumhuriyet savcısının, "Uçuş ekibinden sorumlu bir rütbeli olarak uçuş yasağı ile ilgili bilginiz var mıydı?" şeklindeki sorusuna, "Bu konuda benim bir bilgim yoktu. Sonradan duyunca araştırdım. Yasak emrinin Genelkurmay Başkanlığı'ndan geldiğini öğrendim. Zaten bizim havada uçağımız ve helikopterimiz yoktu." şeklinde cevap verdi.

Savcının, üsse uçuş ekibini çağırıp çağırmadığını sorması üzerine Darıcı şunları söyledi:

"Üs komutanı Tezcan Kızılelma'nın emri ile pilotları birliğe çağırdım. Uçuş ekibi bekledi. Ama o an uçuş yasağı olduğundan haberimiz yoktu. Zaten bir uçağın kalkması için 20 aşamadan geçilmesi gerekir. Biz sadece terör alarmı nedeniyle 6 aşamasını gerçekleştirdik." diye konuştu.

Sanık Darıcı, tahliyesini ve beraatini talep etti.

Tutuksuz sanık eski Deniz Helikopter Filo Komutanı Kurmay Yarbay D.K'nın savunmasına geçildi.

Kaynak: AA / Güncel

Halit Çokan Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title