Haberler

Çömlekçi Kardeşler, Bir Kamyon Toprağa Servet Ödüyor

ANKARAnın Gölbaşı ilçesi Velihimmetli Mahallesinde baba mesleği olan çömlekçiliği zor şartlarda yarım asırdır devam ettirmeye çalışan İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen adlı 3 kardeş, toprak bulamazlarsa bırakmak durumunda kalacaklarını belirttiler.

ANKARAnın Gölbaşı ilçesi Velihimmetli Mahallesinde baba mesleği olan çömlekçiliği zor şartlarda yarım asırdır devam ettirmeye çalışan İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen adlı 3 kardeş, toprak bulamazlarsa bırakmak durumunda kalacaklarını belirttiler. Önen kardeşler, bütçelerine göre Avanos'tan getirdikleri bir kamyon dolusu toprağa servet ödediklerini belirterek, sıkıntılarını dile getirdiler.

Ankara'nın son çömlekçileri olan ve Gölbaşı'nda sanatlarını icra ettirerek ekmek paralarını çıkarmaya çalışan 3 çömlek ustası, babalarından öğrendikleri toprağa şekil verme sanatını ara vermeden sürdürmeye çalışıyorlar. Bütün zorlukları aşan Önen kardeşler, çömleğin ham maddesi olan kırmızı killi toprağı bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar. Çömlekçilik sanatında killi toprağın çeşitli aşamalardan geçirilip, işlendikten sonra şekillendirilerek kullanılmak üzere çeşitli eşyalar üretiliyor. Çömlekçilik mesleği yapan 3 kardeş, kilometrelerce mesafeden buldukları toprağı getirmek durumunda kaldıklarını ifade ediyorlar. En yakın Avanos'ta buldukları bir kamyon toprağı, kendi bütçelerine göre servet ödeyerek getirdiklerini belirten Önen kardeşler, Gölbaşı'nda gece-gündüz çalışıp, sanata dönüştürerek ekmeklerini kazanmaya çalıştıklarını dile getirdiler. Çömlek yaparken kaliteli toprak seçiminin büyük önem taşıdığını ifade eden kardeşlerin büyüğü olan İbrahim Önen, "Ben çömlek yaparken eğer testi ya da süs eşyası gibi şeylerse, Gölbaşı'nın toprağını kullanıyorum. Gölbaşı'nda toprak kalmadığı için Nevşehir Avanos'tan özel toprak getirtiyorum. O toprak da bize çok pahalıya mal oluyor. Zaten zor ve nesli tükenen bir meslek. Para kazanamıyoruz" diye konuştu.

Çömlekçilik mesleği yapan 3 kardeş, çömlek için en iyi toprağın Gölbaşı Sanayi sitesi yakınlarındaki Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanında olduğunu belirtirlerken, "Buradaki toprağı almamıza da ÖÇK izin vermiyor. Buradaki toprağı kullanmamızda hiç mahsur yok, çevreye de herhangi bir zararımız bulunmuyor. Konu hakkında yetkililerden destek istiyoruz" dediler.

GÖLBAŞI BELEDİYEDEN DESTEK

Gölbaşı Belediyesi Kültür ve Turizm Komisyonu, Ankara'nın son çömlekçileri olan Gölbaşı'nda 50 yıldan beri faaliyetini sürdüren Mogan Çömlekçilik İşletmesi'nin sorunlarını incelemek üzere rapor hazırladı. Bu sorunların çözümü için çalışmalara başlanacağı belirtildi. İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen kardeşler tarafından baba mesleği olan çömlekçiliği, yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen Velihimmetli mahallesinde sürdürmeye devam ediyorlar. Çömlekçi kardeşleri dinleyen Gölbaşı Belediyesi Kültür ve Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Aktay, Başkan Vekili Salih Kamanlı, üyeler; Hasan Çakır, Hacı Mehmet Karagöz ve Ali İhsan Güçlü tarafından oluşturulan rapor, Meclis'e sunularak kabul edildi.

Çömlekçilerin toprak-balçık sorununun çözümünde destek olacaklarının belirtilmesi gerektiğini belirten meclis üyeleri, belediyenin internet sitesinde de çömlekçilerin tanıtımı konusuna yer verileceğini rapor ettiler. - Gölbaşıankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Önen Çömlekçi Avanos Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title