Haberler

Dokunulmazlıkta İlk Madde Kabul Edildi

Güncelleme:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda dokunulmazlık teklifinin birinci maddesi 350 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda Dokunulmazlıkların Kaldırılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin birinci maddesi görüşüldü.

350 OYLA KABUL EDİLDİ

Madde gizli oylamaya sunuldu. Gizli oylama sonucunda; 531 milletvekili oy kullandı. Bu oylama sonucunda 350 kabul, 148 ret, 5 çekimser ve 27 boş oy kullanıldı. Bir tane de geçersiz oy kullanıldı.

VEKİLLERE GİZLİ OY UYARISI

Öte yandan, AK Parti'li bazı milletvekilleri, oy kabinlerine girmeden oylarını kullandı. Milletvekillerinin, zarfın içine koymadıkları pulları göstermek suretiyle oyunun rengini belli etmeleri üzerine, birleşimi yöneten Başkanvekili Ahmet Aydın, milletvekillerini uyararak, oylama kurallarına uymalarını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de gizli oylama kurallarına uyulmadığını ifade ederek, Aydın'dan milletvekillerine müdahale etmesini istedi. Aydın, bazı CHP'li milletvekillerini de oylama sırasında cep telefonları ile çekim yapmalarından dolayı uyardı.

1'İNCİ MADDENİN İÇERİĞİNDE NE VAR?

Birinci madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Katma Komisyon'da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük'te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeriyor.

OYLAMA GİZLİ YAPILDI

Hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin teklifin 1. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlanarak gizli oylamasına geçildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, teklifin 1. maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, AK Parti milletvekilleri Orhan Miroğlu, Beşir Atalay, Yasin Aktay'ın yaptıkları bazı konuşmalarla ilgili soruşturma açılıp açılmadığı ve fezlekeleri olup olmadığı sorusuna karşı Bozdağ, Beşir Atalay'ın kendisine atfen söylenen sözle ilgili "benim böyle bir sözüm yoktur" şeklinde bir not gönderdiğini bildirdi.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bir takım yerlerden tekrar edilerek sanki söylenmiş gibi algı oluşturulmaya çalışılıyor. Diğer isimlerle ilgili bu sözler söylenmiş mi söylenmemiş mi benim buna dair bilgim yok. Onlarla ilgili bir incelme yapmadan değerlendirme yapmam yanlış olur. Sayın Atalay kendisi 'benim böyle bir açıklamam yok' diyor ama ısrarla sanki varmış gibi tekrarlanması doğru bir yaklaşım değil. Biz savcı veya hakim değiliz. Arkadaşlarımız ne söylediklerini, söylemediklerini gayet iyi biliyorlar. Kendilerini savunacak güçtedir. İsmi geçen arkadaşlarımızın her birisinin bu millete, devlete sadakatleri, hizmetleri, yaptıkları ortadadır. Onları terör örgütü destekçisi, onlara şirin yaklaşan kişiler olarak takdim etmek son derece yakışıksız durumdur, kabul edilemez bir yaklaşımdır, çok da büyük saygısızlıktır."

Fezlekelerin Cumhuriyet savcıları tarafından suç ihbarı, şikayet ya da resen başlatılan soruşturmalar sonucu hazırlandığını belirten Bozdağ, Türkiye'nin dört bir yanından gelen dosyalar olduğunu vurguladı.

Bozdağ, "AK Parti ile diğer partilerde farklılık olması; sanki iktidar bunu yapıyormuş gibi bir algı oluşturmaya hak vermez. Çünkü iktidarın böyle bir yetkisi, imkanı yok, böyle bir şey yapması da söz konusu değildir. Bu partimize ve hükümetimize yönelik bir iftiradır. Buna şöyle bakmak lazım; AK Parti içinde kanunlara uyma konusunda daha büyük hassasiyet, özen gösteriliyor. Suç işlememe, suça karışmama, suçlularla birlikte olmama konusunda büyük hassasiyet var. Neden AK Parti'lilerle ilgili şikayet yok? Onlarla ilgili şikayetler var da atlanıyor mu? Buna ilişkin bir şey varsa ortaya konsun. AK Parti ile ilgili böyle örnekleri gösterme imkanı yoktur." diye konuştu.

