Haberler

Koronavirüsünün yılanlardan insanlara geçtiği açıklandı

Güncelleme:

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkaran ve ülke geneline yayılan yeni tip ölümcül koronavirüsü dünyanın kabusu olmaya başladı. 11 milyonluk Wuhan kenti ve bu kente komşu iki şehrin dış dünyayla bağlantısı tamamen kesilirken Çinli bilim insanları yeni bir açıklamada bulundu. Bilim insanları virüsün yarasa çorbasından değil, yılanlardan bulaştığının ortaya çıktığını açıkladı.

YİYECEK OLARAK SATILAN YILANLARDAN BULAŞTI

Yapılan araştırmaya göre, Çin'in Wuhan kentinde hastaneye kaldırılan ilk hastaların çoğunluğunun deniz ürünleri toptan satış pazarının çalışanları veya müşterileri olduğu dikkati çekti. Wuhan'da işlenmiş etler ve canlı hayvanların yanı sıra yemek için yılanlar da satılırken, bu yılanların genellikle vahşi doğada yarasa avlayarak beslendiği aktarıldı. Bu bilgiler ışığında, yeni tip koronavirüsünün yarasalardan yılanlara, sonra da insanlara sıçraması olasılığı üzerinde durulduğu belirtildi. Ancak virüsün hem soğukkanlı (yarasa ve yılanlar) hem de sıcakkanlı (insanlar) konakçılara uyum sağlayıp sağlamadığı konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığı kaydedildi.

YILANLAR YARASALARLA BESLENİYOR

Öte yandan, Bilimsel The Conversation bilim dergisi ise Çin krait yılanı (Bungarus multicinctus) ve Çin kobra yılanının (Naja atra) son derece zehirli olduğunu hatırlatırken, bu yılan türlerinin yarasa ile beslendiğine de dikkat çekti.

Son 17 yılda farklı tipte koronavirüsü yüzlerce insanın ölümüne neden olurken, hali hazırda yeni tip koronavirüsü enfeksiyonu için onaylanmış bir aşı ya da antiviral tedavisini henüz mevcut olmadığı aktarıldı.

YARASA ÇORBASINDAN BULAŞMIŞ OLABİLİR İDDİASI

Virüsün nasıl yayıldığı ise henüz bilinmiyor. Fakat China Science Bulletin (Çin Bilim Bülteni) gazetesinde yayınlanan bir makalede, virüsün yarasalarda bulunabileceği ve yarasa çorbasının Wuhan'da çok fazla tüketilmesi nedeniyle de virüsün insanlara geçmiş olabileceği ifade edildi.

Çinli bilim insanları, zatürre benzeri virüsün araştırmacılar tarafından yeterince ciddiye alınmadığını düşünüyor.

Çin'deki 22 ayrı bölgede toplam 552 vaka tespit edildi. Fakat gerçek sayının bu rakamın çok daha üstünde olduğunda düşünülüyor.

25 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Yeni koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019'da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Vuhan kentinden ülkenin diğer eyalet ve kentlerine gidenler aracılığıyla yayılan virüsün, başta "bulaşıcı olmadığı" açıklaması yapılsa da bundan etkilenen ve hayatını kaybedenlerin sayısının artmasıyla Çin hükümeti virüsün bulaşıcı özelliğinin kesin olduğunu bildirmişti. Çin'de yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) bulaşan kişi sayısı 900'ü aşmış, ülkede bugüne kadar virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı ise 25'e ulaşmıştı. Virüs, seyahat eden yolcular aracılığıyla ülke sınırlarını da aşmıştı.

VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ortaya çıktığı yerden dolayı "Vuhan virüsü" diye de adlandırılan yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor.

NCoV'in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken, ileri safhalarda zatürre ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.

Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık'ta tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Çin Halk Cumhuriyeti Wuhan Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500

Yorumlar (47)

Mustafa:

Ha yarasa ha yilan bunlar yenilecek hayvanlarmi Allah belalarini veriyor sokmayin böyle namert insanlari memleketimize

37
0
yanıtYanıtla
DJ BORİS BREJCHA:

EEE SİZ DOĞUTÜRKİSTANA ETTİĞİNİZ LÜZÜM KALMADI . BUNLAR BOŞUNA DEĞİL. BİT SÜRÜLERİ .

33
1
yanıtYanıtla
-AKSARAY''lı :

her boku yerlerse olacağı bu. yarasa çorbası nedir lan manyaklar. onların yanında masumlar da can veriyo

27
0
yanıtYanıtla
hasan:

dinimiz islam faydalı yiyecekleri helal zararlı yiyecekleri haram faydalı davranışları davranışları helal zararlı davranışları haram kılmıştır biliyoruz ki bizi yaratan bizi bizden daha iyi biliyor neyin zararlı neyin yararlı olduğunu da helal le yetinmeyip harama meyledersen olacağı budur helal dairesi keyfe kafidir rabbim bizi helalle yetinenlerden eylesin

25
0
yanıtYanıtla
KOCA TÜRK:

ADAMLAR BİZİM ÜLKEMİZE GELİNCE MASKEYLE GEZİYOR. MİKROP KAPMAYALIM DİYE AĞZINI BURNUNU KAPATIYOR. ASIL MİKROP SİZSİNİZ BU DEVLETİN KAPILARINDAN İÇERİ ALMAYACAKSIN BUNLARI. PİS MİLLET

21
2
yanıtYanıtla
Erkan:

Kendi ülkelerindede maske ile dolasiyorlar , ama genel amaclari hastaliktan korunmak degil , hasta olan kisi baskalarina bulasmasin diye maske takiyor normalde .

yanıt4
yanıt0
FENASİ:

Bütün çine yayılsın bir tane çinli sağ kalmasın,dünya temizlenmiş olur

19
1
yanıtYanıtla
Adınızı yazın:

Çin,amerika,hindistan yok olsun inşaAllah bunlardan bütün salak müslüman aleminin canı yandı (nasılsa mehdi gelecek diye birlik olmadılar zordan hep kaçındılar

yanıt2
yanıt0
Erkan:

Ah kardesim akil var mantik var , hastalik simdiden farkli ülkelere yayilmis durumda , Türkiyeye yayilinca bakalim ayni seyleri söyleyebilecekmisin ? Cok sacma yorum yapiyorsunuz ,

yanıt1
yanıt0
Cin:

Pirinç neyinize yetmiyor çekikler

18
0
yanıtYanıtla
Tüm 47 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title