Haberler

Cumhurbaşkanlığı Büyük Atatürk Arşivini Yayınladı

Cumhurbaşkanlığı, Atatürk'ün Doğumunun 125'inci Yılı Anısına, Gazi'ye Ait Olan, Köşk'te ve Çeşitli Müzelerde Yer Alan Tüm Eşyaların Kayıtlarını "Atatürk Terekesi" Adlı Kitapta Topladı. Cumhurbaşkanlığı, Atatürk Arşivi Projesi Kapsamında, Atatürk Terekesi'nin Yanı Sıra Atatürk Kitaplığı ve İşte Atatürk-atatürk Fotoğrafları Adlı Yayınları da Hazırladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin dolmasına yaklaşık bir ay kala, Cumhurbaşkanlığı, Atatürk'ün doğumunun 125'inci yılı anısına, Gazi'ye ait olan ve Köşk'te ve çeşitli müzelerde yer alan tüm eşyaların kayıtlarını "Atatürk Terekesi" adlı kitapta topladı. Atatürk Terekesi'nin yanı sıra Atatürk Kitaplığı ve İşte Atatürk-Atatürk Fotoğrafları adlı çalışmalar da sonuçlandı.

Cumhurbaşkanlığı'nın Atatürk Arşivi Projesi kapsamında yedi yıl önce başlayan çalışma sonucunda Atatürk'e ait kitaplar, eşyalar ve fotoğraflar iki dev kitap ve bir DVD halinde yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı'nın yıllar süren araştırması sonucunda, Gazi'nin yurdun dört bir köşesinde sergilenen ya da arşivlerde bulunan "Tereke"si (mirası) bir arada gün yüzüne çıktı.

Arşiv projesiyle ortaya çıkan "Atatürk'ün Terekesi" kitabı, Gazi'ye ait olan ve O'nun tarafından Türk Milletine armağan edilmiş tüm malvarlığını kapsıyor. Bardak takımından, sigara tablasına, yazı makinesinden havluya, otomobilden traş takımına kadar Paşa'nın kullandığı, 4 bin 530 başlıkta 23 bin 46 parçadan oluşan eşyanın tümü, kayıtlardaki açıklamalarıyla kitapta yer aldı.

568 sayfa, kuşe kağıda ve büyük boy basılan Atatürk'ün Terekesi üç ana bölümden oluşuyor. İlk 308 sayfayı kapsayan birinci bölümde eşya listesinin tamamı kayıt açıklamalarıyla şer alıyor. İkinci bölüm Atatürk'ün el yazısıyla vasiyeti ve noter tutanağının resimleri ile başlıyor. Bu bölümde, Anıtkabir Müzesi, Köşk, CHP, Maliye gibi kurumlarda bulunan Köşk'e veya müzelere teslim edilen eşyalarla ilgili resmi kayıtları yer alıyor.

Kitapta, araştırmayla ilgili bilgi verilen sunuş yazısında, Atatürk'ün, malvarlığını bağışlamaya karar verdiğinde İsmet İnönü'ye söylediği şu sözlere de yer verildi.

"Â…söz konusu hediye Yüksek Türk Milletine benim asıl vermeyi düşündüğüm hediyenin karşısında hiçbir kıymete sahip değildir. Ben gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim."

ATATÜRK'ÜN KÜTÜPHANESİ

Cumhurbaşkanlığı, Atatürk Kitaplığı ve İşte Atatürk-Atatürk Fotoğrafları adlı çalışmaları da tamamlayarak yayınladı. Atatürk Kitaplığı adlı kitap da 552 sayfa, kuşe kağıda büyük boy basıldı. Kitapta, Gazi'nin okuduğu ve kitaplığında yer alan kitapların envanteri yer alıyor. Yazar adı, baskı yılı, kayıt numarası gibi kitap bilgilerinin yanı sıra, el yazısı notlar, resmi belgeler, matematik çalışmalarına ilişkin notlar da kitaplığın bir parçası olarak çalışmada yer aldı.

O'NA AİT TÜM FOTOĞRAFLAR BİR ARADA

Atatürk'ün binlerce fotoğrafı ise çekildiği yerle ilgili kısa bilgilerle birlikte "İşte Atatürk" adı verilen iki ayrı DVD'de toplandı. DVD kabı ve kapak tasarımıyla hazırlanan fotoğraf albümü, Cumhurbaşkanlığı'nın şimdiye kadar çekilen tüm Atatürk fotoğraflarına ulaşmasıyla tamamlandı. Sunuş kitapçığında, daha önce hiçbir yerde yayınlanmadığı belirlenen 12 fotoğrafa da ulaşıldığı açıklandı. Araştırmada, TRT ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yanı sıra Atatürk'e yakın kişilerin aileleri, fotoğraf koleksiyoncuları, ünlü fotoğrafçılarla ilişkiye geçildi. 81 il valiliğine gönderilen yazılarla ve diğer iletişim kanallarıyla 26 bin 604 fotoğraf derlendi. Bunlardan poz ve görüntü kalitesi açısından en iyi olan 13 bin 502'si çalışmada yer aldı.

KÖŞK'ÜN "SOFRA ŞEFİ"NDEN 2 BİN 300 FOTOĞRAF

Fotoğraf derleme çalışmaları sürerken, Atatürk'ün en güvendiği porsonlelden biri olan ve yanında 13 yıl "Sofra Şefi" olarak çalışan İbrahim Ergüven, çoğu yayınlanmamış 2 bin 300 fotoğrafı Köşk'e bağışladığı açıklandı. Cumhurbaşkanlığı, Ergüven'e ait 65 makara filmi işlemden geçirilerek bir örneğinin oğul Eser Ergüven'e verildiğini belirtti.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title