Bozdağ, siyasette temiz dil kullanma ve birbirini anlayarak konuşmanın önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Toplumun önünde insanlarız. Dilimiz, üslubumuz düzgün olursa meramımızı daha iyi anlatırız. Konuşurken hakaret ve küfür yaparak konuşmayı fikri acziyetin ifadesi olarak görürüm. Bir sayın genel başkanının konuşması...Kılıçdaroğlu'nun bugün konuşmasını, Allah için vicdanınıza dönüp sorun, bir genel başkanına yakışan konuşma mıdır? Şerefli, namuslu, haysiyetli bir insana yakışan konuşma mıdır? Ayıptır. Edep, edep edep... Başka bir şey demiyorum."

BOZDAĞ'IN SÖZLERİNE CHP'LİLERDEN TEPKİ

CHP'li milletvekilleri, Bozdağ'ın sözlerine, sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi.

-Aslanoğlu, ölümünün ikinci yıl dönümünde anıldı

CHP eski Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, ölümünün ikinci yıl dönümünde Genel Kurulda milletvekilleri tarafından anıldı.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP Grubu'nun Aslanoğlu anısına kürsü arkasında kayısı ikramı yaptığını belirterek, kendisini rahmetle andıklarını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, diğer gruplardan milletvekillerinin Aslanoğlu hakkında iyi dileklerini ilettiğini belirterek, bundan mutlu olduklarını bildirdi. Özel, Aslanoğlu'nun, partiler arasında diyalog, siyasette uzlaşma sanatının, ülke hayrına birleşmenin örneği olduğunu ifade ederek, partilere verdiği sözlerin kayıtsız şartsız tutulmasının önemini kendisinden öğrendiklerini kaydetti.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır da yerlerinden söz alarak Aslanoğlu'nu andı.

Genel Kurulda, anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi üzerinde görüşmeler tamamlanarak, gizli oylamasına geçildi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (6)

............:

ERDOGAN. . . . . . . . . . . VATANIN. . . . . . . . . . . BÖLÜNMEZ. . . . . . . . . . . BÜTÜNLÜGÜNÜ. . . . . . . . . . TEHLİKEYE. . . . . . . . . DÜŞÜRDÜ

18
1
yanıtYanıtla
............:

BDP. . . . . . . . . . . SENİ. . . . . . . . . . . . BAŞKAN. . . . . . . . YAPTIRMAYCAZ. . . . . . . . . . . . DİYOR. . . . . . . . . ONDAN. . . . . . . AMERİKA. . . . . . . . . . . TÜRKEYEYİ. . . . . . . . . . . . PARÇALA. . . . . . DİYOR. . . . . . . . . . AKP. . . . . . . . YE. . . . . . . . .

7
6
yanıtYanıtla
............:

ERDOGAN. . . . . . . . . . BÜYÜK. . . . . . . ORTADOGU. . . . . . . PROJESİ. . . . . . . . . . TÜRKİYEYİ. . . . . . . . . PARÇALAMA. . . . . . . . PROJESİ. . . . . . . . . . EŞ. . . . . . . . BAŞKANI. . . . . . . . . OLDU. .

11
0
yanıtYanıtla
.............:

AKP. . . . . . . . . . . CUMHURİYETİ. . . . . . . . . YIKIP. . . . . . . . . . . . ŞERİAT. . . . . . . . DEVLETİ. . . . . . . . YAPÇAK. . . . . . . . DİNLE. . . . . . . YÖNETİLEN. . . . . . . . . . . DEVLET. . . . . . . HIRSIZLIK. . . . . . . . YAPANIN. . . . . . . . . KOLU. . . . . . . . KESİLİYOR. . . . . . .

9
2
yanıtYanıtla
.............:

ERDOGAN. . . . . . . . . BAŞKANLI. . . . . . . . . . BIRAK. . . . . . . . . . PYD. . . . . . . SINIRA. . . . . . . . . . . . 40. . . . . . . . KİLOMETRE. . . . . . . . MENZİLE. . . . . . . . . . SAHİP. . . . . . . . . FÜZE. . . . . . . . . RAMPALARI. . . . . . . . . . . YERLEŞTİRİYOR. . . . . . . . . NAMLULAR. . . . . . . . . TÜRKİYEYE. . . . . . . . . ÇEVRİLDİ

5
3
yanıtYanıtla
KILIÇDAROĞLUMU CHP Mİ?ASLAAAA:

EY KILIÇDAROĞLU AKP SENİ DE HDP YİDE PKK YI, DA TÜKRÜĞÜ İLE BOĞAR , SEN KONUŞTUCA BİZ AK PARTİYİ DAHA ÇOK SEVİYORUZ, SENDEN VE CHP DEN DAHA ÇOK NEFRET EDİYORUZ.

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title