Haberler

Demirsoy'dan "Renklerin Dansı" Söyleşisi

Özel Sanko Liseleri tarafından düzenlenen seminerde Prof. Dr. Ali Demirsoy Sankolu öğrencilere ve davetlilere “Renklerin Dansı”nı anlattı.

Özel Sanko Liseleri tarafından düzenlenen seminerde Prof. Dr. Ali Demirsoy Sankolu öğrencilere ve davetlilere "Renklerin Dansı"nı anlattı.

Daha önce Gaziantep'te çeşitli nedenlerle bulunduğunu belirten bilim adamı, Sanko Üniversitesi Rektörü Ahmet Sınav, Sanko Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Salih Murat Akkın, Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Mehmet Özaslan ve Sanko Üniversitesi akademisyenleri, Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Murat Köylüoğlu, yönetici, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı söyleşide araştırmalarını doğadan verdiği örneklerle paylaştı.

Renklerin ne zaman, niçin ve neden ortaya çıktığını, canlıların bunu nasıl kullandığını açıklayan Demirsoy doğada ilk ortaya çıkan rengin yeşil olduğunu belirtti. 200 milyon yıl önce başlayan bitkilerle böcekler arasında ayrışmanın renklerin dansını da başlattığını ifade eden Demirsoy, farklı renklerin böceklere sinyal vermek ve çekmek için oluştuğunu, böylece rengiyle böcekleri çeken çiçeklerin yeni bir tür oluşturmak için zemin hazırladığını vurguladı.

Demirsoy, "Her bir çiçek kendi böceğine hitap eder. Böcekler ultraviyole polorize ışınları gördüğü için bizim gördüğümüz renklerden daha fazla renk görür. Bize sarı ve beyaz çiçekler varmış gibi gelir. Ama birçok çiçeğin beyaz arka zemini morötesi ışınları yansıtan bir ayna gibidir" dedi.

Araştırmaları sırasında çektiği fotoğrafları örnek olarak gösteren Demirsoy, Afrika'daki kabileler başta olmak üzere dünya kültürlerinin de çiçek ve böceklerdeki bu renk ahenginden etkilendiğini ve taklit ettiklerini belirtti.

Dünyadaki 6 milyar insanın hiçbirinin diğerine benzemediği gibi, çiçeklerin de birbirlerinden farklı olduğunu kaydeden Demirsoy, "Araştırmalarım dolayısıyla dünyanın ve Türkiye'nin birçok yerinde bulunmuş bir kişi olarak bu kadar renkli bir dünyanın ve güzelliklerin korunması için çaba göstermemiz gerekir" diye konuştu.

Abdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda yapılan söyleşi sonunda Demirsoy öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

Sorgulayan, araştıran, farkındalığı yüksek, doğaya ve insanlığa duyarlı gençler yetiştirdiklerini anlatan Özel Sanko Liseler Müdürü İhsan İçbudak,bitkilerin ve hayvanların yaşam serüveninin aslında insanlığa nasıl ilham verdiğinin örneklerini öğrencileri ve davetliler ile paylaşarak yeni ufuklar açan Demirsoy'a teşekkür etti.

Söyleşi sonunda Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Murat Köylüoğlu Demirsoy'a Gaziantep'e özgü bakır işlemeli tabak ve çiçek takdim etti.

PROF. DR. ALİ DEMİRSOY

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümündeki öğretim üyeliğinden 2011 yılında emekli olan Demirsoy'un ders kitabı, araştırma, deneme ve bilimsel roman olmak üzere çok sayıda kitabı bulunmaktadır. Türkiye faunasının yanı sıra çevre, biyolojik çeşitlilik ve biyoloji eğitimi ile ilgili çalışmaları ve girişimleriyle tanınan Demirsoy, Dünya Biyoloji Olimpiyatlarında 12 yıl boyunca TÜBİTAK adına Türkiye takımını hazırlayıp yarışmalara katılmasını sağladı. TÜBİTAK destekli "Ekoloji Temelli Doğa Yaz Okulları'nın oluşumunda yer aldı ve eğitici olarak görev yaptı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gaziantep Üniversitesi Ali Demirsoy Türkiye Sanko Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title