Haberler

Diyarbakır`da Cajun Müziği

Güncelleme:

Cajun müziği yapan Pine Leaf Boys (Sakız Ağacı Yaprağı Çocukları) müzik grubu Diyarbakırlı müzikseverlerle buluştu.

Kuzey Amerika'ya yüzyıllar önce sığınan Fransız göçmenlerinin atası Cajun'ların etnik müziğini yapan Pine Leaf Boys (Sakız Ağacı Yaprağı Çocukları) Müzik Grubu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Aram Tigran Kent Konservatuarı ve ABD Adana Konsolosluğu işbirliği ile Diyarbakır'a geldi.

Cegerxwin Kültür Merkezi'nde konser veren dünyanın en önemli ödüllerden biri olan Grammy'den 4 kez aday olan ABD merkezli Pine Leaf Boys adlı müzik grubu büyük beğeni topladı.

Cajun müzik tarzını gençliğin coşkusuyla birleştiren grup enerjik sunumuyla, düşündüren aranjesiyle, klasik şarkıları yorumladı. ABD Adana Konsolosu John L. Espinoza ile Kültür ve Basın Ateşesi Susan Wilson'un yanı sıra çok sayıda Diyarbakırlı sanatseverin katıldığı konserde Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe sanatçıları kutladı. Müziğin evrensel olduğunu ve ülkesinin olmadığını söyleyen Cebe, "Nasıl ki bugün tüm dünya dengbêjlerden bahsediyorsa ve dengbêjlik üzerine bir çok araştırma yapılıyorsa, bu Cajun müziği de 150 yıl önce Fransa'dan göç etmiş Fransızların geleneksel müziğidir" dedi. Cebe kendilerine sunulan projeyi Diyarbakır'la buluşturmak istediklerini ve organizasyonda yer aldıklarını ifade etti.

Grup, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı'na bağlı Aram Tigran Kent Konservatuarı'nın müzik bölümü öğrencileri ile müziklerine ilişkin bir atölye de yapacak. ABD Adana Konsolosluğu organizasyonu ile Türkiye'ye gelen grup, Diyarbakır'dan sonra Ankara, Adana, Mersin ve İstanbul'da da konserler vererek 14 Aralık'a kadar Türkiye'de kalacak.

CAJUNLARIN KÖKENİ

Cajunlar esas olarak ABD'nin Louisiana eyaletinde yaşayan, kökleri önce Fransa'ya, sonra da Kanada'ya dayanan bir etnik gruptur. Louisiana'da yerleşmelerinden itibaren, Cajunlar kendi lehçeleri olan Cajun Fransızcasını geliştirmiş ve müzik, gelenekler ve mutfağı içeren canlı bir kültürleri bulunuyor.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Kuzey Amerika Aram Tigran Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title