Haberler

DEMİRKÖPRÜ BARAJI'NDA SULAR ÇEKİLDİ 95 YILIK CAMİNİN MİNARESİ GÖRÜNDÜ

Güncelleme:

MANİSA'nın Salihli ve Köprübaşı ilçeleri arasında Gediz Nehri üzerine kurulan Demirköprü Barajı'nda, kuraklık nedeniyle sular çekilince baraj gölü havzasında kalan 95 yıllık caminin minaresi ortaya çıktı.

MANİSA'nın Salihli ve Köprübaşı ilçeleri arasında Gediz Nehri üzerine kurulan Demirköprü Barajı'nda, kuraklık nedeniyle sular çekilince baraj gölü havzasında kalan 95 yıllık caminin minaresi ortaya çıktı.

Eski Başbakan Adnan Menderes'in, 27 Mayıs 1960 darbesinden 9 gün önce açtığı Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde, kuraklık nedeniyle doluluk oranı yüzde 12'ye kadar geriledi. Manisa'nın Salihli ile Köprübaşı ilçeleri arasında Gediz Nehri üzerinde kurulu olan ve 1 milyar 60 milyon metreküp kapasiteye sahip barajdaki su seviyesinin düşmesiyle, baraj gölü içerisinde yer alan eski Borlu Mahallesi yakınlarındaki 95 yıllık camiye ait minare tamamen ortaya çıktı. Gediz Ovası'na can verirken bir yandan da geçimini balıkçılık yaparak sağlayan yöre halkının göz bebeği durumundaki barajdaki su seviyesinin düşmesi tedirginliğe neden oldu.

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma (GEMA) Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, kurak geçen kış mevsimi nedeniyle Demirköprü Barajı'nda su seviyesinin istenilen düzeyde olmadığını, tarımsal sulamada ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini söyledi.

YETERİNCE KAR YAĞIŞI OLMADI

Kilimcigöldelioğlu, su seviyesindeki düşüşle ilgili, Bunun sebebi ise Murat Dağı'na yeteri kadar yağışı düşmemesi. Murat Dağı, Gediz başta olmak üzere Menderes, Susurluk ve Porsuk nehirlerine hayat veriyor. Yeterli miktarda kar yağışı olmaması nedeniyle diğer nehirlerimizde de yeterli su yok. Şu an büyük çapta su sıkıntısı çekiyoruz. Yan derelerin, denize bırakılmaması lazım. Bilindiği üzere Marmara Gölü'nde de ciddi bir kuraklık söz konusu. Kış aylarında birçok dereden akan sular Ahmetli ilçesinde bulunan regülatör vasıtasıyla Marmara Gölü'ne basılmalı. Marmara Gölü'nün de mutlaka beslenmesi gerekiyor diye konuştu.

Gölbaşı Mahallesi Muhtarı Halil Eren ise, 50'nci yaşıma girdim, kuraklığın bu seviyelere düştüğünü hatırlamıyorum. Bahar yağmurlarında beklenen yağışında olmaması kuraklığı etkiledi. Daha önceki su seviyemiz baraj gölü içindeki Borlu Mahallesi'ndeki caminin minaresine kadar geliyordu. Diğer yıllara oranla bu sene çok kuraklık çekiyoruz. Balıkçılıkla geçinen bir mahalleyiz. Suyun az olması balıkçılığa da zarar veriyor. Çocukluğumuz hep burada yüzerek geçti ama son 4-5 yıldır kuraklık yüksek. Bu barajımızdaki suyun son seviyeleri. Havza gerçekten de çok küçüldü. Normalde su seviyesi ovayı komple kaplıyordu. Havza karşı dağlara kadar su ile doluydu dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Demirköprü Barajı Salihli Manisa Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Adana Demirspor GS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title